ziemniaczaną wymieszaną z winem. Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem. Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę . Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza ją w masie serowej. No i konieczne jest winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro ,pomaga w trawieniu ,a poza
Kulinarny karnet Christopherasurówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się
Kulinarny karnet Christopheranadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy
Kulinarny karnet Christopheraświeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić
Kulinarny karnet Christopheraśmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba
Kulinarny karnet Christopherawszystkie jej składniki. Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce. Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba
Kulinarny karnet Christopheraziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko) chleb na ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej, obniża LDL. Smalec
Kulinarny karnet ChristopheraAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy
głodny alergikstwierdzoną celiakią, jedna grupa przyjmowała każdego dnia placebo, druga - ALV003. Przez sześc tygodni do diety uczestnicy testu spożywali gluten w ilości 2 g, co jest ekwiwalentem pół kromki chleba. Po zakończeniu testów porównano wyniki biopsji jelita cienkiego z wynikami sprzed eksperymentu. Wyniki wykazały, że u osób z grupy kontrolnej przyjmującej placebo zaobserwowano znacząco silniejszy odczyn zapalny i uszkodzenie błony śluzowej
głodny alergikJeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac
głodny alergikwzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikatmosferę, przy pysznym jedzeniu, starej muzyce z lat 80., w pięknym otoczeniu. Udało się nawet zaprosić na chwilę mojego przyjaciela wraz z jego dobrymi znajomymi, aby mogli posmakować pysznego chleba Piotra wraz ze smalcem Grażyny, który podbił ich serca. Oczywiście, nie mogło zabraknąć atrakcji. Już samo ognisko to wielka frajda, ale rejs po zmroku po Warcie... To dopiero! Ciemne niebo
W kuchni Karmel-itkiMielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić
Apetyczna babeczkaminut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. źródło ,,domowy wypiek chleba
Apetyczna babeczka