chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:130/170)

FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 199

g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól i pieprz **************************************  Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez całą noc.Do dużego garnka wlać 2 litry wody, włożyć kość i oczyszczoną włoszczyznę.Wsypać ziele angielskie , liść(...)jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba lub grzankami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 195

żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych. Mąka kukurydziana – ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje(...)rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy. Mąka sojowa – otrzymuje się ją z soi; praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana

Mia Cucina Sofieta
Ogórki kartuskie (w occie) 449

Zastanawialiśmy się skąd ta nazwa. Przeszukaliśmy internet, ale nic ciekawego nie znaleźliśmy. Pewnie, tak myślimy, jest tak jak z paprykarzem szczecińskim. Pierwotna receptura powstała w Kartuzach

Marder&Marder Manufacture
Karkówka marynowana w cebuli 395

Chyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze

chwile dla mnie
Kapusta lasowiacka z zasypką 148

ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam(...)soli) i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Może to potrwać około godziny. W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 4 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego i wkładamy do niej boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu. Na dno dużego garnka nalewamy kilka centymetrów wody, zagotowujemy i wkładamy do niej lekko

Trzeci talerz
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 257

miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia(...)selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym) 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze) przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku olej do smażenia trochę mąki do obtoczenia mięsa Cebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby

Ratunku obiad
Kiszona kapusta z pomidorami i boczniakami 168

Właśnie nie wygrałam biletów na koncert jednego z moich ukochanych wykonawców...  Jak żyć? Ano żyć dalej z pełną satysfakcją z wykonanych dzisiaj zadań :)  Oczywiście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki słodowe 194

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Mąka migdałowa 170

jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza i ma łagodniejszy smak. Możesz zrobić mąkę(...)mąkę . Mąka migdałowa jest naturalnie dość gruboziarnista , więc nigdy nie uzyskasz aksamitnej faktury znanej z mąki pszennej czy ziemniaczanej. Dobrze zmielona mąka migdałowa ma kawałki migdałów mniej więcej wielkości ziaren grubszego piasku. Dlatego nie sugeruj się wyglądem innych typów mąki i nie włączaj blendera na za długo. Pamiętaj jednak, że wszelkie wypieki, w tym te wykorzystujące mąkę migdałową, są trochę

PaleoSMAK
Tarta maslana, czekoladowo-karmelowa czyli Slodki Czwartek odc. 164 136

Za oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by

Dzieje kuchennej Wiewióry
JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 184

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA - dawniej nazywana złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości".  Jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem pełnowartościowego białka - w komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych argininę(...)dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka jest mnóstwo... Na przykład takie z dodatkiem bakalii i podawane z gałką lodów waniliowych w wersji deserowej

wege i kropka
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 84

zmiel na pył :) Voilà! Pamiętaj, żeby nie przechowywać takiej mąki zbyt długo. Kwasy tłuszczowe zawarte w zbożach szybko się utleniają i nabierają jełkiego zapachu. Zawsze miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie(...)razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik

Gary Bez dna
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 181

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał(...)produkcji pestycydów czy inych środków chemicznych. Ponadto, twarda łupinka farro skutecznie chroni je przed zanieczyszczeniami. Farro jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Doskonałe w przypadku diet , ponieważ jest ziarnem “ubogim “ w tłuszcze , lecz bardzo sycym, a przy tym nie tuczącym. Aby nie przynudzać, na koniec powiem tylko, że farro, za sprawą selenu i witamin  E-B-C jest

Mia Cucina Sofieta
Polędwica suszona a’la parmeńska 149

Witajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was

Marder&Marder Manufacture
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 113

mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest(...)albo zwykłego cukru, jeśli ktoś używa) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy 500g śliwek węgierek 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę, najlepiej to robić mikserem, żeby jak najbardziej masę napowietrzyć. Następnie powoli dodawać mąkę

Dietolog
Ekologiczne produkty Allos! 129

morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie(...)rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :) Skład: pełnoziarnista mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki:  mąka

Poranek na słodko
Chrupiace musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.81 138

Przeczytałam ostatnio artykuł o tym co sklepowe płatki mają w sobie... dobrze nie jest! U nas granola się skończyła i były grane corn flakesy (właściwie z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brokułowy pasztet z ciecierzycy 148

Ciecierzyca  to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające  oraz duża

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania