ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:335/550)

Tortilla meksykańska z kurczakiem 218

piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu(...)ketchupu Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu

Świat Domowej Kuchni
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 184

stole na stałe zagościły placuszki z płatków owsianych. Są pycha! Lubimy je wszyscy, choć każdy ma swój ulubiony sposób podania i ulubione dodatki. Właśnie za to lubię wszelkiej maści placki i placuszki - można je urozmaicić na wiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami!     Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka(...)masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy".   Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowy placek truskawkowy na białkach… 251

zrobić z nich placek. Składniki: 300g mąki jaglanej 100g mąki kukurydzianej 3 białka 3 łyżki miodu 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka proszku do pieczenia b/g 500g truskawek 1/3 szklanki mleka roślinnego (w moim przypadku migdałowe) Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy mąki, miód, ksylitol, proszek oraz mleko. Następnie dodajemy białka. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne

madamekuchnia.wordpress.com
Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym 322

polepszaczy”. Składniki: 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka (jakiej chcecie) 1 opakowanie mix-u sałat 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól pieprz Placki tortilli (ok. 7-8 sztuk): ok. 1/2-3/4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy 1 płaska łyżeczka soli(...)oraz wodę mieszamy ze sobą w misce. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być miękkie, łatwo formujące się w kulkę. Jeśli jest za luźne należy dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody. Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy

MyCookBook.pl
Tort z musem czekoladowym 394

czekoladowej- do połączenia. Nasączamy dwa krązki biszkoptowe. Umieszczamy pierwszy w formie, przekładamy ok 3/4 musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego :) * Inspiracją musu czekoladowego

Smaki Edyty
tort czekoladowy 230

mleko i wanilię połącz, dodawaj do ciasta naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą, solą i kakao aż do zakończenia składników. •      Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną, oprósz mąką. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut ( do suchego patyczka ). •      Czynność powtórz z drugim plackiem. Masa: •       Śmietanę ubij(...)ognia i dodaj ubitą śmietanę, wanilię i sól. •      Wystudź powstałą masę raz po raz mieszając łyżką, aż uzyskasz jednolitą gęstość ( tak żeby można było posmarować ciasto ). Ciasto wyłóż na talerzu. Przygotowaną masą czekoladową posmaruj ciasto ( ½ masy  można nawet więcej ) Przykryj drugim ciastem. Ponownie posmaruj ciasto kremem pamiętając o bokach. Udekoruj bezami. Na noc wstaw

Darcia w kuchni
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 253

Jeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni.  Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej(...)mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca na ok 40 minut. Ciasto powinno być

Dzieje kuchennej Wiewióry
El Stefano 170

łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody Masa: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru (max) 200 g masła 1 cukier waniliowy 9 łyżek kaszy manny Sposób wykonania: 1. Składniki ciasta zagnieść, podzielić na 3 części. Każdą z nich rozłożyć na blaszkę o wymiarach 32x22 cm. Blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 minut(...)Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą: w tym celu 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 125 g masła. Udekorować migdałami, orzechami lub i nie;) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Ciasto jest najlepsze na drugi dzień

Kuchnia smaków
Placki z płatków quinoa 200

łyżka masła 1 łyżeczka miodu  1 jabłko cynamon Placki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić. Do płatków dodać rozgniecionego banana, 1 jajko, nasiona chia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony(...)miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną a na patelni wytworzy się sos. Na talerzu ułożyć placki, ułożyć wkoło jabłka, polać sosem i posypać cynamonem

My simple kitchen
Metrowiec z białą czekoladą 546

zagotowania, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać,   upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut. Masa : Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem(...)łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną. Polewa :  Do rondla włożyć połamaną na kawałki białą czekoladę i śmietankę, mieszając postawiony rondel na ogniu, doprowadzić do połączenia  składników. Gotowe ciasto polać polewą. Czekoladę ciemną zetrzeć na tarce na ciasto. Smacznego

Kuchnia Danusi
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 363

zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką(...)łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego

karmelowy
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 219

grzańca 2 łyżki cukru Wykonanie: Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka.  Miksować dodając wodę aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski.  Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę. Przygotować nadzienie(...)gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru. Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Nałożyć ciasto na wierzch. Nadmiar ciasta wcisnąć pomiędzy owoce a brzeg formy. Pośrodku zrobić niewielki otwór. Wsadzić ciasto na dolną półkę piekarnika i piec około 25 minut. Po wyjęciu pozwolić ciastu

zadanie-gotowanie
Gotowany Placek Z Truskawkami 357

Uwielbiam to ciasto, a przepis na nie miałam już od dawna tylko jakoś ciągle go tak szybko zjadaliśmy że nie było nawet kiedy zdjęcia zrobić ;) Na blogu jest już jeden podobny przepis do tego na "Mleczny placek gotowany z mrożonymi owocami"  <-- klik ....i tamten bardzo wam się podobał, mam nadzieje, że i ten skradnie wasze serca(...)szkl mąki pszennej (około 200 gr) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka lub 4 małe około 150 gr truskawek aromat waniliowy cukier puder do obsypania ciasta 1. Wodę, masło/margarynę oraz cukier zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2.  Kiedy wszystko ostygnie, wbijamy do środka trzy żółtka, białka ubijamy osobno ! Dodajemy także mąkę z proszkiem

Gotowanie...to proste !
Placuszki z jabłkami 204

Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na plasterki a później na jeszcze drobniejsze kawałki. Wrzucamy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do ze złocenia się, ale ma wolnym ogniu. Ja lałam odrobinę oleju ponieważ nie lubię tłustych placków

Życie zaczyna się w kuchni
Rurki z kremem kakaowym 214

mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać  kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania