Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1
Ze smakiem i z pasjąwrażenie, że robię mało ciast, deserów itp. I nie to, żebym nie miała na nie ochoty, ale gdzieś schodzą na dalszy plan. Jedyne czym mogę się poszczycić w wersji na słodko jest "tulipan", który tak naprawdę ani trochę mi go nie przypomina. Za to w smaku jest wystarczająco dobry, by zrobić go bez okazji. Zwłaszcza w momencie, gdy zamrożonych(...)stopniowo dodajemy cukier. Gdy rozpuści się całkowicie, do białek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy wodę- mieszamy. Na końcu wąskim strumieniem dodajemy olej, cały czas delikatnie mieszając białka „od spodu do góry”, powolnymi ruchami. Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą łączymy z kakao i wylewamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy
Kuchnia w czekoladzietakie ciasto z dodatkiem luźnych powideł lub gęstego musu owocowego. Pamiętajcie jednak o tym, że jeśli wasz mus będzie zbyt rzadki, to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ciasto nie może być zbyt luźne. Świąteczny tort piernikowy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (około) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)składniki z miski, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypuj mieszając jeszcze trochę mąki, k onsystencja powinna być zbliżona do konsystencji cista biszkoptowego (odrobinę gęstsza). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodaj jeszcze trochę musu owocowego by je rozluźnić. Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Piecz w temp
Gotuj Sam!zbieranie darów natury...po prostu ubóstwiam. Oczywiście darować sobie nie mogę, by nie popełnić mojego ukochanego ciasta, mianowicie jabłecznika. W każdej wersji zeżrę, pochłonę i łotewer...No i żeby nie było, koniecznie z renetki. Mus to mus! Do tego cynamon i rodzynki. Bez tych ostatnich przeżyć można, ale cynamon ma tam być i koniec! By lekko osłodzić kwaskowość jabłek(...)Miody są pierwsza klasa, gorąco polecam. Ci, którzy mają ochotę poczytać i zamówić zachęcam do powrotu na bloga po pyszny przepis na ciasto jabłkowe. Składniki: 1 szt ciasta francuskiego 2 kg jabłek szarej renety 100 g rodzynków sułtańskich 5 łyżek miodu 2 płaskie łyżki agaru 1,5 szklanki płatków owsianych
R'n'G KitchenMięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców. Rozczyn: 100 g drożdży łyżka cukru 2 łyżki mąki ½ szklanki letniego mleka Ciasto: 1 kg maki 200 g masła (roztopionego) ¾ szklanki cukru Cukier waniliowy Szklanka letniego mleka 4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek) 500 g wiśni wydrylowanych i wymieszanych z łyżką cukru oraz łyżką mąki ziemniaczanej(...)wyrośnięcia. Ciasto Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kawałki około 10 g ja uzyskałam 35 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nakładać
RAROSSAświęta, więc trzeba pomyśleć o babeczkach do koszyczka. W tym roku robimy swoje, domowe, które są pyszne. Zrobiłam ich dwie wersje, dla dorosłych z dodatkiem kawy, a dla dzieci bez. Babeczki już zostały zjedzone niestety. Dzieci miały tylko spróbować dosłownie po jednej ;-) Trzeba więc będzie robić raz jeszcze. Babeczki wychodzą wilgotne i puszyste, robi się je szybko(...)cukier waniliowy ciągle ubijając. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. 3. Teraz na przemiennie dodajemy mleko, olej i mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, tylko już na najniższych obrotach. 4. Jak składniki nam się połączą, to przelewamy ciasto do foremek. Ja mam foremkę silikonową. Ciasta nakładałam
kruche babeczkibez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋 Moja mąka razowa jest grubomielona, jest w niej dużo grubych otrąb. Jest to mąka pełnoziarnista. Taki chleb jest bardzo smaczny, zdrowy, a dodatkowo na niski indeks glikemiczny. Piekę(...)mniej mąki🙈), dodaję zakwas, sól, wlewam wodę i mieszam wszystko do połączenia składników. Ja mieszam wszystko łyżką, orkisz nie wymaga długiego wyrabiania, nie uruchamiam więc nawet miksera. Ciasto przekładam do 2 form, wcześniej delikatnie przesmarowanych olejem. Ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, wygładzam i dostawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto prawie wypełni formy, zwykle trwa
Smaczne Zdrowewychodzą mi burgery, przyszła pora na hot dogi. I tak wiem, parówki to samo zło! Ale... można znaleźć takie z naprawdę dobrym składem, z dużą ilościa chudego mięsa i bez konserwantów, ani zbędnych dodatków. Jeśli dodamy do nich warzywa i bułeczki domowej roboty, to wyjdzie nam całkiem fajny posiłek dla całej rodziny. W produkcję bułek i składanie hot dogów(...)minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto - ręcznie lub przy pomocy robota. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 10 części i formujemy wałeczki o długości ok. 15 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarne Inspiracjeciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru(...)Beza makowo-kokosowa 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. suchego maku 1 szkl. wiórków kokosowych Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do potrojenia objętości, nawet 10 minut). Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki, miksujemy do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzutwaróg półtłusty 550 g ser ricotta 200 g masło 100 g 4 spore jajka cukier puder 145 g gęste puree z dyni 360-380 g budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g mąka kukurydziana 1/2 łyżki ciastka oreo 15 sztuk kilka kakaowych herbatników na spód Polewa : 100 ml śmietany 30 % czekolada mleczna 70 g czekolada gorzka(...)masą serową. Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku
Smaczne mojepoczątku miała być zwykła beza ale chciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser. Składniki (śr: 17 cm): Ciasto migdałowe na białkach -3 białka(...)cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach. 3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez sito mąkę migdałową i delikatnie całość mieszać szpatułką. 4. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 17 cm. Masą białkową wypełnić okręgi. 5. Piekarnik nagrzać do 180’C, włożyć blachę z blatami migdałowymi i piec dalej
Candy Pandasktórym zatopione zostały pomidorki, szparagi oraz oliwki jest wspaniałą imitacją oryginalnego ciasta i to bez węgli, drożdży i glutenu! Dania Przekąska Kuchnia Włoska Keyword finger food , focaccia , jajka , pizza , szparagi Porcje 6 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Ciasto 2 jajka duże 0,25 szklanki wody gazowanej 30 ml oliwy 0,75 szklanki lnu złocistego(...)zielonych kilka gałązek rozmarynu Sposób przygotowania Ciasto Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułą i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatki Szparagi zblanszować lub podgotować
Modern Cave Girlciasteczka. Nie od dziś wiadomo, że mam "bzika" na tle domowych ciasteczek :) Te na pewno zaliczam do tych ulubionych moich dzieci. Chwila pracy i mamy w domu naturalnie maślane, kruche, bez sztucznych konserwantów, czy tłuszczów utwardzanych ciasteczka, które po prostu można jeść i jeść.... SKŁADNIKI: ( na około 20 ciastek (już złożonych(...)przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym mąką, by nie kleiło się zarówno do blatu
Calzonella.com