chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:120/170)

Domowy zakwas na żurek 159

Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.   Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę(...)zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka” . Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)   Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz

kuron.com.pl
współpraca - Gdańskie Młyny 98

mnie rzeczy, ale nie przypuszczałam, że będzie tego aż tyle! Dziękuję! Gdańskie Młyny są znanym i cenionym gdańskim producentem przetworów zbożowych. W swojej ofercie posiadają mąki przemysłowe, standardowe, specjalistyczne, ziarna zbóż oraz mieszanki piekarskie. Zdobyte przez lata doświadczenia, najnowsze rozwiązania technologiczne w połączeniu z kontrolą jakości na każdym etapie produkcyjnym gwarantują najwyższą, stałą jakości naszych produktów, a także pozwalają(...)skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane mąki/mieszanki :) Na pierwszy ogień poszły mieszanki chlebowe, które zaciekawiły

CookYourself
Smarowidło babuni 4149

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie! Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.  Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść(...)papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule

Pyry na Gaz
Domowa vegeta 244

folii aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie  jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw(...)suszonej włoszczyzny dajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) kilka ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania: Por drobniutko kroimy, resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na papierze śniadaniowym, ściereczce czy talerzyku i suszymy. Co jakiś czas należy zamieszać

chwile dla mnie
Ser COLBY 164

Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki  lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 626

Poniższą roladę zakręciłam na szybko, wykorzystując co mi tam wpadło w ręce,  gdy okazało się, że pieczyste przygotowane dzień wcześniej 

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Co jeść w czasie sesji egzaminacyjnej? 3 proste przepisy na dania, które wspomogą pracę mózgu 98

żółtą paprykę pokrój w paski, następnie delikatnie podsmaż na oliwie, aż zmięknie (ok. 7 minut).  Paprykę przełóż do miski i na tej samej patelni opiecz z obu stron chleb żytni, aż stanie się chrupiący. W misce wymieszaj podsmażoną paprykę z pokrojonymi w plastry czarnymi oliwkami i natką pietruszki. Rozłóż warzywa na tostach, na wierzchu ułóż sardynki z puszki(...)Składniki / na 2 porcje: 2 jajka po 1 łyżeczce sezamu, płatków migdałowych, pestek dyni i orzechów włoskich (można zdecydować się tylko na 1-2 rodzaje ziaren) 1/2 awokado 1/2 zielonego ogórka - 80 g 1/4 malej czerwonej cebuli lub cebulka dymka 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Nettare d'Oliva sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 192

Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad(...)garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 10-12 ziaren jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kostka bulionowa – grzybowa 3 łyżki masła + 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka rozmarynu

Karo in the Kitchen
Weekend z grillem #1 157

grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 75 g pestek(...)dobrze by było posłużyć się mikserem. Ale jeśli nie mamy to ręce też mogą być. Wyrabiamy około 7-8 minut mikserem lub 15 minut ręcznie. W połowie wyrabiania dodajemy ziarno słonecznika (które uprzednio możemy przez kilka minut uprażyć na suchej patelni). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąka blat, wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 149

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane,    ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i    delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą   dla nich(...)świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych

Moniki Smakołyki
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 146

nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki(...)pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy

Proste Potrawy
Kiełbasa krucha 209

Propozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu... Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania  parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach  schaby-parzone

chleba naszego
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 137

naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio. Składniki: puszka sardynek razem z olejem 2 jajka ugotowane na twardo pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki do dekoracji Jak przygotować pastę jajeczną(...)zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki. Składniki: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki

Ugotowane pozamiatane
Nasiona szałwii hiszpańskiej – Chia 161

Portale społecznościowe przepełnione są kolorowymi zdjęciami z wykorzystaniem nasion chia . Stosować je możemy w różny sposób dodając do deserów, koktajli, owsianki, musli, wypieków chleba, zup. Dosłownie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy hummus z jagodami goi 225

Hummus jest w Polsce coraz bardziej popularny. I słusznie, bo to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini(...)nawet tego, który nie jest już do końca tradycyjny. Ciecierzycę z puszki odsądzamy i umieszczamy w naczyniu do blendowania lub mikserze. Jeżeli nie używamy ciecierzycy z puszki, to jej ziarna dzień wcześniej namaczamy. Najlepiej zostawić na noc w wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy

MarcinChef
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 238

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na

głodny alergik
PASTA PIECZARKOWA 107

tropikalne, a nie nasze słowiańskie rarytasy:-)). Dorzucam słonecznik, który u nas zawsze się jadło i bez uprawy którego polski ogród nie istniał. Przyprawiam i mam pyszną, swojską pastę do chleba, kasz lub makaronu. Polecam!!!  Składniki na 400 ml pasty: 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi, 3 łyżki oliwy dobrej jakości lub oleju lnianego, 7 pieczarek(...)mrożonego (poza sezonem), Ewentualnie - 2 ząbki czosnku. Wykonanie : Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostczkę i poddusić na suchej patelni. Do przestudzonych pieczarek i cebuli dodać zmielone w młynku ziarna słonecznika i konopi. Dodać przyprawy,  wymieszać i rozdrobnić blenderem ręcznym. Pastą smarować pieczywo lub stosować jako dodatek do makaronów, kasz, sałatek. Pastę przechowywać w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bigos z wędzonym tofu 86

SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć(...)zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie. Na oleju podsmażyć tofu pokrojone w kostkę. Tofu i koncentrat dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z chlebem

Smaczny zeszyt
Krem z kukurydzy z bekonem 123

Zupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować(...)chrupko na suchej patelni Kolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Bulion zagotować w garnku

Trzeci talerz
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 169

kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj(...)gryczanej 200 g mąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać taką ilość wody

Domowa Cookierenka Agi