ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:329/550)

Placek z wiśniami i borówkami na soku z wiśni. 191

tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis autorski. Skala smaku 10/10 Uwagi:  Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie,  Ciasto powinno być gęste nie lejące.  Jeżeli używamy borówek mrożonych nie rozmnażamy ich wcześniej tylko odrazu posypujemy na ciasto

Kubki smaku
rogaliki drożdżowe 227

cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość

babka w formie
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 157

wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.  Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej

Kulinarne Fantazje Marioli
DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 214

wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę (stół), jeśli jest klejące - podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na dość gruby (ok 1.5 cm) placek. Kieliszkiem od wódki wykrawamy małe kółeczka.  Układamy je na posypanym mąką blacie. Tłuszcz rozgrzewamy do ok 175 stopni

Walijskie Pichcenie
Placek do barszczu 218

Dziś placek do barszczu, czyli alternatywa dla krokietów i pasztecików. Idealny do czerwonego barszczu. Przepis znalazłam na blogu   kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko

Kulinarne życie
bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) 199

dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu jest świeże i nie wysycha.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 240

włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze

Walijskie Pichcenie
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 173

pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim sprzęcie robimy pizzę nie jest aż tak istotne

Right Behind The Kitchen
Pizza chleb bake off 201

placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne. Levain chleb Składniki: 1 etap/ przygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie ale jednocześnie ścisłe ciasto. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce(...)kruszonka. Trzymam mojego “szefa” w lodówce ( idealna temperatura około 4ºC) w postaci ciasta i ubieram po kawałku. 3 etap/ przygotowanie levain 200 g “szefa” 1080 g pszennej mąki 600 g wody Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC

codojedzenia
Domowe batony musli 183

mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Jednym

My Chcemy Jeść
Jagodzianki 169

miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki

dom-agi.pl
Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych 177

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych Składniki: ciasto na naleśniki: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody

Kuchnia co dnia
Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią 133

średnicy i rozłóż nadzienie Nadzienie: 250 gram ricotty 1 jajko 50 gram tartego parmezanu łyżeczka oregano Zawiń brzegi ciasta formując zakładki Zgrilluj cukinię Zgrilluj białą włoską cebulę Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach  Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem. Moja rada:    Jeśli ser rocotta jest dla ciebie

AZgotuj!
Rajski placek 185

Nie chce mi się bardzo pisać, bo źle się czuję:(  Dodam tylko, że ciasto, które wczoraj robiłam zasługuje na medal i pewnie dlatego taka nazwa

Ciasteczkowy Potwór