oznacza, że robiąc 6 muffinek, zawsze będziemy upotrzebować 6 jajek. Do przygotowania tych śniadaniowych babeczek użyjcie formy do muffinek. Smacznego! Zobacz też: Zielona szakszuka Nadziewane bułeczki na ciepło Chleb w jajku | Smak dzieciństwa Przepis na muffinki jajeczne Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki kilka plasterków boczku mała cebulka ząbek czosnku garść liści szpinaku kilka suszonych pomidorów kilka(...)jajek sól i pieprz do smaku ulubione zioła - ja użyłam bazylii olej do wysmarowania foremki Przepis 1 Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek - kiedy cebula się zeszkli dodajemy szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia. 2 W miseczce rozbijamy jajka. Dodajemy zioła, sól oraz pieprz
Kuchnia Bazyliijeśli mamy małe grzyby). Pieczarki podsmażamy aż nie puszczą soku. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na cienkie długie paski. Podsmażamy krótko na patelni. Podsmażone mięso dorzucamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Warzywa i mięso zalewamy wywarem warzywnym. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sproszkowaną słodką i ostrą papryką, pieprzem i ewentualnie solą, jeśli wywar warzywny był mało(...)małym ogniu przez około godzinę. Nim wyłączymy strogonowa warto upewnić się, czy mięso jest już miękkie. Strogonow smakuje wyśmienicie zarówno z dodatkiem kaszy, ziemniaków jak i podany z chlebem
Dieta bez mlekatuńczykiem (zobacz przepis ). I byle do lata, kiedy nie trzeba będzie używać do niej pomidorow z puszki. Tymczasem do doskonały przepis zero waste, który zapobiegnie marnowaniu warzyw czy chleba. Składniki: 7 sucharków ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz sok i skórka starta z połowy cytryny pół puszki fasoli (zachować zalewę z puszki) puszka pomidorów całych (zachować(...)kawałki 2 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki mały ogórek szklarniowy (lub pół dużego)– obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony mała cebula czerwona – cienko pokrojona w piórka i posolona 6 filetów z anchois (opcjonalnie) kilka listków bazylii do dekoracji garść kaparów chlust oliwy do dekoracji Przepis na panzanellę – włoską sałatkę
Ugotowane pozamiatanepękaniu podczas gotowani a . Wyjąć i włożyć do zimnej wody do ostygnięcia. Następnie jeszcze mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone, czerwoną cebulę oraz szczypiorek posiekać w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony(...)razem jeszcze raz wymieszać. Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły". Podawać do ulubionego, własnoręcznie wypiekanego, domowego chleba
Grunt to przepis!idealne. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego - jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu(...)zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki curry, 1 łyżka natki pietruszki
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzygotowanie: 1 . Szparagi dokładnie umyć (nie obieramy) i podzielić każdy na 3 części. 2 . Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez(...)dodać gałkę muszkatołową, śmietanę, pieprz i sól według uznania. Dodatek: Prażone migdały ( migdały wysypujemy na suchą patelnie i czekam aż się lekko zrumienią) lub Grzanki z chlebka ( chleb kroimy na 1x1cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200stopni C, na około 10min aż uzyskają złoty kolor
Coś z niczegoziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć 15 min przed pieczeniem). Międzyczasie kilka razy przewracamy rękaw z golonką(...)godz. Rada: czas pieczenia, jednak uzależniony jest od wielkości golonki. Ważne, żeby wszystkie były takie same. W połowie pieczenia można odwrócić worek. Golonkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu. Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy do rondelka, wraz z cebulką, wyciągamy, ziele angielskie, liście laurowe i całość miksujemy za pomocą blendera, do uzyskania kremowej konsystencji. Do sosu
Moniki Smakołykiplastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj tak długo, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw całość i ostudź. Dodaj serek wiejski i wszystko razem(...)cukinii ułóż cienką warstwę farszu, zwiń i wetknij wykałaczkę, żeby roladki się utrzymały. * Zamiast świeżego możesz też użyć mrożonego, ok. 3/4 szklanki. ** Na mandolinie lub maszynie do krojenia chleba
Corner With Recipesewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez 30 minut. Zdejmij zupę z ognia, dodaj(...)zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej do misek, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany i posyp mieszanką ziaren. Podawaj z chlebem. Uwagi: Zupa wychodzi dość rzadka. Jeżeli wolicie bardziej gęstą konsystencje, proponuję dodać mniej bulionu albo dodatkowego ziemniaka. Zupę możecie podać również według propozycji Gennaro Contaldo, czyli posypaną parmezanem oraz podsmażonymi
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata(...)pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli ząbek czosnku 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory po kilka kolorowych małych pomidorków bazylia parmezan 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina 6 łyżek oliwy z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Przygotowanie: Ciabatę porwać
Kulinarne Inspiracjemojej babci. Na drugi dzień wyjmujemy grzyby – wody nie wylewamy! Grzyby kroimy na małe kawałki, paseczki. Mrożonki wsypałam do garnka i zalałam wodą. Niech się gotują pod przykryciem. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Całość dajemy do garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie(...)pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczosnku1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem(...)rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekChrupiący,świeży chleb cebulowy... Składniki; 600 g mąki pszennej, 280 - 300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy(...)mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy
Anioły w kuchniwątróbkę do kielichowego blendera i miksujemy. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu. Następnie cebulę dodajemy do zmiksowanej wątróbki, jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych słoiczków. W sokowirówce wyciskamy sok z 2 jabłek. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku i zostawiamy(...)się rozpuści i dodaje do soku jabłkowego, gdy galaretka jabłkowa zacznie tężeć polewamy nią powierzchnię pâté. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam grzanki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego. Pâté z galaretką ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek było wyborne. The post pâté z galaretką z jabłek appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękminku400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniacznej1/2 łyżeczki chilli150 ml wodyWykonanie:Na oleju podsmażamy kardamon, dodajemy mięso pokrojone w kostki. Smażymy na ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę czosnek I imbir. Smażymy dalsze 5 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy , kolendrę, kurkumę I kminek. Wlewamy jogurt I dodajemy chilli, zmniejszamy gaz, przykrywamy I dusimy około(...)mieszając. Rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną I dodajemy do jagnięciny. W razie czego doprawiamy solą. Trzymamy na gazie jeszcze ok 5 min I obiad gotowy. :) Jagnięcinę podałam z naan chlebem I ryżem.Smacznego
Smaki EdytyWróciłam do żywych! O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :) Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą(...)ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTa propozycja dla tych którym mięsa trudno sobie odmówić. A w Święta na pewno coś mięsnego i na moim stole
Proste PotrawyTo kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle, przełożyłem do garnka, zalałem bulionem i szklanką wody, gotowałem 30 minut. Poszatkowaną kapustę dodałem do gotującej się zupy. Dodałem pieprz, ziele angielskie, sól(...)międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenRolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej
Kuchnia MagdaLenyPierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1 kg
chleba naszegołyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy 3 minuty. Wlewamy(...)słodką, chilli, solą i pieprzem. Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Do miseczek wykładamy leczo, na wierzch układamy pokruszony ciemny chleb i natkę pietruszki. Smacznego
KuchcikoweLoveKasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni? Co by się stało gdyby połączyć kaszę
Dzieje kuchennej Wiewióryhanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej(...)godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą garnki granitowe z serii Lucca firmy Ballarini Informacje o konkursie zostaną też opublikowane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazłocisty, odlewamy połowę tłuszczu z garnka do słoika ( możemy go używać do smażenia potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Garnek trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, smalec solimy i pieprzymy(...)niedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do kamionki ( lub innego naczynia). Tłuszcz gęsi w temperaturze pokojowej, ma konsystencję ciekłą, więc smalec trzymamy w lodówce. Stosujemy jako dodatek do razowego chleba, lub w inny ulubiony sposób
Miód i pieprzfiliżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki. Oberżynę posolić i odstawić aż puści sok. Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą(...)mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać po podgrzaniu następnego dnia. Smakuje wybornie ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaJako, że jestem sympatykiem picia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą. Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :) Jeśli szukacie pomysłu(...)jarski obiad, jest to coś dla Was :) Ciasto piwne: 190g margaryny 100 ml piwa 2 szklanki mąki (+ 1/3 do podsypania) Nadzienie: 800 – 1000g ziemniaków 2 – 3 duże cebule 150 ml kremówki 6 jajek 1 ½ łyżki mąki Sól Pieprz olej do smażenia Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej piwo i całość wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około
Smakowy Rajolej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą(...)etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco, ozdobioną kleksami z jogurtu greckiego i natką pietruszki, oraz grzankami. Grzanki: chleb tostowy ser feta ser żółty Kromkę chleba smarujemy serem feta, następnie układamy plaster sera żółtego, przykrywamy 2 kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiobrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem(...)drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba
W Mojej Kuchni Lubiębiałego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie tak jak to robiła moja Mama:) Bardzo im smakował:) A ja kiedy tak zajadałam kanapkę, wróciłam myślami do czasów beztroski, oczyma wyobraźni widziałam trzepak, grupkę znajomych dzieci, jedne trzymały(...)łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzodrobina wody do podlaniaWYKONANIE:Ugotuj kaszę pęczak w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Na petelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę.Do cebuli dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła
Słodko-Słony Świat IlonyCebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam(...)szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest(...)namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy
Apetyczna babeczkazaczynamy smażenie na wolnym ogniu. Wytapianie trwa ok.90 minut. 3. Po ok. godzinie powstałą masę dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Do drugiego rondla dodajemy: 2 drobno pokrojone jabłka, 2 łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą. 4. Mieszamy i smażymy(...)mieszankę osobno.5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha
Apetyczna babeczka