W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja DelicjaJesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła
Tajemnice SmakuPo świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki
Różne smaki w kuchniBeza Pavlovej w nieco innym wydaniu, w formie wielkanocnego wieńca. Przepięknie się prezentuje, z odrobiną ubitej śmietanki, udekorowany czekoladowymi jajeczkami. Pycha! Jeśli kochacie bezy, koniecznie musi
Domowa cukiernia Ewysię obejrzałam a już minęły cztery lata pisania bloga. Czas leci bardzo szybko, zwłaszcza kiedy jest się czymś pochłoniętym na całego. Blogowanie ( a dokładniej samo pieczenie) wciągnęło mnie tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie, żebym mogła robić cokolwiek innego. W blogowym świecie zwyczajem jest podsumowanie roku, ja na takie posumowanie w kilku słowach skuszę się po czterech latach(...)foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę (lub w zamrażalniku 30 minut). Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut. Upieczony spód wystudzić i wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFrangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły MłynekSkładniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g naturalnego jogurtu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 200-210g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 3 duże jajka 200g umytych, osączonych jagód 100g umytej, osączonej borówki Wierzch(...)piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto
Mała Cukierenkastronę Najlepszewkuchni.pl . Czekoladowa rolada z truskawkami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 100g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 20g kakao bez cukru 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) Krem: 600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej(...)minut. 3. Do mąki dodać kakao, krótko wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, proszę za długo nie mieszać. 4. Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x42cm (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał; jest to płaska blacha z wyposażenia piekarnika, może
Mała Cukierenkaniewątpliwie zrobiło furorę! Ciasto kakaowe/murzynkowe/piernikowe. Jakkolwiek by go nie nazwać, smakuje wyśmienicie. Jest lekko zbite i mocno wilgotne. Nie za słodkie (choć przyznaję, że zmniejszyłam ilość cukru podaną w oryginale). Wyszło tak dobre, że z przyjemnością ponownie je przygotuję. Murzynek piernikowy to wypiek idealny szczególnie dla tych, którym zależy, by ciasto było pyszne, szybkie i bez masy(...)Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko ze śmietaną naprzemiennie z mąką przesianą z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Na samym końcu dodajemy dżem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21-32cm lub troszkę większą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka). Masło wraz z cukrem i wodą
Smaki Na Talerzułyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem(...)puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniebędzie teraz przed świętami. Dzisiaj pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną, orzechami, czekoladą i wersja dla rodziców z kawą. Oczywiście robiłam podwójną porcję jedną dla nas, jedną dla dzieci bez kawy. Ciasteczka tak wszystkim smakowały, że na drugi dzień nie było ani jednego. Do ciasteczek dodałam kawę z Palarni Panamera , gdzie znajdziecie duży wybór ciekawych kaw, świeżo palonych, bardzo dobrych(...)Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. 2. Teraz dodajemy kawę, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Żurawinę, orzechy, czekoladę i rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy porcje ciasta. Ręcznie
kruche babeczkiprzygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników. Upieczecie je bez drożdży, wystarczy proszek do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk bułeczek o średnicy ok. 6-7 cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru (można dać zwykły cukier kryształ) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 80 ml mleka(...)pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnej kruszonki. Można zrobić to w mikserze. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych składników. Nie wszystko! Zostawiamy sobie ok. 2 łyżek płynu, żeby potem posmarować nim bułeczki. Składniki zagniatamy lub wyrabiamy w mikserze aż do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec
Ciastkozercypiekarnik do 180 stopni (góra-dół). Jak tylko się nagrzeje, to wkładamy do niego przygotowany i schłodzony spód. Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut (do zezłocenia) i pilnujemy, aby brzegi się nie spiekły. Studzimy na kratce. Czas przygotowania: ciasto – około 1,5 h (razem z chłodzeniem) Liczba porcji 2 spody do mazurków: tortownica o średnicy 24 cm prostokątna(...)Uzyskany miąższ siekamy drobno. Z jednej pomarańczy ścieramy również skórkę. Do garnka wkładamy przygotowane owoce z całym sokiem, który się z nich wydobył. Zasypujemy wszystko cukrem i zaczynamy podgrzewać bez przykrycia. Kiedy wszystko się zagotuje, dodajemy skórkę z pomarańczy, imbir i cynamon (maksymalnie po pół łyżeczki). A następnie pozostawiamy na gazie, na małym ogniu na około godzinę
Analiza SmakuDziś jeszcze nie istnieje. Teraz go jeszcze nie ma. Jeszcze się nie przywitał. Jeszcze za wcześnie. Ale już gdzieś tam czuć jego oddech. Dłonie, którymi obejmie życie. Przyjdzie nowy. Bez skazy. Pozwoli inaczej spojrzeć w przestrzeń. Zapełnić się milionami czułych pragnień, ludzi, słów, kaw, smaków. Nowy rok - nowa karta na życie i nadzieja na wszystko”. Ta nowa karta zaczęła(...)blaty gotowego ciasta francuskiego • 750 ml mleka • 200 g cukru • 400 ml śmietanki kremówki 36% • 1 opakowanie cukru waniliowego • 9 żółtek • 1,5 łyżki mąki pszennej • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 220 g masła • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół, wyłożyć formę papierem do pieczenia. 2. Rozwinąć jeden arkusz
W mojej kuchnicałkowicie musiałam zrezygnować z nabiału. Dlatego tak trudno mi znaleźć słodycze idealne dla siebie. Te ciasteczka są idealne – co prawda jest tutaj mąka orkiszowa, ale ja wybrałam taką bez glutenu. Jeśli nie macie problemu z tym składnikiem, użyjcie zwykłej mąki orkiszowej. Dzięki tym małym modyfikacją, moje ulubione ciasteczka 4 składnikowe udało mi się dopasować do swojej diety Wegańskie(...)kokosowy (powinien mieć twardą konsystencję). Zagniataj ciasto aż powstanie gładka i elastyczna kula. Gdy ciasto nie będzie się łączyć, możesz dodać łyżkę śmietany kokosowej lub wody. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, a następnie
365 dni dookoła kuchniinspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym(...)esencji waniliowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota lub ręcznie. Ciasto owijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość około 5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy gwiazdki
Kulinarne przygody Gatitytygodniu w grupie Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem. Zrobiłam więc, takie bułeczki. Na szybko, bez wyrastania ciasta. Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników, a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny. Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem. Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie. Składniki: 200 ml ciepłej wody(...)rozetrzeć je palcami, żeby połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej części, uformować bułkę. Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie. Wierzch bułeczek
Agusiowe smakołykizbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach(...)misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenymiękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami wody i mieszaniem od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, zostawiamy ją dalej na małym ogniu, już bez pokrywki aby pozostała woda odparowała całkowicie. W tym czasie myjemy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Jak woda odparuje z kapusty dodajemy do niej jabłka i dusimy(...)krążki które idealnie wpasują się w zagłębienia w blaszce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży placek grubości około 3-4mm. Wykrawamy z niego 12 kółek, którymi wyklejamy zagłębienia w formie. Każdą tartę napełniamy po brzegi ostudzonym nadzieniem. Jeśli chcemy aby tarty wyglądały jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy
Smaczna Stronakakao Żółtka z margaryną i cukrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe 2 kostki masła(...)dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy i przekładamy, wierzch smarujemy
Gotowanie jest łatweBardzo smaczne amerykańskie pancakes, grube i puszyste, bez cukru, bo z dodatkiem słodkiego banana i zrobione przy użyciu mąki pełnoziarnistej. Przepis jak zwykle jest prosty, a wykonanie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Placuszki bardzo ładnie i szybko się smażą oraz bezproblemowo dają się przewrócić ;) Takie placki są wprost idealne na weekendowe śniadanie. Składniki (8 dużych naleśników(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsypać
Healthy food explorertego ciasta. Moje FIT Fale Dunaju są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Jeśli lubicie ciasta z owocami to ta wersja zapewne Wam posmakuje:) Wartości odżywcze (cała blacha): 1913 kcal w tym: B: 81, 5g; W: 119 g; T: 114 g. Składniki (blacha o wymiarach 24x24 cm) Ciasto - 6 jajek - 60 g mąki kokosowej - szczypta sody oczyszczonej(...)Wykonanie Ciasto Białka oddzielmy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło oraz po jednym żółtku (po każdym dokładnie miksujemy). Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Całość łączmy ze sobą. 3/4 ciasta przekładamy na formę a pozostałą część mieszamy z kakao. Masę z kakao układamy na jasnej części ciasta. Na wierzch wykładamy wiśnie. Pieczemy
Health-Fit-Lifepieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg schabu bez kości 7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego nić do zwinięcia mięsa(...)prużymy do całkowitej miękkości. Płyny należy całkowicie odparować. Na rozwinięty schab wykładamy ostudzoną cebulę, mięso zwijamy delikatnie jak roladę, następnie związujemy nicią. Roladę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 % C, przez około 1- 1,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można
Kulinarne Fantazje MarioliZbliżają się najpiękniejsze święta w roku i z tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg(...)kajmaku z puszki 60 ml śmietany 30% Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą wyłóż dno, można delikatnie ubić szklanką. Podpiecz 10 minut w temperaturze 180 o C. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej na małym ogniu, mieszając co jakiś
kuron.com.plmiłym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że pistacje są bez soli, bo przecież generalnie na półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka(...)orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce
PatiGotujemiłym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że pistacje są bez soli, bo przecież generalnie na półkach sklepowych dominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka(...)orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce
PatiGotujetakiego wyboru różnych smaków soków i przetworów – dobry i nietypowy asortyment musi trochę kosztować”. Gospodarze zaskoczyli nas swoją gościnnością i otwartością. Nie obyło się bez uczty, podczas której podano kaszankę pieczoną w jabłku, zupę cebulową na cydrze, schab w rozmarynie z jabłkami, puchate racuchy z jabłkami oraz deser truskawkowy. Na stole kusiły apetyczne tartaletki z pastą jajeczno serową(...)serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych), a także przygotowania ciast i galaretek. Warto odkryć dla siebie ten smak i znaleźć najlepsze połączenie. Szczepanówka http://soki.lublin.pl/ http://szczepanowka.pl/ Gospodarstwo Ogrodnicze Kolonia Świdnik Mały 28A 20-258 Lublin Telefon
Obiad gotowyWitajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest(...)waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut
Sama słodycz i szczypta chililukrze. Nie i już. Nie mam potrzeby i nie spędza mi snu z powiek brak choinki obwieszonej pierniczkami i orzechami zawiniętymi w sreberko. Dla mnie Boże Narodzenie pachnie piernikami bez względu na to, w jakim kształcie one są. Gdyby ktoś jednak odczuł dziką potrzebę posklejania się lukrem, to na końcu znajdziecie przepis na domowy lukier do dekorowania pierniczków. Przypomnę(...)pieczenia szczyptę soli. Przygotowanie jest tak proste, jak scenariusz „Klanu”. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i mieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się
ladykitchenuformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki wraz(...)główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie
Bullioniej beza. Ponieważ bezę połączoną z obecnymi ciągle w naszym ogródku malinami już przedstawiałam, proponuję dziś połączenie malin z mocno czekoladową, zdrowszą, bo pełnoziarnistą, wersją muffinek. Przepis ze zmianami pochodzi ze strony mojewypieki.com Przygotujcie sobie wcześniej: - 220g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60g otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka(...)rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden naleśnik, odmierzam ciasto do foremek, silikonowych i papilotek papierowych. Porcja daje 18 sporych muffinek. Na koniec na każdej umieszczam
I tu będę miała takie teDawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży(...)łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody . Wymieszać
Moje domowe kucharzenieznalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie(...)plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim ogniu przez 2 godziny pod przykryciem, a następnie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, tak aby odparował nadmiar płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem(...)ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 240 stopni i umieściłem w nim placki. Piekłem przez
Wyprawy kulinarneniezbędny.Inaczej ich po prostu nie ulepimy ,bo masa jest zbyt lejąca i nawet kasza manna nie pomoże.Jeśli macie ochotę na Poranną Rosę bez kulek,ale z masą serową znajdującą się pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją , lekko zmodyfikowaną wersję. Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warstwa serowa ,serowe kule(...)mielimy w maszynce .Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru Masło ubić
Ladylaura.można przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej(...)instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Smakołyki Berenikicały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół. Następnie przygotowujemy masę budyniową(...)umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy
Symfonia smakowaważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie(...)karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony karmel. a na to rozpuszczone w kąpieli wodnej 2 tabliczki
greenscarfuformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki wraz(...)główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna do podsypywania ciasta przy wyrabianiu Ser utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie
BullioObiecałam więc podaję, bez zbędnych wstępów ;) Przepis jak zwykle zrodził się metodą "trochę tego trochę tamtego" chrupiące, pikantne, smaczne ;) jestem z siebie dumna! ;) uwielbiacie mnie ? :D Składniki (około 60 mini krakersów): 6 łyżek otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1/3 łyżeczki sody 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wody 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej) 1 łyżeczka słodkiej(...)odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut) dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy (grzałka góra-dół) przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLekki, zdrowy, MEGA wilgotny sernik. Bez zbędnego ciasta, cukru i niepotrzebnych dodatków. Sama zjadłam dwa kawałki na drugie śniadanie i wszystko idealnie wkomponowało się w moje makro-składniki :) Resztą podzieliłam się nim z moimi przyjaciółkami, które wkręciły się w healthy lifestyle :) jestem mega zadowolona i szczęśliwa, że coraz więcej osób wkręca się w taki styl życia :) Kilka kawałków zjedli(...)soli. Słodzik rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Żółtka mieszamy z mąką, aromatem, słodzikiem i serem. Delikatnie mieszamy z białkami. Przelewamy do metalowej formy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ponad 1h do momentu aż góra będzie zarumieniona, a patyczek suchy. Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kroimy po całkowitym przestygnieciu. Najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień po upieczeniu
Czarnawisienkapostanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe nie uprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl(...)kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam na 10 minut. Po tym czasie formuję batoniki i układam na papierze do pieczenia. Wierzch smaruję odrobiną oleju kokosowego, która została w naczyniu po rozpuszczeniu, wtedy wierzch jest chrupiący a środek wilgotny. Piekę w 180 stopniach 25 minut. Smacznego
Życie na widelcupewnego czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś
Ciasteczkowy Potwórbiała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni(...)Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy
Niezły Młynekuzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu(...)przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu
Grahamka, weka i kajzerka