Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchniMuffiny to wypiek, który sprawdza się niezawodnie wtedy, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś słodkiego. Ich zaletą jest również to, że zdecydowanie łatwiej podać je gościom, niż
Smakołyki BerenikiBiszkopt to wypiek, który spędza sen z powiek wielu osobom za każdym razem. Podaję przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi. Biszkopt z kawałkami gorzkiej czekolady
Z Kuchni Do KuchniSezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pysznych propozycji na tarty ciąg dalszy SKŁADNIKI: na spód: 2 szklanki mąki 150g masła (pół dużej osełki) 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano
Kuchnia w bieguDeser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ
wesoła kuchniaPrzepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie modyfikować - ja
Moje Kuchenne RewelacjeJuż od dawna chciałam zrobić deser Pavlova, ale jakoś zawsze odkładałam to na później (tym bardziej, że to deser kaloryczny). W końcu się zdecydowałam, bo potrzebowałam
Passions hobbies lifepracy dla każdego z ulubionym dodatkiem. Na początku jesieni możemy dodawać świeże owoce borówki, maliny czy jeżyny. Poza sezonem stosujemy kofitury, albo suszone owoce jak rodzynki. Bułki są bez mleka. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura(...)masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Posypujemy cukrem. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić
prawdziwe jedzeniepizzę bez zbóż i sera! Z serem sprawa jest prosta – w sklepach mamy „oszukane” wegańskie sery na bazie oleju kokosowego i skrobi. Jak nie możesz nabiału, to taka wegańska mozzarella powinna wystarczyć. A co ze spodem na pizzę? Tu właśnie ten przepis wchodzi w grę – niskowęglowodanowy spód na pizzę bez glutenu! Niskowęglowodanowe ciasto(...)jednak białka mleka są problemem, to polecam wegańską podróbkę sera. Suchy kalafior wymieszaj z serem, jajkiem, solą i innymi przyprawami na pizzę. Formuj z tego ciasta placki o dowolnym kształcie – my najczęściej pieczemy prostokątne, ale okrągłe też można. Ciasto na pizzę włóż do piekarnika na około 45 minut w 180°C . Potem obróć placki spodem do góry i piecz
PaleoSMAKnapoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru. Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż z przysłowiowym(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy
Fascynacje Aninapoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru. Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż z przysłowiowym(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy
Fascynacje Anidomowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale że Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej(...)jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 3-4 czereśnie Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój ojciec lubi słodkie , mąż też więc dla wszystkich tatusiów - tych obecnych i tych przyszłych pyszne, ciacho :) U mnie jedna wersja ciasta z rabarbarem a druga z truskawkami . Drożdżówka z owocami bez wyrabiania z cynamonową kruszonką ciasto - 50g drożdży ( pół kostki) - 1 szklankacukru -1 szklanka mleka - 3 jajka - pół szklanki oleju - pół kilo mąki Kruszonka - 120 g masła(...)180C ( góra-dół) i zabieramy się do kruszonki. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cynamon i mieszamy . Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i przekładamy na ciasto. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.50
Kuchnia Pełna EmocjiMoim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka. Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem(...)części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną
Słodki Zakątek