chleb przepis - 2500 przepisów (strona:122/167)

Fasolka nie po bretońsku ;) 172

dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 160

ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zupa rybna 415

jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem.  ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po kaszubsku 3866

przykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu

Poezja smaku
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 233

przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik na 3 porcje:3 jajkapeczek rzodkiewekpeczek szczypiorku2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtusol,pieprz do smakuWykonanie:Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic w kostke.Rzodkiewki przekroic na pol ,nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 186

lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem.Przygotowanie lubczyku do zamrazania :Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 154

wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 170

kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 206

widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 146

delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 225

dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka.Skladniki:2 wedzone makrele (400-450g)200 g twarozku2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z jablekpieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 187

sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Boczek musztardowo - ketchupowy 133

czasu do czasu lubię upiec boczek do chleba. Zawsze to lepsze niż sklepowe wędliny. Taki boczek marynowany kilka godzin a potem upieczony to super sprawa. Mamy kawal pysznego mięcha, bez żadnych nie wiadomo jakich dodatków. A wiadomo w wyrobach sklepowych to nigdy nie mamy pewności co tam jest. tak więc zachęcam do swoich wypieków mięsnych lub innych wyrobów.Rozwiń

Ewa w kuchni
Kapusta z marchewką i selerem naciowym 175

nigdy nie było problemu i zajadał i do tej pory zajada surówki. A ten młodszy za nic  w świecie nie zje i już. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam Mu warzywka i zjada nawet o tym nie wiedząc. Ale wracając do surówki, miałam piękny seler naciowy i musiał on wylądować w surówce. Wiem

Ewa w kuchni
Bułki pszenno - ryżowo - serowe 195

Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł bułek lub chleba z ryżem to gorąco polecam, bo są smaczne. Dodatek ryżu sprawia, że są wilgotne i tak szybko nie wysychają. Jeżeli upieczemy je na śniadanie to na drugi dzień z powodzeniem można je zjeść na kolejne. Oczywiście pod warunkiem, że łakomczuszki domowe ich nie zjedzą wszystkich od razu.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni