Chleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę chleby bez ich dodatku. Są równie smaczne, a mamy urozmaicenie. Dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny chlebek, tym razem właśnie bez dodatku ziaren. Duży orkiszowy (jasny), z małym dodatkiem mąki(...)pełnoziarnistej (mój mały nałóg) i mąki żytniej, której dodatek bardzo lubię. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży i wilgotny (pomimo braku ziaren). Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej, w moim odczuciu czym starsze tym smaczniejsze, muszą być tylko odpowiednio przechowywane... :-) Ja piekę na dwóch zakwasach: orkiszowym i żytnim
Smaczne Zdrowechlebów, w moim odczuciu jest taki jakby bardziej kruchy...myślę, że jest to zależne własnie od mąk, choć w smaku przypomina trochę chleb żytni razowy. O tym, że chleby na zakwasie są zdrowsze niż te na drożdżach, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Tym bardziej cieszy mnie coraz szersze grono osób, które samodzielnie wypiekają takie chleby. Kto raz spróbuje piec(...)pozostawiam tak chleby do drugiego dnia, dopiero wówczas pakuję je do papierowych toreb i przechowuję w otwartym chlebaku. Tak przechowywane chleby smakują do ostatniego okruszka, w moim odczuciu chleby na zakwasie, czym starsze, tym smaczniejsze... mniam.. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowedłuższego czasu uwielbiam piec chleby prowadzone metodą 3- fazową. Takie pieczenie ma same plusy: nie trzeba mieć świeżo odżywionego zakwasu, nie trzeba go dużo przechowywać (na raz zużywam 40g) i co najistotniejsze można nim sterować tak, że wiadomo, o której będzie wstawiony do piekarnika Pierwszy etap trwa 12-14h (przynajmniej u mnie), drugi 3-6h (zależy(...)jadamy chleba na zakwasie w tym samym dniu, to łatwiej sobie rozplanować inne czynności tak, by nie kolidowały z pieczeniem chleba. O walorach smakowych, myślę nie trzeba nikogo przekonywać. Tak prowadzony chleb jest jeszcze zdrowszy od tradycyjnego chleba na zakwasie. Jak jeszcze odpowiada nam smakowo, to czegoż chcieć więcej. Co jakiś czas tylko kombinuję z innymi mąkami. Tym razem nasza
Smaczne ZdroweChleb razowy pszenno-żytni to moje pierwsze podejście do chlebów na zakwasie. Zdecydowanie polecam osobom zaczynającym swoją przygodę z zakwasem. Instrukcję przygotowania zakwasu żytniego znajdziecie tutaj . Chleb razowy pszenno-żytni 2018-02-28 11:32:44 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 150 g dojrzałego zakwasu żytniego(...)wszystkie składniki na zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto razem z zakwasem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić
Chlebki.plteż marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się(...)tydzień trzeba go dokarmić, tj. wyjąć aby się zagrzał dodać czubatą łyżkę mąki i wodę, odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas. Czas odgrywa ważną rolę
SMYKWKUCHNIdlatego warto pokusić się o upieczenie chleba w domowych warunkach. Jak upiec chleb w domu by zawsze się udał? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjnie i zdrowo, czyli jak upiec chleb na zakwasie Prawdziwie swojski, domowy chleb to taki przygotowywany na zakwasie. Niestety nie jest to atrakcyjna opcja dla zabieganych, gdyż wymaga więcej czasu (w porównaniu do pieczywa drożdżowego). Poszukując przepisu(...)musi być zaplanowane z kilkudniowym wyprzedzeniem, gdyż taki chleb wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu (a ten z kolei musi dojrzewać ok. 4 dni) . Co więcej, zabierając się za pieczenie chleba na zakwasie należy zwrócić uwagę na właściwy wybór formy – unikaj tych wykonanych z blachy ocynowanej, gdyż mogą reagować z odczynem zakwasu. Dobre będą formy ze stali węglowej, szklane, gliniane, ceramiczne
Kulinarne Przebojepszenny. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku(...)czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka. Garnka niczym nie natłuszczamy. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor. Artykuł Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapszenny. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku(...)czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka. Garnka niczym nie natłuszczamy. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor. Artykuł Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaKolejny mój chleb – tym razem pszenny na zakwasie żytnim. Delikatny, lekki, z chrupiącą skórką. Chleb pszenny. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem śmietanki kremówki. Mój pierwszy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Wyszedł tak, że przeszedł moje oczekiwania jako początkującej w tej dziedzinie. Chleb będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie(...)Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor. Artykuł Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaCzas czytania: 2 min Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą Zapach, który unosi się podczas pieczenia, jest tak cudowny, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem gorącej kromki świeżego chleba. Prażona cebulka daje wspaniały, lekko słodkawy smak pieczywu(...)musi tutaj być właśnie prażona cebulka, a nie surowa lub duszona! Prażoną cebulę możecie kupić lub przygotować sami, ważne, żeby była chrupiąca i słodka. Chleb ten jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu, ale nie jest pracochłonny. Wystarczy kilka chwil poświęcić na wymieszanie ciasta, a reszta w zasadzie zrobi się sama. Chleb żytni na zakwasie z prażoną cebulą najlepiej smakuje
SprawdzonaKuchnia.plKolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą metodą stawiają je ostatnio u mnie na pierwszym miejscu. Wszystko trwa chwila moment, kolejne etapy przygotowują się w międzyczasie... Tak to ja lubię... :-) Niewątpliwą zaletą chlebów prowadzonych tą metodą jest łatwość(...)oszacowania czasu, kiedy pójdzie on do piekarnika, szczególnie istotne jest to przy starym zakwasie...Drugim etapem można sterować od 3-6h, a III jest bardzo przewidywalny, u mnie zwykle 1,5-2,5h (ostatnio na orkiszowym zakwasie). Przy tradycyjnie prowadzonym wypieku, na starym zakwasie orkiszowym chleby wyrastały u mnie od 6 do nawet 12h... Piekłam w 2 silikonowych
Smaczne Zdrowebezglutenowego Low FODMAP , wiedziałam, że kolejny zakwas bezglutenowy, to tylko kwestia czasu. Bo choć chleb jest obłędny w smaku, to jednak jest na drożdżach, a my przywykliśmy do chlebów na zakwasie. Tak więc nadszedł ten moment i mogę podzielić się z Wami moim idealnym zakwasem bezglutenowym. Ja przygotowałam go na bazie mąk ryżowej i gryczanej białej (ta mąka jest tutaj(...)kluczowa, palona nadaje zupełnie inny smak...). Na zakwasie upiekłam już kilka chlebów i choć nie przyrastają tak jak na zakwasie z glutenem, to rosną i są cudne w smaku. Przygotowałam także przepyszny żurek, tak szczerze, to smaczniejszy niż na zakwasie żytnim... :-) Tak jak zakwasy żytni i orkiszowy, przygotowanie zakwasu bezglutenowego przebiega w kilku etapach, pierwszego dnia przygotowujemy bazę, drugiego
Smaczne ZdroweChleb na zakwasie w lipcowej Piekarni pochodzi z bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek(...)Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny pasuje tu idealnie:) Cytuję za Guciem CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ /Jeffrey Hamelman „Chleb” 390 g zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka
Pieguskowa Kuchniaprzy dwójce maluchów, zupełny brak czasu. Wieczorem nie miałam siły nastawiać chleba i ostatnio piekłam zwykle chleby pszenne, na drożdżach, bo szybciej… Postanowiłam nieco zreanimować mojego przyjaciela Tadka. Tadek to około 8 letni zakwas po przejściach. Wielokrotnie reanimowany, ale stanął na wysokości zadania I tak powstał chleb żytni razowy na zakwasie. No właśnie, z panem mężem postanowiliśmy trochę zdrowiej(...)grupy, bo oprócz przepisów, możecie pytać dosłownie o wszystko, czemu nie wyszedł wam chleb, czemu dziury nie takie, czemu zakwas siadł i w końcu nawet znaleźć osobę blisko was, która podzieli się z wami zakwasem. U mnie tym razem chleb żytni razowy w wersji naturalnej, jedynie z makiem na wierzchu, ale jutro piekę z różniastymi ziarenkami, co by było ciekawiej
Mieszam w GarnkuChleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku Kto lubi ciemne piwo, takie prosto z lodówki? Idealne orzeźwienie w upalny dzień. Dla mnie najlepsze jest dosłownie kilka pierwszych łyków, potem wstawiam butelkę do lodówki i zapominam o niej… Na szczęście przybywa z pomocą koleżanka Żaneta Czary z mąki i podsuwa mi świetny pomysł – chleb(...)garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 60 g wody 60 g mąki chlebowej typ 750 CHLEB cały zakwas 400 g mąki typ 750 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g miodu 350 g ciemnego piwa (u mnie Guinness) 25 g orzechów włoskich grubo posiekanych Wykonanie LEVAIN (zaczyn
Tajemnice Smaku