chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:133/170)

Leczo. Przepis krok po kroku. 274

lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Świetny pomysł na weki   Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się(...)mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml wody sól, pieprz     Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej

kuron.com.pl
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 176

Czas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paprykowa zupa z sera bryndza 188

obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa. Składniki na 3 porcje: 250 g sera bryndza , około 1 litr wody , 2 liście laurowe ,  4-5 ziaren ziela angielskiego , 2 duże cebule , około 50 g masła , 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany , 1 spora łyżka słodkiej papryki , sól , pieprz  - do smaku(...)garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami.  Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 153

pomidorowego 100 g wędzonki (najlepszy boczek) liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty sól, pieprz około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy(...)boczek lub inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze chwilkę - 3-4 minuty i gotowe! 6. Podajemy zupę posypaną koperkiem i z pajdą chleba lub bułeczką z masłem:) 7. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 457

jest wszędzie, w całym płynie, w burakach i w przyprawach… Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami wysoce rakotwórczymi i mutagennymi. Pleśni w żadnym wypadku nie jemy! Wyrzucacie spleśniały chleb? Spleśniały zakwas też jest już tylko do wyrzucenia. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy(...)obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu opcjonalnie : 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 jagody jałowca, kawałek korzenia chrzanu   Z tej porcji składników otrzymacie około 1,200ml gotowego zakwasu buraczanego

Karo in the Kitchen
Sprytny sposób na pyszne żeberka 117

podzieliłam na mniejsze części, tak, aby każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około 1,5 h w lekko osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, dwoma ząbkami czosnku, niewielką cebulą. Gdy żeberka przestały być mocno sprężyste i stały się miękkie, ale nie rozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam(...)się około 30 minut, przekręcałam je co jakiś czas, za każdym razem polewając nieco marynatą. Mięsko było delikatne, samo odchodziło od kości. Wystarczy podać na przykład z kromką świeżego chleba i ogórkiem małosolnym- niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, gdy te pyszne żeberka królują na talerzu

Pichceniomania
Szynka płaska wędzona 227

Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Marynowana wołowina 145

dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy patelni strażników z psami. Znaczy(...)cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, minimum na 4 h. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso, nie używając tłuszczu. Smażymy około 4-5 minut. Podajemy z ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako

ladykitchen
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 171

gotowania. Na patelni mocno rozgrzewam smalec i podsmażam mięso, 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, gdzie w około 0,5 l wody gotują się ziarna ziela i liście laurowe. Na patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w pióra i czosnek w plastrach, chwilę podsmażam, a ponieważ tłuszczu na patelni nie zostaje wiele, a nie chcę dokładać większej(...)woda odparowała, niż zagęszczać go mąką, czy czymkolwiek innym. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku i gotowe. Takie policzki można serwować jako odrębną potrawkę z kromką pysznego, pełnoziarnistego chleba. Może to być świetny sos do wszelkiego rodzaju klusków. Ja podałam z kaszą jęczmienną. Mięsko rozpływa się w ustach, całość jest paprykowo-słodka i ostra zarazem, wyśmienite danie

Pichceniomania
bułki pszenno-żytnie... 189

Składniki: mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram, mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, drożdże suche 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 162

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)minut  należy rozgrzać piekarnik do 200 st. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smaruję je  za pomocą pędzla kuchennego  roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i posypuję ziarnem sezamowym. Pozostało już tylko pieczenie.  Po ułożeniu bułek na papierze można je też włożyć do czystej reklamówki i odłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy

I tu będę miała takie te
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 220

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu

Przepisy na domowy ser i chleb
najprostsza focaccia z oliwkami 188

ciasta na dużą focaccię, lub dwie mniejsze 500 g mąki pszennej 250-300 ml wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy(...)centymetrowej grubości placek ( lub w dwa tej grubości placki). Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, posypujemy grubą solą, oraz ziarnami czarnuszki i ulubionymi ziołami ( oregano, bazylia) . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placek focacci do piekarnika,  piekąc  w tej temperaturze przez 15-20 minut .  Upieczoną

Miód i pieprz
Baleron wędzony 290

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki żytnio-pszenno-owsiane 189

pszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie.      Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie(...)olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut (długość

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania