ąki/orzechy, jakich użyliśmy. Co ciekawe, ostatnio czytając i wdrażając w życie małym kroczkami dietę paleo (ojej, czy wytrwam, pojęcia nie mam) dowiedziałam się, że spożywanie orzechów, nasion i ziaren na surowo, np. prosto z paczki, nie wnosi do naszej diety zupełnie nic. No, chyba, że liczymy przyjemność z chrupania. Również obróbka termiczna, czyli słynne prażenie m.in. pestek słonecznika(...)jałową gazę, aby pozbyć się ewentualnych drobin. Przelewam do butelki. Przechowuję w lodówce 2-3 dni. Z pozostałości, a więc papki orzechowej, można zrobić pyszne smarowidełko do chleba czy wafli żytnich i bezglutenowych, coś na kształt orzechowego "serka". Wystarczy dobrze odciśniętą masę połączyć z ulubionymi dodatkami słodkimi lub słonymi i cieszyć się fajnym kąskiem. Na przykład na słono
W kuchni Karmel-itkimarchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy Sposób przygotowania Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, kroimy w spore kawałki ok. 5cm, solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju(...)garnka i wstawiam do stygnącego piekarnika, żeby nie wystygły. Sos redukuję na średnim ogniu aż trochę zgęstnieje. Następnie wlewam z powrotem do garnka. Podaję z wiejską bagietką lub wiejskim chlebem. Pychota
W kuchni wieczoremalbo przesłodzone 3w1, więc lepiej przed wyjazdem przestawić się na zieloną herbatę albo zabrać własną kawę. Bierzcie i jedzcie W Uzbekistanie je się razem, dlatego wiele dań jak płow, chleb czy sałatki dostaje się na środek stołu jako jedną dużą porcję do dzielenia. Dotyczy to czasem nawet czakki, czyli ayranu do picia. Herbatę też dostaniemy zawsze w imbryczku dla wszystkich(...)dostępność przypraw dziwi mnie, że miejscowa kuchnia nie jest bardziej pikantna i lepiej doprawiona. Za to korzysta z całkiem szerokiego repertuaru. W daniach uzbeckich wyczujemy kumin i kolendrę (zarówno ziarna jak i natkę), pieprz, mieloną paprykę, suszone pomidory, kurkumę. anyż, czarnuszkę, berberys i szafran. Jest też mnóstwo świeżych ziół i natek, które zwłaszcza na wiosnę stanowią dodatek do prawie każdego
Ugotowane pozamiatanemarchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej kapusty 2 cebule 5 ząbków czosnku 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) jabłko 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego łyżka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżeczka mielonego kminku pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła klarowanego gęsta śmietana(...)przyprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z gęstą śmietaną i mięsem. Można podać również do barszczu tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką. Osobiście barszcz lubię jeść z razowym chlebem na zakwasie. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domuserce i chyba sama się na niego skuszę. kupisz tu Prezenty od 50 do 100 zł 8. Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet ryżu lub ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne(...)miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu 14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego
Powiedz dietom nieserce i chyba sama się na niego skuszę. kupisz tu Prezenty od 50 do 100 zł 8. Młynek do kawy Przyda się nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale także siemienia czy nawet ryżu lub ciecierzycy na mąkę. 1 , 2 9. Ręczna wyciskarka do soków Ciekawa i znacznie tańsza alternatywa dla elektrycznej wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę archaiczne(...)miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu 14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego
Powiedz dietom nieIdealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)czasie rozgrzać piekarnik do 200 0 C. Gdy bułeczki będą napuszone każdą naciąć ostrym nożem, posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..kilka razy i zobaczyć jak to wszystko wygląda i w sumie okazało się to nie takie trudne. Na początku musiałam zapoznać mój piekarnik z takim wypiekiem jakim jest chleb na zakwasie. Bałam się, że chlebek się nie dopiecze, czasem skórka od góry bardzo mi się przypiekała i była twarda ale po kilku pieczeniach znalazłam odpowiednią temperaturę i czas. Dlatego(...)pobieram odpowiednią ilość a resztę wstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka. Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Monia miesza i gotujesłone ogórki lubi 1,5 - 2 kg ładnych, niewielkich ogórków kawałek (ok. 10 cm) korzenia chrzanu ok. 2 l wody, przefiltrowanej (!) 3-4 łyżki soli 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1-2 duże główka czosnku koper (wiązka - łodygi i pęczek) kilka liści dębu, czarnej lub czerwonej porzeczki, winogron (opcjonalnie) 1. Ogórki dobrze jest mieć z pewnego źródła, czyli tzw. niepryskane(...)wręcz błyskawicznie. Moim zdaniem najlepsze są po 4-ch dniach, jeszcze nie ukiszone, ale już musujące. Z wyraźnym akcentem czosnku i kopru, pikantne od chrzanu... Uwielbiam je do chleba z pasztetem
Kuchnia PrezydentowejNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej(...)ciasto wg.mnie z bakaliami i kropka.Jeśli dodamy do niego słodkie smarowanko po wierzchu to już rarytas. Ma wyczuwalną nutkę banana, jest sycący i zbity, chrupia w nim ziarna a owoce tropikalne się rozpływają w ustach. Nie ma opcji aby nie wyszedł. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniŚwięta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo
Rozpustne gotowaniepowrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu, ale innych powaliła na kolana); całe worki z ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy(...)przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają się niemal żywe. Mistrzostwo. Kolejnym celem była fabryka Schulstadu - zdarzało Wam się kiedyś jeść ich chleb? Mi, muszę przyznać, raczej rzadko - wolę taki z mniejszych piekarni, nie nastawionych na hurtową ilość. Bo, moi drodzy, ilości są tutaj wręcz przerażające. Mąki używa się w setkach kilogramów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie
Marder&Marder ManufactureLubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia
Codziennik Kuchennywyścigi. Zupełnie jak przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach. A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem. I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało. Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik(...)smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY 1/2 filiżanki quinoa 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy 1/5 filiżanki cukru ok. 500 ml mleka kokosowego szczypta soli Ziarna quinoa przesypać na sitko i opłukać w zimnej wodzie. Do średniego rondla wlać mleko kokosowe, cukier oraz ziarenka wanilii. Trzymać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dosypać quinoa
KUCHARNIA