Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pieczywo i różne wytwory podobne Dobrze, że nie pracuje w piekarni, bo pewnie bym wszystko wyjadała. Staram się w
dom-agi.plrównież P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie: Grzyby umyć, oczyścić, pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 minut
dom-agi.plrana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru
dom-agi.plsię mówi, potrzeba matką wynalazków i tak właśnie było w tym przypadku. Zabrakło chleba, a w takich chwilach sklep daleko, albo brak chęci do wyjścia z domu, brak gotówki, a dziecko kartą nie zapłaci. Składniki na kanapki są, a zbliża się wielkimi krokami lato więc nie mam chęci na wędliny, czy kiełbasy, w lodówce truskawki, ogórek, sałata, szczypior i pomidor
dom-agi.pltłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniszczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy
mojewypiekiinietylkołopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia
Kuchnia Beatysię święconkę, ozdobny koszyczek z jedzeniem, który zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może
Kuchnia Beatycóż może nie jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, ale pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony pachnący koprem to niezapomniany smak. Prawdziwy smalec, taki ze słoninki, ze skwarkami, cudownie pachnący z dodatkiem cebuli, czosnku i winnych jabłek- poezja! SKŁADNIKI: 30 dag. słoniny 30 dag. boczku świeżego 3 ząbki czosnku, cebula, jabłko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (majeranek sprawia
Kuchnia Beatyswojego smaku, ja też mam swój ulubiony. SKŁADNIKI: 4 małe piersi z kurczaka 1-2 główek sałaty cesarskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka zioła prowansalskie parmezan 3-4 łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam
Kuchnia Beatyużyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady są zupełnie inne. SKŁADNIKI: plastry schabu wieprzowego (u mnie 7) 6 ogórków konserwowych 15 dag. mocno wędzonej szynki 1/2 papryki czerwonej 1/2 małej cebuli
Kuchnia Beatysosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba . Uwaga bo taki kurczak bardzo szybko znika z talerza :)) Uściski Basia
Basia w kuchniChlebek bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka
Smakołyki Berenikidodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję
Kolizje Smaków