pękaniu podczas gotowani a . Wyjąć i włożyć do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone, czerwoną cebulę oraz szczypiorek posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony(...)razem jeszcze raz wymieszać. Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły". Podawać do ulubionego, własnoręcznie wypiekanego, domowego chleba
Grunt to przepis!idealne. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu(...)zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzygotowanie: 1 . Szparagi dokładnie umyć (nie obieramy) i podzielić każdy na 3 części. 2 . Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez(...)dodać gałkę muszkatołową, śmietanę, pieprz i sól według uznania. Dodatek: Prażone migdały ( migdały wysypujemy na suchą patelnie i czekam aż się lekko zrumienią) lub Grzanki z chlebka ( chleb kroimy na 1x1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200stopni C, na około 10min aż uzyskają złoty kolor
Coś z niczegoziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką(...)godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu
Moniki Smakołykiplastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj tak długo, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw całość i ostudź. Dodaj serek wiejski i wszystko razem(...)cukinii ułóż cienką warstwę farszu, zwiń i wetknij wykałaczkę, żeby roladki się utrzymały. * Zamiast świeżego możesz też użyć mrożonego, ok. 3/4 szklanki. ** Na mandolinie lub maszynie do krojenia chleba
Corner With Recipesewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj(...)zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej do misek, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany i posyp mieszanką ziaren. Podawaj z chlebem. Uwagi: Zupa wychodzi dość rzadka. Jeżeli wolicie bardziej gęstą konsystencje, proponuję dodać mniej bulionu albo dodatkowego ziemniaka. Zupę możecie podać również według propozycji Gennaro Contaldo, czyli posypaną parmezanem oraz podsmażonymi
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata(...)pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory po kilka kolorowych małych pomidorków bazylia parmezan 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina 6 łyżek oliwy z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie: Ciabatę porwać
Kulinarne Inspiracjemojej babci. Na drugi dzień wyjmujemy grzyby – wody nie wylewamy! Grzyby kroimy na małe kawałki, paseczki. Mrożonki wsypałam do garnka i zalałam wodą. Niech się gotują pod przykryciem. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Całość dajemy do garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie(...)pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczosnku1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem(...)rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekChrupiący,świeży chleb cebulowy... Składniki; 600 g mąki pszennej, 280 - 300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy(...)mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy
Anioły w kuchniwątróbkę do kielichowego blendera i miksujemy. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie cebulę dodajemy do zmiksowanej wątróbki, jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy(...)się rozpuści i dodaje do soku jabłkowego, gdy galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego. Pâté z galaretką ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek było wyborne. The post pâté z galaretką z jabłek appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękminku400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniacznej1/2 łyżeczki chilli150 ml wodyWykonanie:Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze 5 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek. Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około(...)mieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego doprawiamy solą. Trzymamy na gazie jeszcze ok 5 min I obiad gotowy. :) Jagnięcinę podałam z naan chlebem I ryżem.Smacznego
Smaki EdytyWróciłam do żywych! O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :) Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą(...)ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTa propozycja dla tych którym mięsa trudno sobie odmówić. A w Święta na pewno coś mięsnego i na moim stole
Proste Potrawy