tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie faktycznie było. Do tej pory jadłam kilka tart wytrawnych, ale ta to mój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:) Spód: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody szczypta soli(...)Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Smaki Na TalerzuNie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... Składniki na bezę: 6 białek
Słodki Zakątekbazie mąki migdałowej i krem z mascarpone. Niebo w gębie :-) Bez cukru i zbóż. Macie ochotę? Low-Carb Tiramisu Składniki na biszkopt: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić(...)pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie
Marta próbujePrzede wszystkim cudne bezy. Może w wakacje postaram się troszkę wrzucić nowych przepisów, choćby właśnie na torty bezowe. Dziś jednak uzupełnię z mamą wpis na torcik czekoladowy. Składniki : 50 g gorzkiej czekolady 200 g miękkiego masła 200 g cukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki tortowej łyżka naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g kwaśnej(...)krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety
Lili w kuchnijajka 3/4 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego 2 łyżki kakao ponadto: biała czekolada Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/ 3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić(...)wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą
Kolorowa kuchnia ElkiJako, że przepis na tradycyjne pancake , cieszy się ogromną popularnością na blogu, postanowiłam zrobić wersję zdrowszą - owsianą. Tradycyjnie robione na szybko, bo właśnie na szybko przepisy
CookYourselfPyszne, łatwiutkie w wykonaniu, idealne jak przekąska do pracy, szkoły - takie są właśnie moje cebularze. Jeśli dodać, że przygotowane na bazie skiełkowanej gryki, bez drożdży, glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego, to zachwycą nawet największego maniaka zdrowej żywności, alergika (mając na względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce
Jeść, by żyć w zdrowiuprzyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu(...)posiekać je nożem, ale musisz to zrobić bardzo drobno). Wymieszaj orzechy z posiekanymi suszonymi owocami i cynamonem. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmroź go przez noc w lodówce. Ciasto wyjmij z opakowania, rozwiń i przykryj papierem do pieczenia, aby nie obsychało. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem lub roztopionym
Chilli Czosnek i OliwaWykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze
Mania WypiekaniaKolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku) 1 jajko 2 żółtka(...)składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1 truskawce. Układać bułeczki na okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze
W garach u Gosiczekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki(...)resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta. Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia EllieDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię
Niezły Młynekznów prostokąt, bez mąki do podsypywania. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy(...)boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około
Wanilia i Kardamonmałej ilości wody Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować , bez mieszania, aż całkiem wypije wodę ⅛ łyżeczki cynamonu 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie Wykonanie Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa , a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja(...)migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw
w mojej kuchni