chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:144/170)

Pieczona szynka świąteczna 164

"Święta coraz bliżej, czas więc pomyśleć o domowej szynce, która z całą pewnością będzie ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Chciałabym dziś zachęcić do zrobienia jej nowym wypróbowanym

Wiem co jem
Bułeczki pszenne śniadaniowe 133

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut

I tu będę miała takie te
Zupa cebulowa 194

wina półwytrawnego (możesz zastąpić je cydrem, ale mi bardziej smakuje wersja na winie) dwie kopiaste łyżki mąki około 50g masła (generalnie spora ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień(...)nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie kilkanaście minut. Powinno pomóc. Przed podaniem, pokrój ser w kostkę o grubości 0,5 – 1 cm. Gdy polejesz ją do misek, wrzuć do niej kostki sera

manslogblog
wegański chlebek turecki 224

Chlebek turecki. Ile ja się nakombinowałam, o co w tej nazwie chodzi. Przeryłam internety, zamęczyłam znajomego Turka, nawet trafiłam na YouTube na kanał o tureckim gotowaniu

ladykitchen
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 195

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się(...)bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 306

niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów na Podkarpaciu (i zapewne w wielu innych miejscach). Ten rodzaj wędliny przygotowuje się(...)przykładem). Ilość dodanej do wywaru soli zależy od ilości wody i tego, na ile przyprawiony był boczek przed wędzeniem. Składniki: 500- 700 g boczku wędzonego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Wędzony boczek, jeśli jest szerszy niż 10 cm , przecinamy na 2 węższe pasy. Nie odcinamy skóry. W głębokim garnku zagotowujemy wodę

Trzeci talerz
CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 133

   Nasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej , w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje

Smaczne Zdrowe
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 141

mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH  ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga - w MARCHEWCE ! Marchew zresztą stosowana jest w leczeniu osteoporozy, oczywiście równocześnie z odstawieniem mleka - szok(...)Nasza starsza córka, prawie 5-letnia, wegetarianka od 2 lat, obecnie prawie weganka (dlaczego prawie? bo zdarza jej się zjeść coś nie-wegańskiego - przedszkole, goście, itd. - coś w stylu chleb z masłem czy jakieś słodycze z mlekiem w proszku) - na przeglądzie u stomatologa była ledwo miesiąc temu - wszystkie ząbki piękne i zdrowe, ani śladu próchnicy. Jeszcze nigdy nie musiała mieć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowe pity z bobem i jajkiem 212

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone

https:KKuchniaMniam
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 146

przepisie powinniśmy kupić pół kilo bułek typu ciabatta (albo mieć tyle z poprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie(...)najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki”, ale nie pod “makaron”, Ostatnią uwagą są małe nieścisłości w tłumaczeniu np. kumin występuje jako ziarna kminu a plasterki jabłka to 2 milimetrowe cząstki. Pomimo tego całość jak najbardzije warta jest polecenia. Moim ulubionym przepisem jest łosoś Bridget Jones. To żartobliwe nawiązanie do dania wg. wymyślonego przez

Ugotowane pozamiatane
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 177

    Kolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy

Smaczne Zdrowe
Dieta bezglutenowa 192

Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini-chlebki nadziane salcesonem 174

użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią(...)bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie

Grunt to przepis!
PASTA Z BURAKÓW I CZOSNKU (SUPER ŻYWNOŚĆ) + KONKURS!!! 173

Pasta do pieczywa z buraków i czosnku pochodzi z książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej. Jest to bardzo prosta bo składająca się w

Kuchnia MagdaLeny
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 283

robię to inaczej dlatego,że wywar z gotowania wykorzystam do sosu i chcę by był jak najbardziej skoncentrowany. Składniki: ośmiornica odmrożona (ok. 1 kg) 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 2 szklanki wody na sos: 110 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona w pół plasterki 2 duże czerwone cebule pokrojone w pół plasterki maka do opruszenia(...)pieprzem. Na talerzach umieścić na środku puree z bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania