święta, więc trzeba pomyśleć o babeczkach do koszyczka. W tym roku robimy swoje, domowe, które są pyszne. Zrobiłam ich dwie wersje, dla dorosłych z dodatkiem kawy, a dla dzieci bez. Babeczki już zostały zjedzone niestety. Dzieci miały tylko spróbować dosłownie po jednej ;-) Trzeba więc będzie robić raz jeszcze. Babeczki wychodzą wilgotne i puszyste, robi się je szybko(...)cukier waniliowy ciągle ubijając. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. 3. Teraz na przemiennie dodajemy mleko, olej i mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, tylko już na najniższych obrotach. 4. Jak składniki nam się połączą, to przelewamy ciasto do foremek. Ja mam foremkę silikonową. Ciasta nakładałam
kruche babeczkibez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋 Moja mąka razowa jest grubomielona, jest w niej dużo grubych otrąb. Jest to mąka pełnoziarnista. Taki chleb jest bardzo smaczny, zdrowy, a dodatkowo na niski indeks glikemiczny. Piekę(...)mniej mąki🙈), dodaję zakwas, sól, wlewam wodę i mieszam wszystko do połączenia składników. Ja mieszam wszystko łyżką, orkisz nie wymaga długiego wyrabiania, nie uruchamiam więc nawet miksera. Ciasto przekładam do 2 form, wcześniej delikatnie przesmarowanych olejem. Ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, wygładzam i dostawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto prawie wypełni formy, zwykle trwa
Smaczne Zdrowewychodzą mi burgery, przyszła pora na hot dogi. I tak wiem, parówki to samo zło! Ale... można znaleźć takie z naprawdę dobrym składem, z dużą ilościa chudego mięsa i bez konserwantów, ani zbędnych dodatków. Jeśli dodamy do nich warzywa i bułeczki domowej roboty, to wyjdzie nam całkiem fajny posiłek dla całej rodziny. W produkcję bułek i składanie hot dogów(...)minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto - ręcznie lub przy pomocy robota. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 10 części i formujemy wałeczki o długości ok. 15 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne Inspiracjeciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru(...)Beza makowo-kokosowa 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. suchego maku 1 szkl. wiórków kokosowych Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do potrojenia objętości, nawet 10 minut). Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki, miksujemy do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzutwaróg półtłusty 550 g ser ricotta 200 g masło 100 g 4 spore jajka cukier puder 145 g gęste puree z dyni 360-380 g budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g mąka kukurydziana 1/2 łyżki ciastka oreo 15 sztuk kilka kakaowych herbatników na spód Polewa : 100 ml śmietany 30 % czekolada mleczna 70 g czekolada gorzka(...)masą serową. Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku
Smaczne mojepoczątku miała być zwykła beza ale chciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser. Składniki (śr: 17 cm): Ciasto migdałowe na białkach -3 białka(...)cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach. 3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez sito mąkę migdałową i delikatnie całość mieszać szpatułką. 4. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 17 cm. Masą białkową wypełnić okręgi. 5. Piekarnik nagrzać do 180’C, włożyć blachę z blatami migdałowymi i piec dalej
Candy Pandasktórym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu! Dania Przekąska Kuchnia Włoska Keyword finger food , focaccia , jajka , pizza , szparagi Porcje 6 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto 2 jajka duże 0,25 szklanki wody gazowanej 30 ml oliwy 0,75 szklanki lnu złocistego(...)zielonych kilka gałązek rozmarynu Sposób przygotowania Ciasto Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułą i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatki Szparagi zblanszować lub podgotować
Modern Cave Girlciasteczka. Nie od dziś wiadomo, że mam "bzika" na tle domowych ciasteczek :) Te na pewno zaliczam do tych ulubionych moich dzieci. Chwila pracy i mamy w domu naturalnie maślane, kruche, bez sztucznych konserwantów, czy tłuszczów utwardzanych ciasteczka, które po prostu można jeść i jeść.... SKŁADNIKI: ( na około 20 ciastek (już złożonych(...)przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką, by nie kleiło się zarówno do blatu
Calzonella.comtylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie faktycznie było. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:) Spód: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody szczypta soli(...)Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Smaki Na TalerzuNie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek
Słodki Zakątekbazie mąki migdałowej i krem z mascarpone. Niebo w gębie :-) Bez cukru i zbóż. Macie ochotę? Low-Carb Tiramisu Składniki na biszkopt: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić(...)pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie
Marta próbujePrzede wszystkim cudne bezy. Może w wakacje postaram się troszkę wrzucić nowych przepisów, choćby właśnie na torty bezowe. Dziś jednak uzupełnię z mamą wpis na torcik czekoladowy. Składniki : 50 g gorzkiej czekolady 200 g miękkiego masła 200 g cukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki tortowej łyżka naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g kwaśnej(...)krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety
Lili w kuchnijajka 3/4 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego 2 łyżki kakao ponadto: biała czekolada Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/ 3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić(...)wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą
Kolorowa kuchnia ElkiJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy
CookYourselfPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce
Jeść, by żyć w zdrowiuprzyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu(...)posiekać je nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno). Wymieszaj orzechy z posiekanymi suszonymi owocami i cynamonem. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmroź go przez noc w lodówce. Ciasto wyjmij z opakowania, rozwiń i przykryj papierem do pieczenia, aby nie obsychało. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem lub roztopionym
Chilli Czosnek i OliwaWykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze
Mania WypiekaniaKolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku) 1 jajko 2 żółtka(...)składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1 truskawce. Układać bułeczki na okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze
W garach u Gosiczekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki(...)resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta. Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia EllieDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię
Niezły Młynekznów prostokąt, bez mąki do podsypywania. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy(...)boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około
Wanilia i Kardamonmałej ilości wody Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować , bez mieszania, aż całkiem wypije wodę ⅛ łyżeczki cynamonu 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie Wykonanie Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa , a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja(...)migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw
w mojej kuchniNajprostszy przepis na pizzę na drożdżach bez mleka. W zależności od tego czy lubicie grube domowe ciasto czy raczej coś cieńszego są to proporcje na jedną lub dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm. Duża szklanka to 400ml. 1 1/2 dużej szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii(...)solą, ziołami i ziarnami. Dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę (wciąż letnią). Wymieszać na jednolite ciasto i wyrabiać rękami przez około 4 minuty. Przykryć w misce ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia, najlepiej około godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200C, przygotować farsz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami w powietrzu, a potem na blaszce. Posmarować sosem
Czerwony Gupikpieczenia ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta soli 2 łyżki masła Składniki na rabarbar z truskawkami: 150 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki 150 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych na połówki 60 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mbiru startego na tarce ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 pomarańczy cukier puder do serwowania(...)włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i ubijaj aż masa stanie się jednolita. Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj
karmelowyświęta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie(...)mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część) • 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego) Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: • 100 g gęstej śmietany 18% • 2 łyżki
W mojej kuchnipieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia, patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta(...)zagotować, wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku. Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego. Ciasto rewelacyjne
Kuchnia Pokoleń(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał
Kulinarne Przebojetorcie istotna jest dekoracja, która sprawia, że ciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody(...)cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką wymieszać z pianą. Wyłożyć do foremki 15 cm średnicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor. Przygotować poncz
Kulinarne InspiracjeMój syn niedawno obchodził swoje ósme urodziny i z tej okazji urządził sobie imprezkę w gronie przyjaciół. Oczywiście nie mogło zabraknąć tortu, tylko który wybrać, kiedy przepisów bez liku. Dylemat był i znikł :) Na szczęście to ja jeszcze decyduję co mam upiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort(...)Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło
Ciasteczkowy PotwórBrownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Bazowałam na przepisie z blogu Cake Time . Składniki 200 g mąki(...)cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami
pink envelopeKolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. O zdrowotnych właściwościach orkiszu pisałam TUTAJ . Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal , z pestkami ok. 235 kcal . Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, pachnącym i świeżym pieczywem :) Składniki (4 bułeczki): 250 g mąki orkiszowej 20 g drożdży(...)gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp pestkami dyni. Piecz 20 minut. Wyrośnięte ciasto
Zdrowie na języku :Pbardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam(...)Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tort naleśnikowy
mojewypiekiinietylkoZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki
Z butelką mleczka w tlekremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)wszystko starannie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić nie wyjmując z foremki. Jeśli wierzch ciasta nie jest zbyt równy, należy go delikatnie ostrym nożem wyrównać. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części
Kuchcik gotujeW jednym z poprzednich postów wspominałam, że latem cukinia jest u mnie grana w przeróżnych wersjach i na pewno pojawi się także coś na słodko. Dotrzymuję
HealthyCreationsCiasteczka dyniowe z jabłkiem to małe koperty wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem dyni, w których nadzienie stanowią kawałki jabłka. Dla wzbogacenia smaku ciasteczek, do ciasta
Smakołyki BerenikiSernik z truskawkami i kruszonką mial być pierwotnie z owocami lata, ale w sklepie dostałam tylko truskawki. Można skorzystać z dowolnych owoców, więc na pewno będę
RelaxtimeSezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw
Mostek w kuchniW zeszłym tygodniu blog obchodził swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem na biszkopt! Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i
Mostek w kuchniNaszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest
Candy PandasZawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą
Mania Wypiekania