chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:136/170)

Młody bób z boczkiem, parmezanem i grzankami z razowego chleba 176

wiem, czy wszyscy zdążyli już zauważyć, że mamy sezon na bób. Miłośnicy tego warzywa wiedzą, że choć mrożony bób dostępny jest przez cały rok, najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem. Jestem zwolenniczką obierania i zjadania jeszcze ciepłych fasolek prosto z durszlaka.    Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest(...)proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem.   Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy w małą kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczny pasztet z indyka. 238

Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej

Codziennik Kuchenny
Najlepsze rillettes z kaczki 156

myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym  2. Na suchej patelni prażymy ziarna jałowca i ziela angielskiego, kiedy tylko zaczną uwalniać aromat przekładamy do moździerza, uważamy żeby nie przypalić ziaren, razem z pieprzem i solą ucieramy na proszek, dodajemy czosnek niedźwiedzi i tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie nogi kaczki, owijamy je ściśle w folię i odkładamy do lodówki(...)dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków

Słodki Kompromis
BURACZKI Z POKRZYWĄ 174

być zdrowym trzeba włożyć świadomą pracę w przygotowywanie posiłków, a także zdobywać wiedzę na temat właściwości i zastosowania poszczególnych produktów i ziół. Sadzenie własnych roślin, uprawa kiełków, pieczenie domowego chleba, robienie przetworów i kiszonek - to wszystko wymaga czasu i pracy, ale wynagradza się zdrowiem, energią, pozytywnymi emocjami, samozadowoleniem i satysfakcją. Zdrowia nie znajdziesz na sklepowych półkach.  W utrzymywaniu Ciebie(...)minuty wrzucamy posiekaną pokrzywę. Dodajemy przyprawy. Nakrywamy, wyłączamy palnik i pozostawiamy na kilka minut. Wykładamy danie na talerze lub do misek, a następnie polewamy olejem i posypujemy zmielonymi ziarnami

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bigos z młodej kapusty 135

Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania bigosu. 55 dkg kapusty kiszonej 500 ml wody 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 1/2 łyżeczki mielonego kminku 35 dkg kiełbasek debreczyńskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka pikantnej papryki mielonej 1 duża biała cebula 1 łyżka oleju słonecznikowego(...)oraz pomidory z puszki. Dusić całość na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Wszystkie składniki powinny być miękkie i dobrze z sobą połączone. Bigos podawać z ziemniakami lub chlebem. Bigos z młodej kapusty Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując bigos. Bigos z młodej kapusty Wykorzystałam kiełbaski debreczyńskie. Jeśli nie uda Wam się takowych dostać w sklepie sięgnijcie po inne

mecooks
Fasolka po bretońsku 173

cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) Opłukaną fasolę moczymy w letniej, przegotowanej wodzie przez noc, lecz nie dłużej niż przez 12 godzin. Po tym czasie(...)fasoli na początku gotowania, tylko na samym końcu). Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Możemy ją zjeść samą lub podać z pajdą świeżego chleba. Bez dodatków mięsnych możemy ją przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Fasolka po bretońsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 244

Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chrzanimy tę zupę 143

Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku woda Z powyższych składników przygotować można 6 dużych porcji(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku

I tu będę miała takie te
Z czym kojarzy Wam się pszczola? czyli zakupowy zawrot glowy 188

Pisałam Wam kiedyś o tym jak lubię robić zakupy przez internet? Właściwie weszło mi to w krew i prawie wcale nie odwiedzam sklepów stacjonarnych (czasem tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 141

dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA: 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki czarnuszki DO PARZENIA: 1 litr wrzątku 1 łyżka sody oczyszczonej 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany - stąd ciemny kolor finalnego wypieku Do miski wlać część wody, wsypać

Grunt to przepis!
Przepis na domowe hamburgery 144

różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.   Domowy sos do burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego(...)czasie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach małe kule lekko je spłaszczając. Bułki pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy je po wierzchu mlekiem i obficie posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 170º aż do zrumienienia. Jeśli podoba Wam się nasz przepis na domowe hamburgery będzie nam miło jeśli podzielicie się nim ze znajomymi

Arbuziaki
Zakwas na barszcz biały 293

pszennej razowej typ 2000 (lub typ 1850) – ok. 70 g 500 ml przegotowanej, letniej wody 3 dość duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu czarnego 1 łyżka suszonego majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zakwas na barszcz biały: Do słoika wsypać mąkę pszenną razową typ 2000. Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane(...)tygodni. Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu? Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Jak przechowywać zakwas do białego barszczu: Jeśli nie chcecie użyć zakwasu od razu, to należy

Kulinarne Przeboje
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 180

mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 60 minut.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Uwaga! Krojenie ciepłego chleba może skończyć się odgniecioną skórką. Należy to robić delikatnie albo poczekać aż porządnie wystygnie. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina 156

łyżeczki brązowego trzcinowego cukru zalewa: 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso) 5 łyżek soli 4 większe liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 średnie cebule 5-6 średnich ząbków czosnku Wodę wlać do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany o pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele(...)Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue.  Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula.  Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa marokańska Harira 215

selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego  łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu, cynamonu, papryki słodkiej, czosnek niedźwiedzi, kardamonu 1.5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki pokruszonego glona kombu ( opcjonalnie) Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można(...)Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania