chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:34/261)

Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 159

angielskiego 2 cebule  1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)  1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy(...)konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :) * Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie. Jest

My Culinary Art
Chleb pszenno-orkiszowy 137

chleb pszenno-orkiszowy, który jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać a później poczekać tylko 12 godzin aż wyrośnie. Chleb znalazłam na blogu Łucji . Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie jeszcze własnego zakwasu zachęcam(...)skorzystania z Zakwasowej Mapy Polski , tam są zarejestrowane osoby, które chętnie dzielą się swoim zakwasem i może uda się Wam znaleźć kogoś takiego w Waszej okolicy. Chleb pszenno-orkiszowy Składniki: 100 g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane

UgotujmyTo.pl
Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu 127

Krótka Historia Zakwasu Zapewne, każdy z Was miał okazję skosztować chleb przygotowany na naturalnym zakwasie i zapewne niewielu z Was wie, że historia zakwasu to ponad 4000 lat pieczenia chlebów(...)domu. Najstarszy chleb jaki znaleziony został przez archeologów był twardy i płaski, pochodził z Krety a jego wiek określa się na 6100lat. Egipcjanie około... Więcej The post Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Chleb na zakwasie, z dodatkami 139

mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny chleb z dodatkiem np. ulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei   dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika oraz otrąb.         Składniki(...)zostało na sicie.   Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.   Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki

Kuchnia u Krysi
Chleb na zakwasie z żurawiną 189

pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary więcej! Dziś chce wam pokazać jedno z moich ukochanych zestawień smakowych – słonecznik i suszona żurawina. Chleb na zakwasie z dodatkiem tych składników smakuje lekko orzechowo, słodko i kwaśno jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę(...)można wrzucić kilka kostek lodu lub posmarować wierzch chleba pędzelkiem z zimną wodą. Skórka będzie bardziej chrupiąca. Chleb studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Post Chleb na zakwasie z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM 189

cząbrem CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na  domowy chleb na zakwasie z suszonymi  pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki orkiszowej, już(...)przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, bo użyłam mąki pełnoziarnistej.  PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT  PO MOJEJ MODYFIAKCJI SKŁADNIKI: ZACZYN: - 140 g mąki orkiszowej typ 630  - 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami 129

Październikowej tym razem piekarni zaowocowało pysznym chlebem z karmelizowanym porem i pestkami. Pięknie wyrastał i upiekł się rewelacyjnie. Nie miałam z nim żadnych problemów i to chyba najsmaczniejszy chleb na zakwasie, z dotychczasowo upieczonych w ramach wspólnego pieczenia. Karmelizowany por tak bardzo mi posmakował, że musiałam zrobić podwójną porcję (pierwszą wyjadłam). Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała(...)drobne zmiany i mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, gdyż naprawdę warto. Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn: 2 łyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego) 1,5 szkl mąki (użyłam żytniej) 3/4 szkl wody Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty

Pieguskowa Kuchnia
Chleb mieszany na zakwasie z babką płesznik 185

Dzisiejszy chleb jest wynikiem uprzątaniem szafek z resztek mąk. Wsypałam do niego nasiona babki płesznik. Ze względu na otaczanie się śluzem/żelem w kontakcie z wodą polecane na zaparcia, biegunki, chorobę wrzodową, hemoroidy czy zespół jelita drażliwego. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni)  ( kliknij tutaj, jeśli chcesz(...)godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. ------------------------- Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb na zakwasie ŻYRAFA Chleb na zakwasie z oliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z Vermont 182

najpopularniejszych wśród domowych piekarzy przepisów z książki J. Hamelmana "Chleb", więc musiałem spróbować upiec go i ja. Jest to chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej razowej (10%) robiony na zakwasie. Chleb jest dosyć prosty do wykonania. Ciasto nie jest tak luźne i lepiące się do rąk, jak w przypadku chleba Tartine czy innych chlebów o dużym nawodnieniu ciasta, stąd pewnie(...)mąka pszenna chlebowa t 750 85 g woda 15 g dojrzały zakwas (użyłem pszennego) Ciasto właściwe 340 g mąka pszenna chlebowa t 750 45 g mąka żytnia razowa t 2000 210 g letnia woda (25oC) 9 g sól 150 g zaczyn Zaczyn na chleb przygotowujemy wieczorem i zostawiamy w przykrytym pojemniku do następnego dnia, powinien fermentować

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 173

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Piekłam ten chleb już kilka razy, tak mi zasmakował! Wyłącznie z mąki żytniej i gryczanej - w dodatku na własnoręcznie zrobionym (wyhodowanym!) zakwasie. Jest rewelacyjny w smaku i piękny - dodatki tylko podkręcają jego smak i sprawiają, że chleb jest bardziej syty. A syty jest! Mi wystarczy kromka lub dwie, by poczuć się najedzoną na długi czas(...)keksówkę około 30 cm długości) Etap I - dzień pierwszy: 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej letniej wody 5-6 łyżek zakwasu ----> przepis na zakwas żytni na chleb Etap II - dzień drugi: 130 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki gryczanej 250 ml przegotowanej letniej wody 1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika

Moje Qulinaria
Chleb pszenny z otrębami na zakwasie 89

Osoby które wypiekają chleb na zakwasie wiedzą o czym piszę(...)mianowicie jak dokarmiamy zakwas to zawsze zostaje nam spora jego część niedokarmiona. Dziś przepis na chleb z takimi własnie resztkami zakwasu przed dokarmieniem. Chleb jest pyszny, ma sprężysty środek i chrupiącą skórkę. Chleb pszenny na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb domowy 281

bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi(...)ciepły, najlepiej posmarowany masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :)  Inne moje "chlebowe" eksperymenty poniżej: Chleb z ziarnami na zakwasie Chleb cebulowy Chleb pomidorowy   Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego Zielony chleb cukiniowy Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami

Grunt to przepis!
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 358

Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 659

taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :)   Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu(...)się zazwyczaj około 3-7 dni wcześniej, w zależności od tego, czy przyspieszamy proces fermentacji, czy też nie oraz jak kwaśny żurek lubimy jeść :) Zakwas bez dodatku kromki chleba żytniego na zakwasie będzie gotowy średnio po 5-7 dniach, zaś z dodatkiem kromki wyżej wymienionego chleba po około 3–4 dniach. Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak

Kulinarne Przeboje