chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:129/218)

Szybka pasta jajeczna ze szczypiorkiem 190

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealny dodatek do pieczywa. Doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, a przede wszystkim szybki w wykonaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos tradycyjny 190

Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie(...)rozwiązaniem jako ciepłe danie np. na Sylwestra. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę 200 g kiełbasy wiejskiej pokrojonej w kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Życie ze smakiem
Forszmak 127

delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę(...)mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie

To co kocham
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 181

czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz coś nowego w swojej okolicy:) Z zakupami na nadchodzące dni ruszyłam do domu przygotować pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Do chleba. Domowa wersja rybek z puszki :) Z gotowych, upieczonych śledzi wystarczy delikatnie wyjąć kręgosłupy, a jeśli komuś nie przeszkadzają pojedyncze pozostałe ości (zresztą bardzo drobne i miękkie) może je spokojnie zjeść, dostarczając(...)śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier

Posadzone i zjedzone
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 179

fasolę i kaszę oraz dolewam olej. Blenduję na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodawać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca. Do masy dorzucam cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, mieszam szpatułką. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki(...)stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie i olejem dyniowym. Smacznego! Post Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Co Lila jadła w środę? 5 164

Śniadanie Lila dała się namówić na jajko. Wiesz dlaczego? Bo obiecałam, że później zje owsiankę, a dokładnie granolę z jogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem(...)zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca ze sklepu, ok? Zupa Krem z cukinii i brokułów, do tego słonecznik i kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki (całkiem niedawno, bo zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 206

Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru) i szczypty białego pieprzu. Przelicznik - 1 łyżka świeżego posiekanego galangalu to 1,5 łyżeczki galangalu w proszku. Jajka w wypiekach, farszach i potrawach z mięsa mielonego(...)zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos Ragout bolognese 176

Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni.Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek.Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców.Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego(...)litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie

Pasje Jolki
Sałatka z kurczakiem 929

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka z mięsem pieczonego kurczaka. Doskonała propozycja na smaczną kolację, która nie wymaga wiele zachodu. Przygotować można w dwóch wersjach do

chleba naszego
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 337

Był to jeden z trzech przepisów, które od razu wpadły mi w oko gdy przeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittata z kurkami 167

Cały rok czekam na sezon grzybowy, gdy się zacznie ogarnia mnie grzybowe szaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P  Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach. Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj ) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna. Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku(...)potrawy, zapewne wiecie jak smakują smażone kurki zatopione w jajecznej masie - po prostu pysznie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eko  1 szkl. kurek 1/2 małej cebuli duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu świeże listki bazylii  1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i mielony czarny pieprzu - do smaku Przygotowanie: Kurki o czyścić dokładnie

Codziennik Kuchenny
Zupa pomidorowa krem z curry 159

zalej wrzątkiem. Po około 60 sekundach zlej wodę i zdejmij skórkę. Pozbądź się „zdrewniałej” części pomidora i odstaw. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Po 2-3 minutach dorzuć pastę curry, a po kolejnych 2 minutach pomidory oraz kostkę (jeśli chcesz) i gotuj bez przykrycia 20 minut. Zdejmij z ognia. Dopraw(...)kokosowym. I voilà. Twoja zupa pomidorowa krem z curry jest już gotowa. Ja jem ją samą, ale równie dobrze możesz przygotować chlebki naan lub ruszyć się do sklepu po chleb lub bułki Smacznego! Artykuł Zupa pomidorowa krem z curry pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Curry z indyka, z ryżem jaśminowym i kolendrą 228

Lubię kiedy w moim domu pachnie świeżymi ziołami i przyprawami. Dlatego też tak lubię potrawy orientalne, aromat jaki się roznosi w czasie ich przygotowywania sprawia, że

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebularz lubelski 293

Niedawno dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów

Przepisy na domowy ser i chleb
Jutro znowu będzie pomidorowa... 165

bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze(...)dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została zaakceptowana :)   Składniki: 1duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 700 ml przecieru pomidorowego (z własnej spiżarni lub kartonika, a w sezonie najlepiej 6-7 świeżych pomidorów, obranych ze skórki

bistro mama
Tosty francuskie z serem 210

sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French(...)potrawy do menu zapomniał postawić w odpowiednim miejscu apostrof, zamiast „tostów Frencha” wyszły mu „tosty Francuskie”. I tak już zostało ;) W Indiach te tosty podaje się z zielonym chili, cebulą i ketchupem, w Hiszpanii najpierw macza się pieczywo w winie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera

Karo in the Kitchen
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 171

Wołowina QMP jest niesamowita, bardzo smaczna i daje mnóstwo możliwości.  W tym przeświadczeniu utwierdziła mnie przesyłka od Dobrej Wołowiny i mięso, które w niej znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby w śmietanie 196

spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Kiedy cebula zacznie robić się złota, wrzucamy pokrojone grzyby i przesmażamy. Po lekkim ich zrumienieniu zalewamy całość dobrą gęstą śmietaną, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę i dusimy na wolnym(...)wraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody.Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest smak z dzieciństwa :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatny serek ziołowy do smarowania 156

minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów po prostu uwielbiam. Odkąd pojawiła(...)śniadaniem, wziętym prysznicem i nakarmionym berbeciem Po spacerze, czas zatem przygotować coś nowego. Póki co, zachęcam do przygotowania serka, który w smaku bardzo przypomina te aksamitne, kremowe, serki do chleba. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/serek3.jpg","recipeIngredient":["250 g sera bia\u0142ego p\u00f3\u0142t\u0142ustego (u\u017cy\u0142am klinek p\u00f3\u0142t

Mieszam w Garnku
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 253

Jest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".  Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam.  Zupa

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 472

mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso(...)obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki wody, mieszamy całość, a następnie wkładamy do tego obsmażoną szynkę i ponownie pokrywamy ją marynatą

Nerds Kitchen
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 205

agregatorach blogów kulinarnych znaleźć można przepisy na... chleby wegańskie! I aż chce się zapytać, a jakie chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka(...)wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Szparagi (miękkie części) pokroić na kawałki (im bliżej główki, tym dłuższe) i dorzucić do pieczarek. Smażyć całość na średnim ogniu do miękkości szparagów. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gdy szparagi będą miękkie. Tofu (bez płynu z opakowania) polać sosem sojowym i rozdrobnić widelcem. Dodać na patelnię. Mieszać zawartość patelni

Weekendy w domu i ogrodzie