nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy(...)podstawówce, najlepiej gotuje mi się po północy. Składniki (keksówka o długości 20 cm): 4 duże, dojrzałe banany 2 jaja 150 gram mąki orkiszowej z pełnego ziarna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym karmelizowane winogrona i figi
Mango Papajaprzygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny(...)pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu kolorowego i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45 min., po tym czasie dokładamy mięso z indyka (gotuje się szybciej niż wołowina). 2. Gdy mięsa zaczynają być miękkie
W mojej kuchniząbki czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJeśli macie w domu nadmiar dyni i nie bardzo macie na nią pomysł, warto zrobić dżem dyniowy. Prosty w wykonaniu, a do tego bardzo aromatyczny i
Mieszam w GarnkuSzukacie pomysłów na coś innego na kanapki,śniadanie-do pieczywa? Przygotowałam dla was post w którym zebrałam wszystkie moje pasty kanapkowe w jednym miejscu-może
Swojskie jedzonkonieziemsko! Do przygotowania boczku potrzeba nam: około 1,5kg surowego (mięsnego) boczku ze skórą 1 butelka pół słodkiego lub pół wytrawnego białego wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista 1 duży fenkuł (koper włoski) lub dwa mniejsze 2 łyżki śmietanki(...)piekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym
Kuba Gotujepowietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato. W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie. Bo zapada się(...)MASCARPONE POACHED PEACHES WITH RASPBERRIES AND MASCARPONE 2 szklanki wody 1 1/4szklani cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego szczypta soli laska cynamonu laska wanilii skórki z limonki 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 6 brzoskwiń ok. 3 szklanek malin opakowanie mascarpone sok z limonki cukier waniliowy Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Do dużego płaskiego rondla włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem
KUCHARNIApiwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais(...)szwajcarskiej granicy niekupienie go byłoby wielkim błędem. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH SERÓW JAKI W ŻYCIU JADŁAM. To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Jest kruchy, ma niewiele oczek wielkości ziarna grochu, pokrywa go czerwona, chropowata skórka z tzw. dziobami, czyli drobnymi spękaniami. Naturalna, czerwonobrązowa skórka jest twarda, sucha i pokryta jest całym mnóstwem maleńkich otworów. Ten ser żółty
gutfutWieczorem będziemy degustować. Miejsce jest magiczne i zdecydowanie warte odwiedzenia - jeśli będziecie w Kopenhadze, polecam Wam ogromnie. A tutaj jeszcze owoce kakaowca, z których na miejscu pozyskiwane są ziarna, a z nich wytwarzana jest czekolada. Czyż nie są zachwycające...? Następnie spacerem udaliśmy się... Do rzeźnika! Mnie osobiście ten moment interesował nieco mniej, choć muszę przyznać, że rzeźnik z wielkim(...)poszłyśmy wcześnie spać, żeby przygotować się na kolejny dzień. Tu bowiem zaczynała się prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...). Ale o tym opowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do
Codziennik KuchennyByło bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji. Składniki 1300g łopatki wieprzowej, 700g piersi z indyka, 20g soli peklowej, 1 łyżeczka miodu lub cukru przyprawy 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego, 1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili, 3 duże ząbki czosnku utarte w moździerzu, może być czosnek granulowany 20g żelatyny + 2 łyżeczki, + 250ml lodowatej wody(...)spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity
Stare Garypiec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych mi cukierników, wertuję książki i przekopuję internety. Czasem wychodzą cudowne smakołyki, czasem idealne naboje do procy a czasem urażony drób myśli(...)moim piernikiem. Ciasto na bułeczki: 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka na sernik skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g cukru. Przygotowanie: Na początek
ladykitchenmoim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną(...)pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do zrumienienia (około 15-20 minut w zależności
Kolorowy PrzepisownikTe bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na
Smaki Armine