Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej
Kuchnia MagdaLenyPierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1 kg
chleba naszegołyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty. Wlewamy(...)słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego
KuchcikoweLoveKasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni? Co by się stało gdyby połączyć kaszę
Dzieje kuchennej Wiewióryhanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej(...)godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą garnki granitowe z serii Lucca firmy Ballarini Informacje o konkursie zostaną też opublikowane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazłocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Garnek trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, smalec solimy i pieprzymy(...)niedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do kamionki ( lub innego naczynia). Tłuszcz gęsi w temperaturze pokojowej, ma konsystencję ciekłą, więc smalec trzymamy w lodówce. Stosujemy jako dodatek do razowego chleba, lub w inny ulubiony sposób
Miód i pieprzfiliżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą(...)mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać po podgrzaniu następnego dnia. Smakuje wybornie ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaJako, że jestem sympatykiem picia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą. Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :) Jeśli szukacie pomysłu(...)jarski obiad, jest to coś dla Was :) Ciasto piwne: 190g margaryny 100 ml piwa 2 szklanki mąki (+ 1/3 do podsypania) Nadzienie: 800 – 1000g ziemniaków 2 – 3 duże cebule 150 ml kremówki 6 jajek 1 ½ łyżki mąki Sól Pieprz olej do smażenia Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej piwo i całość wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około
Smakowy Rajolej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą(...)etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiobrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem(...)drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba
W Mojej Kuchni Lubiębiałego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie tak jak to robiła moja Mama:) Bardzo im smakował:) A ja kiedy tak zajadałam kanapkę, wróciłam myślami do czasów beztroski, oczyma wyobraźni widziałam trzepak, grupkę znajomych dzieci, jedne trzymały(...)łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzodrobina wody do podlaniaWYKONANIE:Ugotuj kaszę pęczak w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Na petelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę.Do cebuli dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła
Słodko-Słony Świat IlonyCebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam(...)szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest(...)namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy
Apetyczna babeczkazaczynamy smażenie na wolnym ogniu. Wytapianie trwa ok.90 minut. 3. Po ok. godzinie powstałą masę dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Do drugiego rondla dodajemy: 2 drobno pokrojone jabłka, 2 łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą. 4. Mieszamy i smażymy(...)mieszankę osobno.5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha
Apetyczna babeczkaBardzo szybki i smaczny obiad, który można przygotować w 20-25 min :) Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się, że
chleba naszegoKiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry(...)minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaosolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy(...)ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego
talerz przyjemnościnajlepiej od kur z wolnego wybiegu) 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól pieprz 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Czosnek, cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć. Następnie dodać szpinak i smażyć do czasu, aż szpinak się rozmrozi i woda nieco odparuje. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wbić jajka(...)roztrzepaniu widelcem, wymieszać i smażyć je tak jak lubimy, na pewno białko musi być ścięte. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Taka jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem
Kuchcik gotujenasze roladki do momentu aż się zrumienia. 6. Przekładamy je do garnka. 7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy(...)dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachkurek 2-3 cebule 3-4 łyżki oleju szczypta soli i gałki muszkatołowej Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe(...)gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem zawsze je podsmażam na lekko złoty kolor. Sos arachidowy: 4 łyżki orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi
greenscarffasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut(...)fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą
Bon Ton Italialekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion. Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy(...)gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc zupa idealna. Macie może jakieś swoje ulubione zupy krem? Będzie mi miło jak się podzielicie
Basia w kuchnimielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Odkrywamy i dodajemy łyżkę słodkiej papryki, sporo tymianku rozcieramy(...)ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanieśmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól. Obrane i umyte – marchew, seler i pietruszkę pokroiłam w słupki, cebulę – w piórka, por w talarki. Boczniaki dokładnie oczyściłam, pokroiłam w paski. Na patelni rozgrzałam masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone(...)mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie, zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz tymianek. Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko