Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 326woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 237wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich
WojnaNaSmaki.pl
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7332Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja
Smaczne Zdrowe
Szybki obiad 369pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem! Polecam
NA MOIM TALERZU
Święta Wielkanocne 274lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik
NA MOIM TALERZU
Kapuśniak z kiszonej kapusty 204moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukiera także majeranek.Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku...Smacznego
Maminek kulinarny
Golonka gotowana 289Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.Składniki solanki:-3 l wody-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy
Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 249lepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy
Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 218Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń
Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 213Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chlebi kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę:-1 kg cebuli-2 ząbki czosnku-750 ml bulionu warzywnego-5 dkg masła-pieprz-odrobina żółtego
Maminek kulinarny
Salsa Verde 185Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego
Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 232Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy
Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 185grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko
Smakowity Blog Kulinarny
O... Ostrygi 173znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco oraz żytnim chlebem z masłem. Co do nich pić? Idealnie sprawdzi się szampan (jak w naszym przypadku) lub białe wino. No dobra. Mamy ostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny
Kitchens Alphabet
Mikołajkowe ciastka z odzysku 236niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg, a za chwilę świeci słońce. My siedzimy w domu, pieczemy pierniki, chleby i napawamy się przedświątecznym ciepłem. Nic mi więcej do szczęścia nie trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrze