ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:332/550)

ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 182

dzień! Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-) Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!! A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru(...)wylałam na nią masę. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczony placek wystudziłam. Posmarowałam go dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nałożyłam bitą śmietanę. Zwijałam wzdłuż krótszego boku. W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tego zwijania ciasto trochę popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,że w smaku było i tak pyszne! Przed podaniem

potrawyregionalne
Pierogi ruskie 297

odpoczęło".  Następnie po kawałku wałkować na dość cienki placek i wykrawać kółeczka. Możecie do tego użyć szklanki lub innych okrągłych rzeczy, ja np. używam lejka, który ma ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto

Zgrabne Gotowanie
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 201

stole równie często goszczą na podwieczorek lub kolację. W tygodniu nigdy nie ma czasu na rodzinne śniadanie, a do wspólnego posiłku siadamy właśnie wieczorem, wówczas jemy coś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane(...)pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem i przekładamy plastrami truskawek

Kulinarne Inspiracje
Zwijane drożdżówki z orzechami 165

ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około(...)szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej  Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem drożdżowym w roli głównej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes - amerykańskie naleśniki 175

Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi z kurczakiem i dynią ( jak wykorzystać mięso z rosołu) 249

szklimy na odrobinie oleju. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. W osobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi

ChilliJemy
Sernik z serków waniliowych ze śliwkami 269

deser można nazwać na cztery sposoby: - prosty sernik z serków waniliowych  - lekki suflet serowy  - zapiekanka serowa - placek serowy.. .. i wszystkie nazwy pasują tutaj idealnie :-) Prosty i krótki skład oraz szybie wykonanie! Jeśli uwielbiasz śliwki i proste, wilgotne ciasta, to polecam proste ciasto ucierane ze śliwkami . Jeśli zaś preferujesz pieczone serniki z owocami, spodoba Ci się sernik

AniaGotuje.pl
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 176

margarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek. W każdym placku zrobić wgłębienie. Ja zrobiłam to szklanką. Następnie w zagłębienia nakładać po łyżce truskawek z rabarbarem. Składniki

Agusiowe smakołyki
3-składnikowe placuszki bananowo-gryczane (Gluten free) 208

Całość mieszamy na dość gęste i spójne ciasto. Rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wylewamy łyżką ciasto tworząc niewielki okręgi. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na nie wielkim ogniu, Zdejmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu.  3. Placki posypujemy przed zjedzeniem nie wielką ilością cukru pudru do smaku.  Gotowe.  ***Wpis zawiera lokowanie produktu

vaniliowoczekoladowa
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 174

się mieszkających w nich robaczków. Z podanych wyżej składników miksujemy ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W cieście maczamy kwiaty, trzymając za łodyżki i kładziemy na patelnie na rozgrzany olej.  Po chwili delikatnie, za pomocą nożyczek, odcinamy zielone łodygi. Placki odwracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.  Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Cynamonowe ciastka krajanka 168

proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść syrop w wodzie i posmaruj placki, następnie posyp cukrem. Wstaw

codojedzenia
Drożdżowe a'la racuchy 184

Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki.  Sma ż y ć  po 3 minuty z każdej strony.   Gotowe placki posypa

Różne smaki w kuchni
ciasto "składanka" 213

mąkę przez sitko i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać gorące mleko miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego).  Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe a'la racuchy 170

Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki.  Sma ż y ć  po 3 minuty z każdej strony.   Gotowe placki posypa

Różne smaki w kuchni
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 263

kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania