Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego
Apetyczna babeczkakromki chleba co myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić prosty jak obsługa cepa przepis na domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli
Tanie przepisy studenckieJeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTo ostatnie wspomnienie z urlopowego grillowania, które gdzieś zapodziało mi się w ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z
Dzieje kuchennej WiewióryKromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula
Kraina Miodem Płynącapotrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP,1 szklanka puree z pieczonej dyni(...)drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka
SzczyptaSmaQcebuli po kilku minutach dodać dwie puszki pomidorów, łyżką rozdrobnić je na mniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym
Pasja Smakucebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły, uważając żeby nic się nie przypaliło. Ljutenica powinna być bardzo gęsta, tak żeby nie spływała z chleba. Wrzący
Fabryka pomysłówmieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy(...)internetowym sklepie Frisco. Ależ przyjemnie jest mieć zakupy dostarczone w całości i na czas! Wczoraj zaraz po przyjściu do domu otrzymałam wszystko co zmówiłam i mogłam na spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne
Dzieje kuchennej WiewióryAch ta pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody
Dzieje kuchennej WiewióryCukinia jest zawsze dobra :) ...zarówno latem z ogródka jak i zimą z marketu, dlatego tak często u nas gości... Wszystko najpierw musimy dobrze
chleba naszegoCukinia :) nie mogliśmy doczekać się naszej cukinii, która jeszcze nie jest posiana, bo zima za oknem ... więc zrobiliśmy zakupy :) ...a na własne pomidorki też trzeba
chleba naszegoTakich pierogów u nas jeszcze nie było. Z kurczakiem :) Rozmroziłem skrzydełka i chciałem je zrobić w chrupiącej panierce... Wyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy
chleba naszegoMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam gotować to wiadomo nie od dzisiaj. Największą frajdę sprawia mi przygotowywanie dań szybkich ale pełnych smaku. Tak było i tym razem. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry