chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:31/261)

Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 139

Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)najmniej kleiło się do dłoni. Potrwa to około 15 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie formujemy bochenek. Chleby na zakwasie ogólnie mają tendencję do kiepskiego trzymania kształtu i lubią się rozchodzić. Jeżeli jesteście już wprawieni w lepieniu bochenków to powinniście sobie poradzić, jeżeli nie to użyjcie, w miarę  możliwości

Marder&Marder Manufacture
Chleb 90

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się chleb na zakwasie żytnim. Smak lekko kwaśny, ale tylko lekko, jasny, wilgotnym i sprężysty miąższ. Uwielbiam kanapkę zrobioną ze świeżego, chrupiącego chleba z kozim serem z dodatkiem majonezu i pysznymi suszonymi pomidorami(...)Chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytna Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g zakwasu żytniego 400 g wody 300 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka suchych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 183

roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba . Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie. Można zrobić go w wersji 100% żytniej, można również część mąki żytniej zastąpić orkiszową. W każdej z wersji wyjdzie równie smaczny (przetestowane w ostatnich dniach...). I choć chleby żytnie(...)himalajskiej (zwykłej mniej) - 250g zakwasu żytniego (można dać po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) - ok.950g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej + mąka do obsypania chlebów (u mnie żytnia chlebowa) W misie umieszczamy mąki, dodajemy sól oraz zakwas(y) i wlewamy ok.900g (ml) wody. Mieszamy do połączenia składników. Ja swoich chlebów nie wyrabiam długo, mieszam ciasto tylko do uzyskania jednolitej masy, Nawet

Smaczne Zdrowe
Chleb levain z durum 166

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny. Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”. Przepis

codojedzenia
Chleb piwny 178

mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła co jakiś czas. SKŁADNIKI : przepis ogólny(...)przechowuje w lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw. Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE 127

Wrześniowa Piekarnia przedstawia chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Od kiedy zobaczyłam zaproszenie Amber wiedziałam, że hodowanie mojego(...)zakwasu nie pójdzie na marne. Rzeczywiście, nie poszło. Chleb jest przesmaczny, bardzo wdzięczny w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych zdolności i zawsze się udaje. Jeżeli wahacie się nad pierwszym chlebem na zakwasie to uważam, że ten przepis na chleb z tartym jabłkiem jest idealny. Ja wiem na pewno, że upiekę go nie raz. CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE /wg Dany

Pieguskowa Kuchnia
Zakwas żytni na domowy chleb 42

Dziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę(...)mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Chleb żytni na zakwasie z mojego przepisu – receptura TUTAJ Chleb graham na zakwasie orkiszowym – receptura TUTAJ Artykuł Zakwas żytni na domowy chleb pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zakwas żytni na domowy chleb 40

Dziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę(...)mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Chleb żytni na zakwasie z mojego przepisu – receptura TUTAJ Chleb graham na zakwasie orkiszowym – receptura TUTAJ Artykuł Zakwas żytni na domowy chleb pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zakwas żytni na domowy chleb 94

żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba. Nie wiem, w którym momencie i dlaczego zdecydowałam ponownie wyhodować sobie świeży zakwas i upiec na nim swój chleb. Czasem tak mam. Pod wpływem chwili kupuję kilka rodzajów mąk i robię zakwas. Tym razem nastawiłam aż dwa rodzaje: żytni i orkiszowy. Połowę niedzieli poświęciłam domowej piekarni(...)urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas. ..” Zakwas wynaleziono rzeczywiście w Egipcie p.n.e., powstaje on z mieszanki mąki z wodą oraz potrzebuje do swojego rozwoju dużo ciepła. Chleb żytni na zakwasie z mojego przepisu – receptura TUTAJ Chleb graham na zakwasie orkiszowym – receptura TUTAJ Artykuł Zakwas żytni na domowy chleb pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 307

Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka

Gospodyni Miejska
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 129

chleb na zakwasie to idealny wypiek, smakuje obłędnie, sprężysty miękisz i chrupiąca skórka. Pewna historia wkręciła się jednak tutaj podczas wypieku. Na FB istnieje grupa Piekarnicza Brać w kręgu której przesyłany był poszczególnym członkom zakwas żytni na mące pełnoziarnistej, 8-letni i ma on mega moc a to dlatego że poszczególni posiadacze dobrze go dokarmiają i dbają o niego(...)Muszę przyznać szczerze że po reaktywacji zakwasu który dostałam w postaci ususzonej pięknie zaczął pracować i dzięki niemu ten piękny chleb powstał. Do wypieku chleba dzisiejszego każdy inny zakwas się nada. Chleb pełnoziarnisty na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas chlebowy , pszenny 98

zepsujecie , bo co można zepsuć w zepsutej , skwaśniałej mące z wodą , która właśnie o to chodzi żeby zafermentowała czyli się popsuła w kontrolowany sposób Namawiam , bo chleb na zakwasie nie ma sobie równych , u nas w domu taki chleb dostał nazwę chleba ” wiedźmińskiego ” . Chłopaki chyba za bardzo wciągnęli się w Sapkowskiego i nic dziwnego bo to niezła lektura(...)jest bardzo , ale to bardzo zdrowy . Nie jest to blog medyczny więc daruję sobie opis szczegółów , generalnie pomaga na wszystko co w naszym brzuchu siedzi Pszenny zakwas to najdelikatniejszy w smaku , czyli chleb na nim będzie najmniej kwaskowaty Składniki : mąka pszenna typ 2000 letnia woda dodatkowo : słoik 1 l gaza gumka recepturka Wieczorem do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej wody

Ogrodnik w podróży
Chleb graham na zakwasie orkiszowym 40

oliwę. Za pomocą końcówki haka wyrabiam ciasto przez ok. 8 minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładam lnianą ściereczką, podsypuję mocno mąką pszenną i przekładam do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Chleb rósł ok. 4h. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ja to zrobiłam(...)jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb graham na zakwasie orkiszowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb graham na zakwasie orkiszowym 35

oliwę. Za pomocą końcówki haka wyrabiam ciasto przez ok. 8 minut. Koszyczek do chleba (ja użyłam durszlaka) wykładam lnianą ściereczką, podsypuję mocno mąką pszenną i przekładam do niego zarobione ciasto na chleb. Okrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Chleb rósł ok. 4h. Gdy chleb podwoi objętość, należy go sprawnie przerzucić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ja to zrobiłam(...)jednym zdecydowanym ruchem podniosłam durszlak i obróciłam razem z blachą. Z odwróconego chleba zdjęłam durszlak, delikatnie zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb graham na zakwasie orkiszowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb graham na zakwasie orkiszowym 113

prawie miesiąca systematycznie przekonuję się, jak rzemieślniczą, ciężką i wymagającą cierpliwości pracą jest wypiekanie własnego chleba. Począwszy od wyhodowania zakwasu, doboru mąki, dopracowaniu przepisu, na wyrabianiu ciasta chlebowego skończywszy. Pieczenie chleba to wręcz sztuka. Ale efekty potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale i duszę! Chyba połknęłam bakcyla, bo niedawno zakupiłam sobie koszyczek do wyrastania chleba, żeliwny garnek i książkę(...)zdjęłam ściereczkę, aby nie naruszyć okrągłej struktury chleba, końcówką ostrego noża nacięłam chleb w kilku miejscach. Chleb pieczemy w 200C przez ok. 60-65 min. Smacznego!   Artykuł Chleb graham na zakwasie orkiszowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia