chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:41/261)

Vermont Sourdough wg Aleex 90

wyrastanie chleba w koszyczku, a potem pieczenie bez formy na kamieniu. Będę ćwiczyć – obiecuję, bo pieczenie chleba wciąga. Zależy mi na spektakularnym efekcie tym bardziej, że w smaku chleba na zakwasie zakochała się cała moja rodzina. Uwielbiam piec chleb i obdarowywać nim swoich bliskich, więc nie będzie brakowało mi okazji do nieustannych ćwiczeń. A tymczasem zapraszam Was do podjęcia trudu(...)wypieczenia chleba na zakwasie. Jest przepyszny! Składniki na zaczyn: • 136 g mąki pszennej chlebowej • 468 g wody • 2 pełne łyżki aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, szczelnie przykryć folią spożywczą, pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12-16 godzin. Najlepiej przygotować zaczyn po południu dzień wcześniej. Składniki na ciasto właściwe: • 680 g mąki pszennej chlebowej

W mojej kuchni
Chleb podstawowy 89

Pierwszy chleb, jaki upiekłem w życiu. Polecił mi go mój kolega, który podzielił się też ze mną zakwasem. Chleb jest przepyszny i bardzo tolerancyjny na wszystkie niedokładności i zmiany. Zawsze wychodzi świetny, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego polecam go szczególnie tym, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekaniem chleba. Można dowolnie mieszać mąki - mogą być razowe, mogą być

Chleby Rolfa
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 137

niedawnym pieczeniu szkockiego chleba struan zostało mi trochę polenty i postanowiłam dodać ją do weekendowego chleba na zakwasie. Kasza smaku chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej(...)zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika, by mieć zakwas na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 96

pszenną tortową typ 450, więc teoretycznie nienadającą się do zrobienia zakwasu. Jednak spróbowałam wbrew wszystkim opiniom. Zrobiłam zakwas, który okazał się bardzo dobry i tak powstał mój pierwszy chleb na zakwasie pszennym. Jest dość lekki i bardzo smaczny, jedynie co potrzeba przy jego powstawaniu, to ogromu cierpliwości, ponieważ rośnie powoli przez 31 godzin. Co potrzeba: 200 g zakwasu pszennego dokarmionego(...)chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb.  Smacznego :)) zakwas pszenny

Bułka z Chlebem
Zakwas żytni krok po kroku 125

Często piekę chleby na zakwasie żytnim, przygotowanie zakwasu jest bardzo proste tylko trzeba trochę czasu żeby go przygotować. Zakwas im starszy tym lepszy, ja swój mam już trzy lata i co tydzień piekę z niego chleb. Składniki: 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni Dodatkowo: duże naczynie szklane drewniana łyżka gaza Sposób przygotowania: Dzień(...)Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni. Dzień 6. Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy  już zacząć piec z niego chleb. Przechowywanie zakwasu:  Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek

Bajeczna Kuchnia
Chleb żytni na zakwasie 74

chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny(...)śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm: Składniki na mix żytni: 240 gr wrzątku

moj przepis na
Chleb żytni na zakwasie 77

chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny(...)śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm: Składniki na mix żytni: 240 gr wrzątku

moj przepis na
Chleb żytni na zakwasie 100

chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny(...)śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na jeden bochenek 10 x 20 cm: Składniki na mix żytni: 240 gr wrzątku

moj przepis na
Jak zrobić zakwas na chleb? 203

sposób będziecie mogli porównać swoje zakwasy z moim i obserwować jego zachowanie się. U mnie zakwas bardzo ładnie pracował już na drugi dzień. To, co należy robić, to "opiekować" się nim rano i wieczorem przez 5-6 dni. 7 dnia upiekłam piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów(...)żytniej razowej typ 2000 i przykrywamy słoik ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W zasadzie zakwas jest gotowy. Co dalej z zakwasem?  Jeśli wiecie, że nie będziecie robić chleba, należy zakwas przykryć i schować do lodówki. Tam go trzymać.  Jeśli jednak chleb będzie pieczony, to na 12 godzin przed pieczeniem (najlepiej na wieczór) należy zakwas wyjąć z lodówki, dokarmić

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić zakwas na chleb? 205

sposób będziecie mogli porównać swoje zakwasy z moim i obserwować jego zachowanie się. U mnie zakwas bardzo ładnie pracował już na drugi dzień. To, co należy robić, to "opiekować" się nim rano i wieczorem przez 5-6 dni. 7 dnia upiekłam piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów(...)żytniej razowej typ 2000 i przykrywamy słoik ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W zasadzie zakwas jest gotowy. Co dalej z zakwasem?  Jeśli wiecie, że nie będziecie robić chleba, należy zakwas przykryć i schować do lodówki. Tam go trzymać.  Jeśli jednak chleb będzie pieczony, to na 12 godzin przed pieczeniem (najlepiej na wieczór) należy zakwas wyjąć z lodówki, dokarmić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb drożdżowy super prosty 197

formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze nam około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści   :) Ale wróćmy

Z butelką mleczka w tle
Orkiszowy chleb słonecznikowy na zakwasie 145

Przeglądając ostatnio blog zauważyłam, że wśród chlebów na zakwasie nie ma do tej pory chleba słonecznikowego, który piekę najczęściej. Spieszę zatem z przepisem 😊 Używam najczęściej mąki orkiszowej, bo ma dużo przyswajalnego białka, ale można upiec go na mącę pszennej. Składniki : 100 g słonecznika 100 g wody 100 g razowej mąki orkiszowej (typ 1850) 400 g mąki orkiszowej (typ 630) + mąka(...)posypania chleba 9 g soli 130 g zakwasu (u mnie orkiszowy) ok. 330 g wody Na dwie godziny przed wyrabianiem chleba zalać słonecznik 100 g wody. Wymieszać i zostawić do wchłonięcia płynu przez ziarna. Obie mąki wymieszać ze sobą i solą. Do mąk dodać zakwas i słonecznik. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto drewnianą łyżką na jednolitą masę. Wyrabianie ciasta kończymy

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z charakterem, na zakwasie 161

Przepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy. Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony. Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników.  Dokarmiamy zakwas w taki sposób jak do chleba, czyli zostawiając do przefermentowania

Leśny Zakątek
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 110

mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu 2000 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 130 g ciasta z poprzedniego wypieku chleba na zakwasie 360 g wody 2 łyżki oleju znad tahiny łyżka sezamu Ciasto z poprzedniego wypieku wymieszać w miseczce z 60 g wody (zakwas). W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki(...)suchych składników dodać zakwas i resztę wody. Masę wymieszać drewnianą łyżką, a następnie ręką do wymieszania składników. Garść ciasta (ok. 130 g ) odłożyć do pojemnika na następny wypiek. Na koniec polać ciasto w misce olejem znad tahiny i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do keksówki

Weekendy w domu i ogrodzie