chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:132/218)

Pikantna zupa dyniowo cebulowa 189

ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej)  sól pieprz natka pietruszki masło lub olej. 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy, podobnie postępujemy z czosnkiem, podsmażamy do zeszklenia na oleju lub maśle. Wrzucamy imbir i papryczkę chili, mieszamy całość i zalewamy bulionem. Wrzucamy dynię, gotujemy do miękkości(...)ładnie się rozprowadził ja dodaję po łyżce zupę do jogurtu, mieszam, a dopiero potem wlewam do garnka z pozostała zupą). Podajemy posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami (kromka chleba pełnoziarnistego posiekana w kostkę i podsmażona na suchej patelni) lub prażonym słonecznikiem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 189

pokroiłam w drobną kosteczkę. Kiełbasę obrałam ze skórki (nie jest to konieczne) i pokroiłam w kostkę, razem z cebulą wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam łyżką mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej kapusty, a to co przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam(...)rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z  chlebem pszenno-żytnim na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Domowy smalec z cebulką 449

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu do czasu. Dlatego z utęsknieniem czekam, aż znowu go zrobię. Ta receptura jest mojego taty więc nie należy nic w niej zmieniać, bo i tak jest najlepsza. Jednak parę razy już próbowałam coś(...)zmienić, dodać czegoś nowego i też było spoko. Jednak wersja oryginalna najczęściej gości na naszym stole.  Składniki: 1,5 kg podgardla wieprzowego 2 duże cebule 1 łyżeczka czubata majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Świetne dodatki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Podgardle zmiel w maszynce do mięsa na średnik oczkach. Przeżuć do dużego

Niezły Młynek
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 173

domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut(...)Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku

Moja Delicja
Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki 221

przepisu na opakowaniu (szklanka soczewicy na 2 szklanki nieosolonej wody) do miękkości (około 15 minut). Pod koniec gotowania delikatnie ją solimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Warzywa dusimy w garnuszku na łyżce oliwy przez około 2 minuty razem z chilli i ziołami. Po tym czasie dodajemy do nich ugotowaną soczewicę oraz czarnuszkę(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Pasztet jest tak pyszny, że smakuje podany z sałatką lub rozsmarowany na chlebie ze szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego :)    „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”          alt="Przy świątecznym stole

ChilliJemy
Chrupaki :) 263

półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza(...)inne rodzaje mąk - żytnie, graham, orkiszowe, kukurydziane. Chrupaki pozbawione są konserwantów, aromatów, barwników, a wyprodukowane z surowców wolnych od GMO. Zapraszam na zapoznanie się z moim testem smakowym :) CEBULA + SER mąka pszenna * ser ementaler (19%) * mąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny

Zdrowie na języku :P
Leczo z kiełbasą 191

rozgrzanej patelni podsmażamy , kolejno : najpierw smażymy kiełbasę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem ( cała główka) – zdejmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka , teraz na tłuszcz wytopiony z kiełbaski , wrzucamy cebulę , szklimy na złoto – przekładamy do garnka , paprykę wkładamy mniejszymi partiami , mocno przysmażamy , przekładamy do pozostałych składników . Wszystko zamykamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu , dodając pomidory z puszki , sól(...)około 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40 minut . Gotowe , można podać z chlebem lub pampuchami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Leczo z kiełbasą pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z dyni 211

Oczyszczoną dynię z gniazd nasiennych i skóry kroimy w kostkę (nie musi być drobna). Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego rozdrobnioną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia, a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy do momentu gdy dynia zaczyna mięknąć. Do gotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki a gdy wszystkie warzywa będą ugotowane, odcedzamy(...)Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż do zrumienienia. Smacznego! Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Jak wzmocnić odporność? 161

morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać o utrzymanie(...)pożywka dla korzystnych bakterii żyjących w naszych jelitach, a konkretnie w jelicie grubym. Zaliczamy do nich m.in. rozpuszczalny błonnik oraz niestrawne węglowodany. Znajdziemy je w cykorii, czosnku, szparagach, cebuli, nasionach roślin strączkowych, bananach, zbożach i ich przetworach, cytrusach. Probiotyki z kolei to kultury bakterii lub drożdży, które znajdziemy w fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ

Powiedz dietom nie
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 257

całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste.  Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez(...)sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj z kuskusem, chlebem lub frytkami (patrz uwagi). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ekspresowe leczo - czyli obiad na wczoraj 313

czasu , a zjesc trzeba....   Swieta sie zblizaja, mnostwo przygotowan - wiec szybko do garnka na rozgrzany olej wrzucilam trzy pokrojone w cwierc talarki cebule. Smazylam ok 5 min. Dodalam trzy kielbasy- moze byc slaska, debowa czy tez inna nasza ulubiona. Smazymy ok 5 min. Dodajemy puszke skrojonych pomidorow, plus pol szklanki bulionu kurczakowego, dodatkowo dodalam wloska passatta z bazylia. Gotujemy(...)naszym domu bardzo lubimy by papryka byla krucha- wiec gotuje ja tylko ok 2-3 min. Doprawiam do smaku pieprzem I obiad gotowy. Leczo mozemy  podac z chlebem, ryzem, makaronem czy jak kto lubi najbardziej. Smacznego

Smaki Edyty
Leczo z Cukinii 218

Przepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest

Blondynka Gotuje
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 205

Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w

OliveandThyme
Krem z groszku, z szynka dojrzewajaca czyli Zupowy Wtorek odc.62 216

Rzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku.  Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 136

śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki(...)piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe