czosnku sól pieprz ostra papryka natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebule, czosnek i kawałki kurczaka. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony seler naciowy i pokrojoną ze skórką cukinię. Całość solimy, pieprzymy i podlewamy odrobiną wody(...)przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie Pichceniepasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą, a najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki(...)forma o wymiarach 10cm x 20cm): 1 szklanka (180 g – 200 g) suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania
Fitsweet.mebatat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół(...)tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier
wesoła kuchniazalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy. 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki lub kostkę - szklimy 4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę(...)dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. 7. Na koniec dodajemy majeranek. 8. Podajemy z bułką lub chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachZnakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie Patkipszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają się do wykorzystania w potrawach, w których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki(...)garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski. W mniejszej
Roślinna - blog wegańskijajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu(...)jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie/2015/05/grzyby-w-zalewie-solankowej.html
Tradycyjna kuchnia inaczejmiędzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQniekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu. Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega(...)regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem Włożyłam do rękawa, obok mięsa ułożyłam pół cebuli oraz włożyłam zgniecione 2 ziarnka jałowca Zawiązałam lekko rękaw i schowałam do lodówki na noc Rano posypałam solą i mięso "dojrzewało" jeszcze około 2 godz. Mięso posypałam dopiero rano, bo obawiałam(...)worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super szczegółowe pytania i odpowiedzi
Proste PotrawySkładniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka
Proste PotrawyPoszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń. W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z
Dzieje kuchennej WiewióryUbiegły tydzień upłynął nam pod znakiem ziemniaka ale o tym już wiecie. Były dni kopytkowe, urodzinowe frytki oraz kofty, które chcę pokazać Wam dzisiaj.
Dzieje kuchennej WiewióryOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzenieużycie soli naprawę upraszcza całą sprawę. Jakie to są sytuacje? Ostrzenie noży Każdy z nas miał pewnie kiedyś ten problem. Nóż nagle zrobił się tak tępy, że już nawet chleba nie dało się nim pokroić. Generalnie wtedy mamy dwa wyjścia z sytuacji- możemy wyrzucić nóż i po prostu kupić nowy. Jest to całkiem skuteczne rozwiązanie, pod warunkiem, że nóż, który(...)okaże się, że ostrzenie ich będzie tak łatwe, proste i przyjemne jak nigdy dotąd! Brzydki zapach rąk Ten problem przeżywają najczęściej kobiety. Często bowiem w kuchni używamy czosnku czy cebuli . Może już nie tak często jednak raz na jakiś czas na pewno zdarza nam się oporządzić rybę . Niestety potem na rękach utrzymuje nam się długo nieprzyjemny dość zapach. Może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!