chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:51/261)

Chleb pszenny na żytnim zakasie 170

Moja rodzinka ostatnio pokochała chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów(...)jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.  Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę 500 g mąki pszennej  chlebowej (użyłam 720 ) 1 płaska łyżeczka soli  300 g wody

Basia w kuchni
Chleb orkiszowy z syropem klonowym 157

Chleb pieczony na dwóch rodzajach mąki: pszennej chlebowej oraz jasnej orkiszowej. Na zakwasie, choć z małą pomocą świeżych drożdży, których jest naprawdę malutko :). Drobnej słodyczy dodaje tu syrop klonowy, z którym ostatnio mam bardzo dobre relacje- stosuję go na przykład jako zamiennik miodu. Chlebuś wygląda niepozorne, ale jego konsumowanie zajęło mi dosłownie chwilkę- taki był pyszny! Niewątpliwie moje smaki(...)szczerze mówiąc pieczenie chleba to już moje obsesyjne zajęcie ;). Zachęcam do rozpoczęcia przygody z domowym pieczywem, tym bardziej na zakwasie. Najlepiej ciasto przygotować wieczorem, a kolejnego dnia rano upiec świeży bochenek dla rodziny.   Składniki: (na jeden bochenek) Ciasto: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 206

kupujemy, bo nie mamy czasu codziennie piec własnego ale jeśli jest możliwość, robimy własne bułki czy chleb i najczęściej zjadamy jeszcze ciepłe. Nigdy nie brałam się za chleby na zakwasie, bo do tej pory nie czułam pociągu do tego totalnie, więc kiedy wreszcie przemknęła mi przez głowę taka myśl: "a może by tak upiec własny chleb", zaczęłam przegrzebywać internet(...)poszukiwaniu chleba bez zakwasu oczywiście. Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na "szybki chlebek włoski, który uda się każdemu" i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad 2 lata temu. Zawsze uważałam się za totalne beztalencie, jeśli chodzi o takie rzeczy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 145

zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas przygotowania: 12 godzin Składniki: 1/2 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej razowej pieczony w żeliwnym garnku 94

Vermont, ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g wody 15 g dojrzałego zakwasu (żytniego lub pszennego) CIASTO NA CHLEB 340 g mąki chlebowej pszennej typ 750 45 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 210 g wody 8 g soli 150 g zaczynu/levain (całość oprócz 1 łyżki(...)zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego! *Polecam filmik Marka Szkudlarka z instrukcją składania ciasta ** Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny

Tajemnice Smaku
Chleb z samopszy 143

Bardzo smaczny i delikatny  chleb    z samej pszenicy samopszy . Robiony  na  zakwasie żytnim,  podobnym sposobem jak chleby żytnie, 45% mąki z samopszy w zakwaszonym dwufazowo zaczynie. Nawodnienie ciasta, jak na mąkę z pełnego ziarna niewielkie, zaledwie 60%, a miękisz wyszedł całkiem fajny  Zaczyn 1: 30 g dojrzały zakwas żytni (dokarmiony poprzedniego dnia wieczorem(...)1/1/1, czyli np. 10 g zakwasu żytniego + 10 g wody + 10 g mąki żytniej i zostawiony na 8 h fermentacji) 100 g woda 100 g samopsza typ 1850 Wymieszałem i zostawiłem do fermentacji na 5,5 godziny w temp. ok. 25°C. Potem do zaczynu 1 dodałem: 40 g wody 80 g samopsza typ 1850 Wymieszałem i zostawiłem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem 142

płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)! Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem Składniki (na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym) 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650 3 łyżki zakwasu żytniego 3/4 szkl płatków owsianych górskich 3/4 szkl pestek słonecznika 1 i 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)wydawać głuchy odgłos, jeśli nie wydaje to jeszcze go dopiekamy. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” Post Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb drożdżowo-zakwasowy z figami oraz "Oświadczyny" 149

całkowitego ostudzenia i w rezultacie u mnie zniknęła jego spora część pół godziny po upieczeniu. Na szczęście zostało go trochę, by zrobić zdjęcie😉 Składniki : Zaczyn (dla podkarmienia zakwasu kilka godzin przed zagniataniem chleba) 90 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Ciasto 330 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 30 g mąki pszennej typu 1850 (wcześniej uprażonej(...)blatu. Przełożyć go na blachę, na której ma się piec. Przykryć. Włączyć piekarnika na 240 stopni C. Do środka włożyć naczynie z wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje, włożyć chleb. Ustawić czas pieczenia na 34 minuty. Po 10 minutach wyjąć naczynie z wodą. Chleb jest upieczony, gdy stukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. "Oświadczyny" Tasminy Perry to - jak mówi napis

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb jabłkowy na zakwasie 155

chleb na zakwasie z jabłkami Kiedy piekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba.  sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, starte na tarce jabłka( razem ze skórką), oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 125

roboty. Powiem zupełnie obiektywnie, że chleb wyszedł niesamowity. Naprawdę smaczny, te orzechy dodały takiego niespotykanego smaku. Jestem absolutnie pewien, że będę ten chleb robił częściej. 190 g mąki pszennej 135 g mąki pszennej razowej 135 g zakwasu 8 g drożdży świeżych 1 ziemniak (po obraniu około 100 g) 160 g wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 70 g orzechów(...)wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Chleb potrójnie żytni 86

Chleb potrójnie żytni: za zakwasie żytnim, z mąki żytniej chlebowej, z mąki żytniej razowej. Przepyszny i bardzo zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Idealnie pasuje do hummusu, serów, warzyw i wszelkiego rodzaju wytrawnych past. Mąka żytnia zawiera bardzo mało glutenu, dlatego struktura ciasta na chleb nie utrzymuje się sama. Stąd też chleby żytnie prawie zawsze piecze się w formach. Dodatkowo brak glutenu

Chleby Rolfa
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 131

Czasami uwielbiam pojeść sobie przez jakiś czas chleb na zakwasie. Tak na co dzień zajadamy raczej chleby na drożdżach bo po prostu szybciej się je robi ale jak mam już więcej czasu to taki zakwasowiec powstać musi. Polecam serdecznie do wypróbowania. Przepis bardzo prosty i szybki w wykonaniu, jedyne na co trzeba czekać to proces wyrastania i już. Chleb pszenny

Moje Małe Czarowanie
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 211

szafki wprost do rąk, a tego dnia Zorra przysłała zaproszenie do uczestnictwa w World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał(...)dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb. P.S. Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem... Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 125 g letniej wody 88 g zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku

Grahamka, weka i kajzerka
Kanapka z awokado i tahini 192

wkładka. Tahini i awokado…Kto by pomyślał, że to takie kombo. Ostatnio pijam często kawę z tahini . Dzisiaj popijałam nią moją nową kanapkę. Do tej wykorzystałam żytni chleb na zakwasie. Awokado wyśmienicie z nim pasuje! Wczoraj trafiłam w sklepie na małe ogórki. Bardzo je lubię. Na kanapki idealne. Aromatyczne i mięsiste. Od razu chciałam zjeść całe pudełko! Musiałam się(...)lubi te ogórasy. Kanapka z awokado Składniki: na 2 kanapki 1 awokado 2 łyżki tahini ½ łyżeczki suszonych płatków chili sok z cytryny 1 łyżka oliwy 2 kromki żytniego chleba na zakwasie, tutaj przepis sól i pieprz do smaku czarny sezam do posypania 2 mini ogórki Posmaruj kromki chleba tahini. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie

codojedzenia