ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1779/2544)

Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish 69

używano jej w polaczeniu z naturalnym zakwasem levain. Gofry na zakwasie i zaczynie poolish Dzięki połączeniu świeżego zakwasu z poolishem gofry uzyskają charakterystyczną głebie smaku, pochodzącą z fermentacji, ale bez kwaskowatej nuty. Delikatną i chrupką konsystencję uzyskamy dzięki mieszance mąk o niskiej zawartości glutenu i skrobi kukurydzianej. Składniki ZAKWAS 20 g zakwasu 200 g letniej ciepłej wody(...)ziarnka groszku 10 g mąki chlebowej typ 750 10 g ciepłej wody CIASTO NA GOFRY cały zakwas cały poolish 250 ml ciepłego mleka (najlepiej 3,2%) 80 g mąki typ 500 80 g mąki tortowej 80 g skrobi kukurydzianej 40 g cukru  – (30 g do ciasta, 10 g do białek) 5 g soli 30 g roztopionego i przestudzonego

Tajemnice Smaku
Na poprawę nastroju 95

Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu do czasu, dodając różne nasiona, orzechy, zioła czy warzywa. Czasami wymieniam jakąś mąkę na inną. Po prostu piekę chleb z produktów, które mam pod ręką(...)drożdży 750 – 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli 50 g nasion babki płesznik 100 g pestek słonecznika Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy zaczyn połączy się z mąką dodaj sól, nasiona, słonecznik i zagniataj dalej. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia ale też powinno być lekko klejące. Przykryj naczynie folią

codojedzenia
Tort ze słodyczami 100

omysł na tort dla dzieci jak i dorosłych - jasny biszkopt przełożony kremem kokosowym oraz konfiturą truskawkową bez cukru. Wierzch tortu udekorowany gorzką czekoladą oraz słodyczami: czekoladkami, batonem i żelkami. Całość była pyszna w smaku. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni taką dekoracją tortu 😁 Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm*: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek, np. w kształcie mini butelek czekoladowe jajko od kinder niespodzianki  dodatkowo kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru ( tutaj PRZEPIS ) sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody * ciasto upiekłam w tortownicy o szerokości 18 cm, ponieważ zależało mi na wysokim biszkopcie Na samym początku przygotować krem ganache . Na małym ogniu podgrzać

Ugotować
Drożdżówki z budyniem pyszne i puszyste 124

centymetrów, szklankę kładę dnem do dołu) i naciskam dość mocno ale tak aby nie przeciąć ciasta. Dookoła ciasto nacinam nożem i nacięte kawałki ciasta ściskam palcami, zdejmuję szklankę i drożdżówkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie drożdżówki nakrywam folia spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.  Na blasze mieści się jednorazowo około 5 drożdżówek(...)gotowa.  Pieczenie drożdżówek: Przed nałożeniem budyniu, dołeczek który zrobiłam szklanką delikatnie powiększam palcami (ponieważ podczas wyrastania troszkę się zmniejszył) i nakładam do środka budyń. Następnie  drożdżówki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Dodatkowo górę możemy udekorować owocami, ja na budyniu ułożyłam borówkę amerykańską. Blachę z drożdżówkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę około 16 minut

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki ''słoneczka'' z budyniem pyszne i puszyste 136

dodaję pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła), mieszam łyżką i gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło. Jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Tak przygotowane ciasto przekładam do miski lekko oprószonej(...)minut do wyrośnięcia. Następnie kulkę ciasta delikatnie spłaszczam dłonią, na środku kładę szklankę (użyłam o średnicy 4 centymetrów, szklankę kładę dnem do dołu) i naciskam dość mocno ale tak aby nie przeciąć ciasta. Dookoła ciasto nacinam nożem i nacięte kawałki ciasta ściskam palcami, zdejmuję szklankę i drożdżówkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie drożdżówki nakrywam folia spożywczą

Uwaga Babcia Gotuje
Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym. 214

półfrancuskie rożki nadziane powidłem śliwkowym. Uwielbiamy takie rożki. Ciasto jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek. Uwielbiam je z kawą. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki(...)mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rożków Wykonanie pysznych rożków z powidłem:  1.  Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.  2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy

Izabelawkuchni
CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z OWOCAMI 130

cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest ono za słodkie, więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, to ono nie jest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest(...)osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek takiego ciasta nadaje się nie tylko na deser, ale także na drugie śniadanie czy podwieczorek, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Kaszę

Kuchnia MagdaLeny
korzenne ciasteczka ze stempelkami 158

już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część przełożyłyśmy marmoladą i posypałyśmy cukrem pudrem(...)pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło i wzorki nie rozmazały się.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą 140

dzień bez słodyczy z jego udziałem uważacie za stracony, tym bardziej powinniście spróbować tego wypieku. Choć masło orzechowe wykorzystujemy zarówno do samego sernika, jak i do polewy, jego smak nie jest tu zbyt nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus. Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć(...)śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka masła orzechowego Herbatniki mielimy na proszek. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą mieszanką wylepiamy dno formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód

Smaki Na Talerzu
BROWNIE DYNIOWO - SEZAMOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA) 158

brownie obiecuje przyrządzać je częściej.  Wykonuje się je szybko, nie trzeba go zapiekać. Pamiętajcie, że wegańskie nie tuczy,  więc bez wyrzutów wcinajcie na zdrowie 😋. Składniki na średniej wielkości tortownicę: 2 szklanki puree z dyni (pieczona dynia zblenowana na gładką masę), 300 g sezamu, 1 szklanka kakao lub karobu lub pół na pół, 5 łyżek słodu - syropu klonowego(...)słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym naczyniu. Wyrównujemy łyżka wierzch i dekorujemy. Umieszczamy w lodówce na minimum 3 h. Im dłużej schładzamy, tym lepiej ciasto się kroi. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 195

szkl. mąki teff Incola  -1/2 szkl. mąki kokosowej Incola -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 duże jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne(...)Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco

Candy Pandas
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 205

efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Karmel: Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z mięsem mielonym 126

sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz(...)Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed wałkowaniem odkroić nieduży kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy

Smak mojej kuchni
Roladki schabowe z pieczarkami 146

cebuli pokrojonej w pióra. Ja marynowałam w jednym kawałku około 20 h. Możecie marynować je w plastrach i oczywiście skrócić ten proces.  Pieczarki miksujemy. Podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie składniki ostygną dzielimy ciasto na kawałki nieco większe od kawałków podsmażonego mięsa i nakłuwamy je gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut

Pichceniomania
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 178

przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru(...)przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy  drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g czekolady gorzkiej 60% 2 łyżki masła 1.Czekoladę razem

kruche babeczki
Bezglutenowe piernikowe brownie z quinoą i mandarynką 208

też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis(...)dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 - 35 minut.  Po wyjęciu ciasto powinno upaść, a po rozkrojeniu powinno

Quinoa Raz!
Tort bezowy o smaku kawy 149

serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam po dokładkę. W końcu cukier działa na nasz mózg(...)pozwolić na taki cukrowy zastrzyk. Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać

To co kocham
Sernik śliwkowy 174

bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden na mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 2 opakowania cukru(...)zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać po łyżce mus sliwkowo-serowy, po czym przemieszać delikatnie całość łyżką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik

To co kocham
Tort makowy z masą serowo - karmelową 154

masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 45 minut. Piekłam do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu studziłam w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek na dwa krążki(...)połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam

Kuchnia u Krysi
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 299

pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta(...)połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki

Cukiernia Pychotki
Pizza z bakłażanem i fetą. 152

dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku(...)podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut. Serem posypać pod koniec pieczenia

zadanie-gotowanie
Crumble z jabłkami bezglutenowe 152

ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma(...)kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj crumble z kokosową śmietaną, lekko ubitą i posypaną cynamonem. The post Crumble z jabłkami bezglutenowe appeared first

codojedzenia
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 136

łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka (20 g) miodu(...)ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia. Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 254

serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak. Także wyciągajcie ze spiżarni buraki albo(...)oleju (0,5 szkl.) 200 g gęstego jogurtu naturalnego (niepełna szklanka) 250 g mąki pszennej (1,47 szkl.) 120 g brązowego cukru (0,55 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady (np. pół na pół gorzkiej i mlecznej / ja dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany

Słodko-Słony Świat Ilony
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 158

chleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki(...)masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny

kolorowotorcikowo
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 480

robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego cukru, miodu(...)cukru 1-2 łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 210

Pyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić(...)naleśnik, a potem już można smażyć bez oleju. Usmażyć cienkie naleśniki i zaraz położyć nadzienie i sos. Można dodać do środka trochę rukoli. Złożyć do siebie najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Odwrócić górą do dołu, na górze naciąć duży X, położyć na blaszkę i obsypać parmezanem. Nagrzać piekarnik do maximum i piec paczuszki naleśnikowe około 10 minut, muszą lekko

Kuchnia Pokoleń
Brownie jaglano-bananowe 291

bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne

Bullio
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 112

rozwałkowaniem ciasto musi być schłodzone(!); w przeciwnym razie masło rozpuści się w cieście i całość będzie bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie).  Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować(...)pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty. N a każdy kawałek ciasta nałożyć sporą łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa).  Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C  przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec

Ugotować
Babka krówkowa 251

bez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut

Ala piecze i gotuje
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 216

brzoskwiniami … I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków! I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania! Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało. Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem!   SKŁADNIKI : CIASTO : - drożdże – 50 g - cukier – 1 szkl - cukier waniliowy(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA : Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 342

dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek. Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty. KREM CZEKOLADOWY: Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno(...)ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem. Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Pycha! Przepis powstał w ramach konkursu organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady. Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady . Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka

Ostra na Słodko
Beza z truskawkami 74

Składniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka  zwykłego cukru – kilka

I LOVE LIFE
Przekładaniec wielowarstwowy 50

  Kochani, mam nadzieję, że po Świętach czujecie się super- wypoczęci, zrelaksowani  i tryskacie życiową radością . Haha , a tak na poważnie- to mam nadzieję, że

Domowe ciasta
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 99

Tort – Beza Pavlova to idealny i popularny deser na każde przyjęcie. Tort – Beza Pavlova jest pyszną, miękką, delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i

Smaczne Potrawy
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 84

Tort – Beza Pavlova to idealny i popularny deser na każde przyjęcie. Tort – Beza Pavlova jest pyszną, miękką, delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i

Smaczne Potrawy
Chlebki Naan 199

Idealne kiedy są jeszcze troche ciepłe. Rwane rękoma i maczane w carry lub zwykłym maśle czosnkowym maja w sobie coś magicznego. A może sekret tkwi w

Mohiella
Zapiekany bolognese pod puree z batata i kalafiora 149

Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby  Składniki

Niezły Młynek
Pancakes- amerykańskie naleśniki 174

Kiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja

Tagebuch po polsku
Szybka drożdżówka bez wyrastania 222

Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania