chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:43/261)

Żytni chleb z brązowym ryżem 162

zachowania podczas przygotowywania ciasta chlebowego.  Na uwagę zasługuje mąka żytnia począwszy od tej białej po razową. To z niej chleby są najlepsze ale pieczone na zakwasie! Gotowy chleb żytni ma niższy indeks glikemiczny od chleba pszennego. Ciasto z mąki żytniej zakwaszone, prowadzone prawidłowo pozwoli na uzyskanie chleba o pełnym smaku, cudnym aromacie i dużej wartości odżywczej. Starałam się(...)można ale nie odpowiem ile więcej czy mniej wody trzeba dodać.          Żytni chleb z brązowym ryżem     Dzień przed pieczeniem chleba Zaczyn 40g zakwasu, może być prosto z lodówki dokarmiony w tygodniu, 220g mąki żytniej typ 720, 200g letniej wody. Mieszamy składniki w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na 12-14 godzin

Leśny Zakątek
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE 69

ostatnio na upieczenie właśnie takiego chleba, a że zwykle dodaję mąkę pełnoziarnistą, to jest to nowość w naszym menu chlebowym... Eksperyment zakończony sukcesem- jest  to nasza kolejna wielka miłość- wyszedł genialny, no i ta mąka 😊 - uwielbiamy jej smak na chlebie... 😋 Chwilowo wróciłam do moich starych form metalowych, zależało mi na takim kształcie chleba 👌 Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach(...)Składniki: - 500g mąki żytniej typ720 - 500g mąki orkiszowej typ750 - 300g zakwasu żytniego* (lub po połowie żytniego i orkiszowego ) - 28g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 800g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej * zakwas wyjmuję z lodówki min.1-2h przed zarabianiem chleba, wcześniej go nie dokarmiam Wszystkie składniki odważam do miski i mieszam łyżką do połączenia. Ciasta nie wyrabiam, nie mieszam długo, tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 122

cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowy Składniki: Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny) 150 g mąki pszennej chlebowej 180 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto: cały(...)wydaje głuchy odgłos jak w niego pukamy, jeśli nie to zostawić (odwrócony spodem do góry) na kolejnych kilka minut. Studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Oto lista uczestniczek naszej akcji: Alucha: http://nieladmalutki.blogspot.com/ Amber: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ Ania: http://bajkorada.blogspot.com/ Ania: http://jswm.blogspot.com/ Ania: http://everydayflavours.blogspot.com/ Ania: http://www.krzywakromeczka.blogspot.com/ Anita: http://atinabc.blox.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z melasą 85

upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego , w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego . Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce, to szczegółowy przepis przygotowania zakwasu znajdziecie tutaj . Jeśli jednak posiadacie już(...)mnóstwem pięknych dziurek. Długo zachowuje świeżość! Zapraszam, spróbujcie sami! Print Chleb żytni z melasą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie i najłatwiejszy. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytnia, melasa, zakwas Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g aktywnego zaczynu żytniego 250 g wody o temperaturze około

SprawdzonaKuchnia.pl
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 260

Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne

Stare Gary
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 120

skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób(...)niczym porównać... Szkoda,  że takich piekarni jest już coraz mniej...  Na szczęście potrafię już upiec własny chleb. Najczęściej pszenny na zakwasie ponieważ taki najbardziej smakuje mojej rodzinie. Kiedy go piekę wracam do dzieciństwa i moich marzeń o pracy w piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym

Zapiski Młodej Żony
Domowy pszenny chleb na zakwasie – chleb z gara 78

Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30  – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie(...)formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g wody 8 g soli Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed

Tajemnice Smaku
Chleb z makiem 132

smakuje wyśmienicie. Uwielbiam dodatek maku w chlebach, a tutaj jest jego naprawdę spora ilość, dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze…:)! Zapraszam :)! Chleb z makiem Składniki na zaczyn: 6 łyżek zakwasu żytniego 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki wody Do zakwasu wlewamy wodę i dodajemy mąkę a następnie dokładnie mieszamy. Owijamy naczynie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce(...)godzin). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy bochenek z formy i zapiekamy dodatkowo 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego Post Chleb z makiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Formowany chleb dyniowy na zakwasie 136

wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się(...)wydawać dużo na tę ilość mąki, ale trzeba pamiętać o zrównoważeniu smaku słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie. Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną 120

trzeba pilnować czasu, by zmieniać temperaturę w piekarniku. Dlatego nie zmniejszałam proporcji i upiekłam od razu dwa bochenki 😊 Zawsze się znajdzie głodny, który skusi się na pajdę swojskiego chleba na zakwasie 😊😋  Składniki (na 2 duże keksówki): podaję za Guciem –  klik! Ziarna 45g siemienia lnianego (złote) (użyłam 30 g pestek dyni i 15 g siemienia lnianego) 45g kaszy jaglanej(...)wody  Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc.  Zakwas  50g zakwasu z lodówki  100g mąki pszennej 750  100g mąki orkiszowej 650  200g wody  Wymieszać i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.  Ciasto  400g zakwasu  300g mąki orkiszowej typ 650 (może być 700) 500g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 190

jakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą. Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję(...)szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego i Wam życzę. Nie macie zakwasu??? Tutaj znajdziecie sąsiadów, którzy chętnie podzielą się z Wami swoimi

W kuchni wieczorem
Chleb młynarza 147

początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;). Chleb dołączam również do listy  Na zakwasie i na drożdżach . Chleb młynarza (wg. przepisu Renaty Sh.) Składniki: Zaczyn 65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g maki pszennej chlebowej(...)miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować. Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie uprzednio wysypanego obficie mąką. Chleb wyrasta około 2 godzin ( u mnie wyrastał 3,5), powinien prawie podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy wodą, chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na mleku z sezamem 249

powstał w wersji bez sezamu, ale wtedy w smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem i piekłam dnia następnego(...)rano. Co potrzeba, by upiec ten chleb? Ja przesiałam do miski 3 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam 1/2 szklanki sezamu i całość zalałam 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka - ciasto wyszło dość luźne - przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, 2 łyżki cukru i 3 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji jogurtu naturalnego) - całość zmiksowałam

apetytnapieczenie
Na powrót. Ciepły i pachnący domem. Chleb. 157

Wiemy za to, że pierwsze chleby były płaskie i twarde. Dopiero Egipcjanie jako pierwsi wpadli na pomysł spulchnienia chleba. To właśnie oni ponad 4000 lat temu upiekli pierwszy chleb na zakwasie. Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować. Wystraszona, chcąc uniknąć kary, mimo wszystko upiekła chlebowe(...)zdziwienie kiedy okazało się, że placki są o wiele pulchniejsze i smaczniejsze.  Moja historia z zakwasem ma swoje wzloty i upadki. Po niezwykle aktywnym okresie wypiekania wyłącznie chlebów na zakwasie nastąpiła przerwa. Niestety, przeciwnik o znanej pewnie wielu z Was nazwie "brak czasu" wygrał pierwszą rundę. Ale zaczynam drugą. Nowy zakwas nastawiony, po powrocie będzie idealnie dojrzały

KUCHARNIA
Chleb marchewkowo-orkiszowy 162

wody dodanej do wyrabiania ciasta na chleb. Eksperyment uważam za udany. Chleb wyszedł pyszny, z delikatnie wyczuwalną słodyczą marchewki. Polecam ten przepis oraz moje pozostałe przepisy na  chleby  na zakwasie i nie tylko. Składniki: 170 g  aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli garść siemienia lnianego 1 marchewka, starta na małych oczkach(...)wyrastania na około 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (grzanie góra/dół). Na dno piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą lub przed włożeniem chleba dokładnie spryskać piekarnik, aby go zaparować. Chleb pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce aby odparował

Smakowity Blog Kulinarny