chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:17/261)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 133

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony na około 12 godzin przed użyciem. Dodatek słodu jęczmiennego lub żytniego nadaje chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa(...)zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM, NA ZAKWASIE 194

słonecznika, to kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba . Pyszny, chrupiący, z delikatnym miąższem, w pełni żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Obok chleba żytniego razowego i w  100% żytniego na pełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich(...)skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiam pod przykryciem do wyrastania. W zależności od "starości zakwasu" może to trwać od 2,5-6h. Czym starszy zakwas, tym chleby dłużej wyrastają, na świeżym wyrastają bardzo szybko. Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C , temperaturę zmniejszam od razu po wstawieniu do 200*C i piekę na termoobiegu ok.60

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni na zakwasie 122

bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło do dalszych prób. Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także(...)odłożyć 1 łyżkę do czystego słoika lub innego naczynia i dokarmiać przez 3 następne dni wg 3,4 i 5 dnia wytwarzania zakwasu. /przepisy pochodzą ze smaczne-zdrowe.blogspot.com/ Artykuł Chleb żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zakwas na żurek na dwa sposoby 96

żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego?  Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, ja dodaję 30 g zakwasu chlebowego.  Zakwas na żurek(...)ząbki czosnku w łupinach Wykonanie Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek. Dodajemy dojrzały zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie. Wlewamy wodę, mieszamy, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy i próbujemy. Zakwas z dodatkiem kromki chleba będzie gotowy

Tajemnice Smaku
Domowy. Na zakwasie. Żytni. Z żurawiną. Najlepszy! 114

niemalże co weekend. Jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu! Nic nie zastąpi prawdziwego, domowego chleba. I tego zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia... Dzięki zakwasowi chleb długo utrzymuje świeżość i ma ten prawdziwy smak. Poza tym całości dopełniają chrupiąca skórka i miękki, wilgotny miąższ. Wyhodowanie zakwasu wcale nie jest trudne, a warto to zrobić! Dzisiaj(...)ciasto i wyrównać (najłatwiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie). Wierzch naciąć wzdłuż nożem, przykryć chleb i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości). W zależności od użytej mąki i starości zakwasu chleb będzie wyrastał wolniej lub szybciej, może potrzebować nawet 6 godzin. Gdy już wyrośnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200-220*C i piec 1h. Po ok. 30 min przykryć

chili & sugar
Jak upiec dobry chleb – razowy, pszenny, a może orkiszowy? Trzy przepisy 161

nasz zakwas 3 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Wieczorem mieszamy. Przez kolejne 5 dni powtarzamy dokarmianie zakwasu i wieczorne mieszanie. Po 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy. Uwaga! Już po 3 dniach zakwas powinien buzować, urosnąć i mieć specyficzny, lekko kwaśny zapach. Jeśli pojawi się pleśń zakwas od razu wyrzuć. Proste i szybkie przepisy na domowy chleb Przepisów(...)dopracuję. Tym czasem polecam sprawdzony przepis na szybki chleb pszenny na drożdżach, chleb owsiany i chleb pszenno-żytni. Szybki chleb pszenny na drożdżach – przepis Domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Pełen przepis znajdziecie na blogu ( klik ) Prosty chleb pszenno-żytni Lubicie chleb z dobrze wypieczoną skórką? Taki chleb robiła babcia. Możecie go też w prosty sposób

Słodkie okruszki
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 86

Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym Wiedźmiński chleb , to bardzo tajemniczy twór Oczywiście to zwykły pszenny chleb na zakwasie , także pszennym . Za to jego chronologia , jest taka iż moi synowie jak się dowiedzieli że robię chleb na zakwasie , taki bez dodatku drożdży, spytali czy to taki średniowieczny Cóż chcąc żeby nie grymasili i chętniej spróbowali … odpowiedziałam ,że pewnie taki(...)Ważna uwaga ; podczas pieczenia i wyrastania musicie kierować się także intuicją , gdyż zakwas , zakwasowi nie równy i czasy te mogą odbiegać od podanych przeze mnie Smacznego ! Artykuł Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Szybki chleb pszenny na zakwasie 76

aktywnego zakwasu razowego 500 g mąki pszennej 325 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Najlepiej jest wykorzystać w tym przepisie mąkę pszenną chlebową, ale jeśli takiej nie macie, to wykorzystajcie zwykłą mąkę. O tym, jak przygotować zakwas i co zrobić aby był aktywny poczytacie w tym wpisie „Domowy zakwas razowy”. Szybki chleb pszenny(...)bardziej chrupiąca i chleb nie będzie zbytnio przypieczony z góry. Nie każdy ma piekarnik z funkcją pary, więc wystarczy do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody. Po upieczeniu chleb pszenny powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzimy go na kratce. Smacznego! P.S. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Artykuł Szybki chleb pszenny na zakwasie pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki 76

chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach. Składniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych. Składniki ZAKWAS 50 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej typ 2000 140 ml wody CIASTO NA CHLEB cały zakwas(...)mąki orkiszowej chlebowej 16 g soli 630 ml wody słonecznik, siemię lniane, czarnuszka Wykonanie ZAKWAS Dzień przed pieczeniem, wieczór. W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 – 12 godzin w temperaturze pokojowej. CHLEB Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy

Tajemnice Smaku
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 180

Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami To była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę(...)zakwasie i dla tych, którzy jeszcze w ogóle nie piekli chleba w domu. Uda się każdemu! Muszę przyznać, że po raz pierwszy miałam na stole jednocześnie dwa rodzaje chleba. Na zakwasie piekłam dzień później   niemal z identycznych składników i mogłam je dokładnie porównać. Jak już wspomniałam oba chlebki są pyszne, wizualnie różnią się odrobinę wyglądem miąższu, jednak bez wskazania

Leśny Zakątek
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 186

chleby na drewnianą deskę i pozostawiamy do odparowania. Ja zostawiam tak chleby do drugiego dnia, dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek i przechowuję w otwartym chlebaku. Takie chleby pieczone na zakwasie są nie tylko bardzo długo świeże i wilgotne, one są także bardzo zdrowe. Zakwas  powstaje z mąki, wody oraz dużej ilości czasu . Zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego(...)rakotwórcze z pieczywa- azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe. Fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego (zawartego w ziarnach zbóż), uniemożliwiającego wchłanianie żelaza, cynku, wapnia i magnezu. Dlatego tylko z chleba na zakwasie mamy możliwość wykorzystania tych cennych pierwiastków. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Są naturalnie zakonserwowane i długo utrzymują świeżość. Tak więc zdecydowanie wybierajmy chleby

Smaczne Zdrowe
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 132

Dziś pierwszy dzień wiosny :) A mnie kolejny pomysł na chleb na zakwasie - łatwy do wykonania i ciekawy w smaku. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 350 g mąki chlebowej pszennej 160 g mąki pszennej żytniej duża garść suszonych pomidorów łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru(...)dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem "Matecznik" Agnieszki Grzelak to książka, którą delektowałam się ostatnio. Napisana jest w formie dziennika/pamiętnika, w której Kamila

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, cukru oraz innych mąk, 100% chleb żytni. Chleb pieczony na mące żytniej chlebowej (żurkowej) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego smaku, to taką opinią podzielili się ze mną moja Mama i Starsi Znajomi. Odkąd(...)smakują ciągle, niezależnie od rodzaju i niezależnie od ich świeżości. Od kiedy sama wypiekam chleby, nie marnujemy ani jednej kromki, zjadamy dosłownie do ostatniego okruszka. Dla mnie chleb na zakwasie ma cudowny smak i aromat, no i "wieczną" przydatność do spożycia, ten chleb dobrze przechowywany nie starzeje się "nigdy" (potrzeba tylko mocnych zębów gdy ma już ponad 1,5 tygodnia

Smaczne Zdrowe