chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:129/170)

Chlebek powszedni :) 127

mąki krupczatki (typ 500), 1 litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych, 6 łyżek ziaren słonecznika, 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut(...)pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował. PS. Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii

Delicious Titbits
żeberka z czarnym ryżem 105

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

mojej kuchni
żeberka z czarnym ryżem 150

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

w mojej kuchni
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 133

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi

Zrób to smacznie
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 121

szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy zakwas jest ukwaszony ma charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Używamy około jednej szklanki zakwasu(...)Zupa rybna wigilijna Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko Do garnka wlewamy około 1,5 l zimnej wody i wkładamy do niej rybę, obrane warzywa, opaloną na ogniu

Trzeci talerz
Żur na zakwasie chlebowym 215

pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki(...)wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych warzyw dodaj wcześniej przygotowany zakwas (z całą zawartością - ziarnami pieprzu, zielem angielski, liśćmi laurowymi i czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż żur zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i majerankiem

Moje Qulinaria
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 162

robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie(...)soczewicy . - szklanka suchej soczewicy,  - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki przyprawy zatar - 2 łyżki pasty tahini Soczewicę gotujemy w misie (idealnie ugotowana, cała ziarna nie rozpadły się!), dodajemy w/w składniki blendujemy na gładką masę, prędkość 8.  Postanowiłam przetestować chociaż jeden z gotowych przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem

SMYKWKUCHNI
Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni 4139

zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu(...)lnianego gotować w 3/4 szklanki wody aż do konsystencji gęstej papki. Po przestudzeniu nałożyć na oczyszczoną twarz. Podobną maseczkę można zafundować naszym włosom, ale najlepiej zrobić ją z całych ziaren, a przed nałożeniem na włosy, przecedzić. Naturalny żel do włosów - 1 łyżkę całych ziaren gotować w 1/2 szklanki wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Taki żel nie dość, ze pomoże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zawijaski czosnkowe 184

W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie"  tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki  postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie

Gotuj Sam!
Fasolka po bretońsku 247

łatwiej strawna. Na 4-5 porcji : 400 g. białej fasoli 300 g. wędzonego lub surowego boczku 300-400 g. kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3łyżki mąki pszennej Do dużego garnka wsypać opłukaną fasolę, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia *. Fasolę gotować do miękkości(...)było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Ja uwielbiam fasolkę z chlebem. A Wy ? * Namoczona fasola gotuje się szybciej

Niebieski kubek z kawa
Ser szwajcarski 180

Przepis na podstawie informacji z bloga W poszukiwaniu Slow Life Będziemy potrzebować: 8 litrów mleka świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temp. bakterie starterowe mezofilno-termofilne w

Przepisy na domowy ser i chleb
Hummus 149

pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się(...)następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika

Pyry na Gaz
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 310

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)widocznie i mocno pracował, stwierdziłam że można bezpiecznie piec. Ciasto zaczęłam zarabiać o 11.00 – dokładnie 12 godzin po ostatnim dokarmianiu zakwasu. SŁÓD DIASTATYCZNY Słód to skiełkowane, a następnie wysuszone ziarna zbóż – tak naszykowane służą do produkcji piwa lub whiskey, ale mają i spory udział w piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego

Karo in the Kitchen
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 170

Do tego roku moimi niezmiennymi książkowymi hitami świątecznymi były trzy książki. Były to:  "Gwiazdka" Thrumana Capote, "Noelka" Małgorzaty Musierowicz oraz magiczna "Nigella świątecznie".  W

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki dwusezamowe 199

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania