chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:23/261)

Chleb na zakwasie z dynią i figami 120

Chleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 130

Chleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 121

Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki:  torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...? Ostrzegam tylko: pieczenie chlebów uzależnia(...)można również pokombinować ze swoimi typami mąk). Pyszny orkiszowy graham, poleca się na śniadania i kolacje. Z podanych ilości piekę dwa chleby w silikonowych formach, o wym.:24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ1050 - 26g soli, daję himalajską - 250g zakwasu (może być sam orkiszowy , może być sam żytni lub po połowie żytni i orkiszowy ) - 900g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie

Smaczne Zdrowe
Zakwas chlebowy żytni 103

wybierać je mądrze. Za najlepszy uznawany jest chleb na naturalnym zakwasie, szczytem marzeń jest, aby dodatkowo pieczony był w domu z dobrze dobranych składników 😊 Co to jest zakwas? Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody. Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniającym i zakwaszającym ciasto. W zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży(...)czasochłonne i wymaga dużej systematyczności. Na szczęście dla osób mających opory przed samodzielnym przygotowaniem zakwasu, możemy bez problemu kupić go w sklepie i wykorzystać do upieczenia pysznego chleba 😁 Ja ostatnio wykorzystałam ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI - suchy zakwas przeznaczony do wypieku chleba, bułek czy ciasta na pizzę. Zakwas jest w pełni naturalny, w składzie znajdziemy wyłącznie produkty przemiału żyta oraz kultury starterowe

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 128

upieczony w domu chleb. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie jakie to proste. Natomiast musimy pamiętać o jednym - chleb na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. Rośnie powoli, trwa(...)niezbędny będzie nam nóż. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami Czas przegotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego ok. 650 ml letniej

Kulinarne przygody Gatity
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 144

Chleb, który piekę, gdy potrzebuję oczyścić zakwas z wcześniejszych dodatków. W moim zakwasie wciąż widać ziarna kaszy gryczanej, którą dodawałam do ciasta, gdy przygotowywałam chleb z kaszą gryczaną . To też przepis na chleb, który można upiec na co dzień, bez specjalnej okazji. Świetnie sprawdza się w kanapkach, ale też po podgrzaniu w piekarniku z różnymi dodatkami. Składniki ( na keksówkę(...)czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić po ostudzeniu. ----------- Podobne: Chleb pszenno-żytni Bezglutenowy chleb na zakwasie Chleb ziołowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb “Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną 43

misie miksera. Zakładamy końcówkę z hakiem i wyrabiamy ciasto kilka minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mój chleb rósł około pięciu godzin. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem(...)zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb “Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb “Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną 42

misie miksera. Zakładamy końcówkę z hakiem i wyrabiamy ciasto kilka minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładamy lnianą ściereczką, podsypujemy mocno mąką pszenną i przekładamy do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mój chleb rósł około pięciu godzin. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem(...)zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb “Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb „Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną 111

Ostatnio w każdy weekend piekę domowy chleb. Traktuję to jako element relaksacyjny. Przygotowywanie ciasta na chleb odpręża mnie. Sama stworzyłam przepis na zakwas żytni, sama skomponowałam przepis na chleb. Bo w próbowanych przepisach wciąż i wciąż czegoś mi brakowało. Zdałam się na całkowity eksperyment. Chleb się udał i smakował wybornie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i słodkiej suszonej żurawiny. W chwilach(...)ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb „Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław 184

Podczas warsztatów Domowa piekarnia - chleb na zakwasie wrócicie do korzeni polskiej kuchni i nauczycie się wypiekać prawdziwy chleb na zakwasie! Artykuł 17 lutego – Domowa piekarnia – chleb na zakwasie – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 73

wszystkich mocno (a szczególnie mojego Zdziśka). Wasza córka Józia. Tak właśnie było. Wojsko to fajna zabawa. Zwłaszcza, gdy bez ograniczeń ma się chleb taki jak ten z przepisu poniżej. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE Chleb pszenno-żytni na zakwasie - składniki: ZACZYN: 100 g zakwasu 100 g mąki żytniej * 100 ml wody *czasami można w sklepach znaleźć mieszankę mąk(...)żytniej, pełnoziarnistej pszennej i graham lub orkiszowej – też się nada. CIASTO WŁAŚCIWE: cały zaczyn 200 ml wody 600 g mąki pszennej jasnej (typ nie wyższy niż 750) Chleb pszenno-żytni na zakwasie – wykonanie: Składniki na zaczyn łączymy ze sobą w misce, mieszamy przez moment łyżką (tylko tyle żeby się z grubsza połączyły ze sobą), zawijamy folią spożywczą i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Biały chleb na zakwasie 148

Dawno już nie robiłem chleba na zakwasie. W ogóle zdecydowanie za rzadko mi się to zdarza. A dzisiaj mam okazję. Bo za chwil parę odwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę(...)zupełnie paskudne też się zdarza, ale tych oczywiście nie publikuję), ale ten chleb był niesamowity! Dawno nie jadłem tak smacznego. Może to dzięki zakwasowi? Zdecydowanie częściej muszę robić chleby na zakwasie :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 126

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie Chleb żytni z ziarnami jest kolejną wariacją przepisu pochodzącego z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia" na chleb żytni z ziarnami żyta . Nieznacznie zmieniłam proporcje (dot. wody i ziaren żyta) i dodałam mnóstwo innych zdrowych ziaren i nasion. Chleb wyszedł tak dobry, że piekę go już 3 raz w ciągu tygodnia. Widzę też(...)starszy mam zakwas, tym lepsze chleby wychodzą. Za każdym razem zmieniam też posypkę - raz były to płatki owsiane, potem ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Proporcje na chleb wystarczą do napełnienia 2 niewielkich keksówek, ja jednak wolę go piec w jednej a dłuższej, chleb jest dzięki temu wyższy, co sprawia, że kromki są większe. Zobacz również inne przepisy

Moje Qulinaria
Chleb bezglutenowy na zakwasie 112

Poniżej dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych chlebów bezglutenowych. Dodałam do niego całe mnóstwo zdrowych ziaren. Nie zabrakło słonecznika, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Chleb jest sycący i przepyszny. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Chleb bezglutenowy na zakwasie Składniki na chleb bezglutenowy. Część I: 6 łyżek mieszanki ziaren: słonecznik, dynia(...)kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza. Wstawić chleb. W momencie włożenia chleba od razu zmniejszyć temperaturę do 240 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić. Chleb bezglutenowy na zakwasie Warto wiedzieć piekąc chleb bezglutenowy. Trzymałam ciasto 14 godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki

MeCooks