Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo
Gosia gotujePrzedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek.Składniki:panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka chilli pieprz cayenne2 łyżeczki soli1(...)Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć
W kuchni wieczoremZ zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić
Pasje Jolkinami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej(...)gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut. Kapustę włoską (lub białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą
Walijskie Pichcenieśląską kiełbasę, cebulę, ząbki czosnku dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu do rondla dać 1/2 kostki smalcu i do gorącego włożyć zmieloną masę mieszając podsmażać z 10 minut, teraz włożyć całą kostkę smalcu i stopić wsypać paprykę, majeranek, zamieszać i przelać smarowidło do naczynia i wystudzone schować do lodówki takie smarowidło raz na jakiś czas lubimy do razowego chleba, można też
W Mojej Kuchni LubięRok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc.Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy
Przysmaki KarolkiSoczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko. Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Następnie długim nożem robimy dziurę
chleba naszegoZapiekanka z kaszą gryczaną, to super potrawa na obiad lub kolację :) Polecam! Zapiekanka ta powstała spontanicznie z produktów, które już były w domu :) Jak rozejrzycie
chleba naszegoDla tych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem
Dzieje kuchennej WiewióryJesienią dynię zawsze mam w lodówce, tak się porobiło od zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem
Dzieje kuchennej WiewióryTo taka moja wariacja plackowa. Wynikła głównie z małej ilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. Zbierał Małżon
Dzieje kuchennej WiewióryWłoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka ze skórą olej rzepakowy sól i pieprz 3 główki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej(...)szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem
karmelowyzwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada i pada i końca nie widać, więc takie danie jest idealne! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki
Kuchnia w czekoladziezapach podgrzewanej cebuli i czosnku, wlać wodę. Powinno być jej tyle, by warzywa były całkowicie zanurzone. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać odpowiednią ilość wrzątku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kromki czerstwego chleba pokroić
Weekendy w domu i ogrodzie