ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1772/2544)

drożdżówki z truskawkami 99

drożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży instant 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłego(...)żółtka, olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Ciasto wyrabiam mikserem (końcówkami z hakami) do połączenia składników, a potem rękami - do gładkości. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych

babka w formie
Pączki pieczone 135

przygotowania wykorzystałam foremkę i piekłam je w piekarniku. Dzięki kombinacji proszku do pieczenia i maślanki (która zawiera kwasek cytrynowy) są wyjątkowo puszyste i mięciutkie. I to bez dodatku drożdży! Mimo, że klasyczne pączki zawsze będą miały specjalne miejsce w moim sercu ;) widzę sporo zalet tych dzisiejszych! Jak choćby to, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i nie mają zbyt(...)kupną polewę o smaku białej czekolady z Wiltona i kolorowe cukiereczki. Obydwa te produkty mam dostępne u siebie w sklepie. Tu znajdziecie wszystkie dekoracje KLIK . Pączki pieczone – jak to zrobić? Przed zrobieniem ciasta na pączki warto przygotować sobie foremkę. Gniazda należy wysmarować dokładnie miękkim masłem. Kiedy blaszka jest przygotowana, możemy zacząć robić ciasto. Suche składniki mieszamy razem w misce

Ciastkozercy
Szarlotka sypana – wersja dla leniwych 125

prostu …. pyszna. U nas stałymi gośćmi, a raczej stałymi domownikami są jabłka. Dzieci co rusz zamawiają muffiny. Czasem dla odmiany robie właśnie szarlotkę sypaną. Nie jest to ciasto, z którym możesz iść na salony Jest to szarlotka typowo domowa, ale taka, której nikt się nie oprze. Możesz ją zajadać nawet łyżką, bezpośrednio z foremki! Szarlotka sypana na ciepło(...)pieczenia – 2 płaskie łyżeczki 2/3 kostki masła (prawdziwego) 5-6 jabłek cynamon – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI SYPANEJ: Włóż masło do zamrażarki na 10 minut Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki tzn. mąkę, cukier i kaszę manna oraz proszek do pieczenia. Podziel na 3 równe części. Zetrzyj na tarce, na największych oczkach oczyszczone bez gniazd

W Kawiarence
Jak wykorzystać resztki kurczaka – domowe ravioli z nadzieniem z farszu 192

Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie(...)pakowanym makaronem świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym od obydwu przemysłowych wersji. Ile jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak zajęło nam trochę czasu znalezienie najlepszego przepisu na ciasto makaronowe: elastyczne, sprężyste i miękkie, z którego można zrobić

Niedzielny kucharz
Ciasto z dynią + film 108

dyni cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i jeszcze raz całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, oraz cynamon, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste. Na końcu do ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz startą(...)tarce dynię i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Tak przygotowane ciasto i posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Ciasto z dynią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Fit placuszki z kefirem - puszyste i smażone bez tłuszczu 330

Jeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków, które usmażycie bez grama tłuszczu. Placuszki z kefirem są bardzo puszyste, a zarazem delikatne w smaku. Uwierzcie mi na słowo - jak dla mnie jest to najlepszy przepis na domowe mini placki. Placuszki możecie podać z sosem owocowym lub przed samym podaniem posypać cukrem pudrem(...)szklanki mąki pszennej (200 g) 1 szklanka kefiru (260 g) 2 jajka (rozmiar L) 2 łyżki zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka oleju szczypta soli do dekoracji cukier puder Do miski wlać kefir i wbić jajka. Za pomocą trzepaczki składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Następnie do masy

Ugotować
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 178

połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka(...)rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto  wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu  kruszonką    Piec

Walijskie Pichcenie
Proste ciasto na pizzę 191

sól pieprz oregano zioła prowansalskie Jak zrobić ciasto na pizzę? W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąką i oliwę, wyrabiamy ciasto. Jeśli macie stojący mikser, który wykona za Was ciężką pracę związaną z wyrabianiem ciasta – zdecydowanie polecam go użyć. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około(...)Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy i na małym ogniu odparowujemy większość wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, po tym czasie wyciągamy, dokładamy dowolne składniki

Ciastkozercy
Babka majonezowa 156

Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji.  Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow.  Producent pisze "doskonały smak, kremowa(...)pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych". I jak tu się z tym nie zgodzić.  Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko.  W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla

Życie zaczyna się w kuchni
BABKA ŻÓŁTKOWA 182

  Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę

Smaczne Zdrowe
Muffiny cukiniowo-bananowe 165

Coś słodkiego na szybko, czyli pyszne cukiniowo-bananowe muffinki. Są idealnie wilgotne, nie za słodkie i nawet ...zdrowe. Choć uwaga - CUKIER w nich znajdziecie. Bo czy widział ktoś słodkości bez cukru ? No dobra...jeśli nie słodzicie - dodajcie zamiast cukru swoje słodzidło i też będzie super. Zapewniam. PRZEPIS NA MUFFINY  CUKINIOWO-BANANOWE (na około 20 muffinek ) Składniki: ( szklanka(...)napoju kakaowego w proszku 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g rodzynek Przygotowanie:   1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Obie mąki połączyć ze słodkim kakao , proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Jajka roztrzepać, dolać ole, jogurt i pogniecione banany. Następnie dodać startą cukinię

kolorowotorcikowo
Bułeczki drożdżowo maślane 135

wyrośnięcia na około 30 minut przy obecnej aurze. Zasada jest taka, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i ostrym nożem dzielimy ciasto na około 9 równych części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Dno szklanki zamaczamy w mące i dociskamy na środku każdej bułeczki tworząc dołek na nadzienie. Nadzienie do bułeczek: Wszystkie(...)bułeczki nakładamy jak najwięcej nadzienia. Kruszonka: Z podanych składników wykonujemy kruszonkę pocierając składniki w dłoniach. Każdą z bułeczek posypujemy kruszonką. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Bloomingville to duńska marka, która wyróżnia się pięknym wzornictwem, doskonałą jakością i oryginalnością motywów jakie zamieszcza na swoich produktach. Ja zdecydowałam się

MamaOskarka
Babeczki z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 141

Dietetyczne, orkiszowe babeczki z wiśniami , z małą ilością tłuszczu, bez cukru. Idealne na drugie śniadanie w ogrodzie lub piknik w parku. Dlaczego warto wprowadzić do

Czarnawisienka
Domowy makaron 158

musiał być świeżo robiony, rosół gotował się powoli na piecu, a makaron się zaczynał robić. Jest bardzo pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. Nie twierdzę że kupne makarony są nie dobre, ale coraz miej w nich jest jajek, a coraz więcej kurkumy lub innych wzmacniaczy smaku. Ja robiłam na samych jajkach bez dodatku nawet wody i nie wyszedł(...)sypiemy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, dodajemy jajka oraz sól. Nożem delikatnie mieszamy jajka z mąka, tak aby za bardzo nie rozlały się nam jajka. Zagniatamy aż wyrobimy gładkie ciasto, możemy podsypać niewielka ilością mąki aby się nie kleiło do stolnicy. Domowy makaron Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Rozwałkowane placki odkładamy na ściereczkę płócienną

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania