brzoskwiniami … I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków! I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania! Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało. Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem! SKŁADNIKI : CIASTO : - drożdże – 50 g - cukier – 1 szkl - cukier waniliowy(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA : Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając
Ostra na Słodkododajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek. Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno(...)ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Pycha! Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady. Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady . Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka
Ostra na SłodkoSkładniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka zwykłego cukru – kilka
I LOVE LIFEKochani, mam nadzieję, że po Świętach czujecie się super- wypoczęci, zrelaksowani i tryskacie życiową radością . Haha , a tak na poważnie- to mam nadzieję, że
Domowe ciastaTort – Beza Pavlova to idealny i popularny deser na każde przyjęcie. Tort – Beza Pavlova jest pyszną, miękką, delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i
Smaczne PotrawyTort – Beza Pavlova to idealny i popularny deser na każde przyjęcie. Tort – Beza Pavlova jest pyszną, miękką, delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i
Smaczne PotrawyIdealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w
MohiellaDziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki
Niezły MłynekKiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja
Tagebuch po polskuProsta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki
Moje domowe kucharzenieSernik z owocami „chodził” za mną już od jakiegoś czasu. Taki klasyczny na kruchym cieście i kruchym ciastem posypany. Dość mocno mi wyrósł i
Relaxtimerękach... Domyślacie się już, że do zdjęć się nie nadawała, ale była tak pyszna, że posypałam tylko cukrem pudrem i zjedliśmy jeszcze tego samego dnia. Nim poszłam spać, już bez pomocników upiekłam kolejną. Właśnie tą macie przyjemność oglądać 😻 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z majonezem oraz aromatem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, powoli dodając cukier do sztywnej piany oraz utarte wcześniej żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo łączymy z masą, mieszając już łyżką
Kuchnia w czekoladzieWreszcie przyszedł czas na sernik w odsłonie pistacjowej! Uwielbiamy serniki z każdymi orzechami ale pistacja wyszła znakomicie 💚 A jakie jest Wasze ulubione połączenie smaków w kontekście
Candy PandasZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via GustoPlacuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!