miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu
Grahamka, weka i kajzerkawiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce - 'Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą(...)Mąkę wymieszać z solą, olejem i powoli wlać rozdrobnione drożdże. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
pink envelopeprawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego(...)pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty ciasta rozwijamy, posypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka
Słodkie Przyjemnościświętowania nigdy nie zabraknie. Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę. Tort jest zawsze elementem dodającym szyku i finezji każdemu przyjęciu. Dekoracja jest niby prosta, bez kolorowych akcentów. Stonowana, szykowna i jak dla mnie majestatyczna. Motyle czekoladowe dodają lekkości. W smaku bardzo delikatny, nie słodki, kremowy.... z nutką brzoskwiniową. To była(...)sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy
Malinowe PocałunkiJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 500 g ricotty 250 g mascarpone 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji
sama złodyczprzecież akceptować siebie i cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany
ciastkarnia na kruchym spodziepudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku
Przysmaki KarolkiSernik z dodatkiem mleka w proszku jest bardzo puszysty, delikatny i niemal dosłownie rozpływa się w ustach. Taki serniczek świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje
Z notatnika dietetykaCzyż to nie wygląda obłędnie pysznie? 😂 Bo smakuje dokładnie tak samo, jak wygląda. Co my tu mamy? Ostatnio moje częste połączenie mąk, czyli gryczanej z ryżową
Zdrowie na języku :PPomysł na takie proste i szybkie ciasto..i na dodatek z mikrofali podpatrzyłam tutaj .. Składniki na kubek o pojemności 300 ml 1 jajko
Moje domowe kucharzenieKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub
Tajemnice Smakuwiększej oponki, śmietany, kwaśnego dżemu i małego pączka na wierzchu. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a upiekłam je za sprawą akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekliśmy pyszne pączki z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Trzeba powiedzieć, że to bardzo łatwy przepis na pączki. Nie trzeba czekać aż serowe oponki wyrosną(...)wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce mąkę, tak długo aż ciasto będzie dobrze połączone, ale nadal lekko lepkie. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, jeżeli nadal jest zbyt lepkie, wrobić jeszcze trochę mąki. Nie dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Gotowe ciasto rozwałkować na placek ok 1 cm grubości. Wycinać foremką krążki
Stare GaryCiasto kokosowe z borówkami to wariacja na temat ciasta ucieranego z kokosem. Jak dodamy jeszcze do tego borówki to wychodzi genialne połączenie. Wiecie, że lubię robić
Relaxtime