Nalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie
Marder&Marder ManufactureNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały
Rozpustne gotowanieDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to
Wyprawy kulinarnegłowy. Muffinki przygotowałam specjalnie na konkurs #lubelloveinspiracje #lubella, a wykorzystałam tym razem makaron czekoladowe świderki #lubellamini. Powiem Wam, że fajna sprawa zjeść sobie takie na śniadanie, zwłaszcza jak chleb już czerstwy, a po świeży nie ma komu iść. Przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze rano macie tyle czasu, więc proponuję muffinki upiec wieczorem(...)przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos waniliowy. Odlewamy ok 50ml mleka, mieszamy je z żółtkami oraz cukrem z prawdziwą wanilią, wlewamy do pozostałego gotującego się z ziarnami wanilii mleka i mieszamy do zgęstnienia. Ugotowany makaron łączymy z pokrojonymi drobniej truskawkami (jeśli duże, mniejsze można zostawić w całości), jagodami oraz roztrzepanymi jajkami. Formę na muffinki wykładamy foremkami, napełniamy
Kuchnia w czekoladziemiastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać np. tutaj Ponieważ zamieściłem już na blogu kilka przepisów zawierających w swoim składzie tahini, więc na prośbę(...)można pominąć) ewentualnie szczypta soli Przygotowanie: Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam i często mieszając lub potrząsając patelnią prużyć do czasu, aż zacznie wydzielać intensywny aromat, a ziarna zaczną zmieniać kolor na bardzo jasny , złotawy odcień. Nie wolno jednak dopuścić do zbrązowienia lub co gorsza przypalenia sezamu . Uprażony sezam pozostawić na 20-30 minut do ostygnięcia, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataawokado II Śniadanie: ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie: sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad: ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser: koktajl Kolacja(...)7zł TŁUSZCZE (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,96 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO – 6,41 zł NABIAŁ
Powiedz dietom nieświeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść(...)miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem
VioletoweKucharzenieTak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna
OliveandThymesłowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy
Blondynka GotujeSmak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko
Kukuleczkiżaden sposób - wina mąk w e-maka.pl . Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie(...)mąki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 275 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia
Marder&Marder ManufactureWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić
Wypisz Wymalujżurek znajdziecie tutaj Składniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 100 ml śmietany (wystarczy 12 %) Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1. Do garnka wlać około(...)majeranek. Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie. gotujemy wywar na wędzonym boczku wielkanocny żurek
Bon Appetit Małgorzatyfrancusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa od swojej diety… Czy jest lepsza zachęta(...)nastroju i osobistych preferencji smakowych. Składniki 500 g tłuszczu gęsiego surowego 1 duża gęś o wadze około 3 – 4 kg 2 listki laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 400 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz Wykonanie Gęś myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła
Tajemnice Smaku