chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:54/261)

Chleb pszenno-żytni z orkiszem 104

oszczędność tego czasu jest. Niestety garnek ma też i wady. Póki co zauważyłem jedną mniejszą, drugą sporą niestety. Mniejsza jest taka, że nie zrobimy w takim rzymskim garnku chleba na zakwasie. Bo chleb taki - jak wiadomo - potrzebuje drugiego wyrastania i to często wielogodzinnego. A idea pieczenia w tym garnku jest taka, że moczymy ten garnek przed pieczeniem przez jakieś(...)ciastem na zakwasie przez kilka godzin to by przecież cały wysechł po tym moczeniu. A rzecz właśnie w tym żeby nie wysechł. Ale to problem mały jak dla mnie, bo i tak niezbyt często robię zakwasowce. A jak będę robił to innej foremki użyję. Ale problem jest również i większy... To dopiero mój drugi chleb w tym garnku

Marder&Marder Manufacture
Kanapki na ciepŁooo... 166

przez wielkie K. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio bardzo potrzebuję ciepłych śniadań. Takich, po których zyskam zastrzyk energii przynajmniej do południa. Stąd właśnie takie zestawienie. Razowy chleb na zakwasie, wędzony ser typu góralskiego, rukola, jajko. A do tego... dżem prozdrowotny z rokitnika. A tak przy okazji... Wiedzieliście, że rokitnik zawiera praktycznie wszystkie witaminy, które występują w naturze? Nawet(...)zakochać i od samego początku wiedziałam, że będzie pasować do żółtego wędzonego sera. Zresztą przekonajcie się sami... Kanapki na ciepŁooo... Składniki na 2 kanapki: 2 kromki razowego chleba na zakwasie 1-2 łyżki dżemu Łowicz Rokitnik 100% z owoców duża garść rukoli 4 plastry wędzonego żółtego sera , niezbyt cienkie 2 jaja odrobina oleju kiełki słonecznika według uznania Patelnię grillową posmarować

Pełny talerz
5 powodów dla których warto piec chleb w domu 71

swój domowy chleb to ten rytuał na stałe zagości w Waszych domach. Zapach świeżego pieczywa jest nieziemski, roznosi się po całym domu. Jeśli wcześniej nie piekliście chleba to polecam zacząć od tego przygotowywanego na drożdżach! Lista powodów, dlaczego warto piec chleb w domu Składniki wykorzystane do pieczenia chleba – skład prawdziwego chleba to woda, mąka, drożdże, albo zakwas i sól(...)chleb w domu, mamy pewność, że użyliśmy tylko tych składników, natomiast chleb, który możemy kupić może być wzbogacony o spulchniacze, regulatory kwasowości, emulgatory itd. Jest taniej – oczywiście porównujemy to do pieczywa dobrej jakoście. W takim wypadku chleb razowy kosztuje około 10 zł/kg, chleb biały, pszenny około 5 zł /kg. A ile kosztuje domowy chleb? Koszt wypieku domowego chleba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina w sosie winno chlebowym 114

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito

wesoła kuchnia
Domowy zakwas na żur 139

się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli nie parzy, jest dobra). Dodać(...)ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Na koniec w gotowej mieszaninie namoczyć suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słój przykryć, ale tak, by zapewniony był dostęp powietrza (można przykryć gazą) i postawić w ciepłym miejscu. Zakwas codziennie zamieszać. Zakwas b ędzie gotowy po 2-3 dniach (musi ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty smak). Wtedy

W SMAK
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 161

chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami Dodanie do chleba suszonych i podwędzanych śliwek sprawia, że sporych rozmiarów bochen, zniknął w żołądkach domowników, zanim zdążyłem napisać ten post do końca.  Na moje pytanie gdzie się podział chleb usłyszałem jedynie.  Nie na o czym gadać jutro upieczesz drugi. No to juro upiekę. sposób wypieku dwóch bochenków lub jednego dużego zaczyn(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, podzielone na pół suszone śliwki, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto

Miód i pieprz
Hardcorowy chleb razowy 188

zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, ograniczam mąkę białą żytnią, staram się by wszystko odbywało się przy maksymalnej ilości mąki razowej i ziaren wszelkiej maści. Podstawowy przepis to: 200 g zakwasu 320 g wody 500 g mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie

Z butelką mleczka w tle
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 250

selera 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek pieprzu 2 litry przegotowanej letniej wody piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków) Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego(...)jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 94

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi 2019-08-14 12:57:25 Porcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak(...)obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy

Wędrówki po kuchni
Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji 288

chleba. Po upieczeniu powinien odleżeć swoje kilkanaście godzin, ale odczekać ten czas to niezmiernie trudne zadanie, bo na ten chleb ma się ochotę jak tylko dotrze do nas jego aromat... Składniki (na 2 foremki a 26 cm): 800 g zakwasu żytniego razowego 680 g mąki żytniej chlebowej 280 g letniej wody(...)soli morskiej 60 g melasy(użyłem miodu) 30 g słodu (użyłem karmelowego) 12 g mielonej kolendry 5 g ziaren kolendry Przygotowanie chleba: Na 24 godziny przed pieczeniem chleba nakarm zakwas żytni razowy i odstaw go pod przykryciem w miejsce o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki oprócz ziaren kolendry i odrobiny mielonej kolendry, która posłuży do oprószenia chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 112

Jest pyszny i to chyba jest źle, bo za bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie(...)robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy

Smaki Ewy
Panzanella – sałatka chlebowa 63

wprost z Florencji. Jaki chleb najlepiej nadaje się do sałatki panzanella? Tak na dobrą sprawę do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać dowolny rodzaj chleba, który akurat znajdzie się w waszej kuchni. Może być nawet lekko czerstwy, ponieważ zmięknie pod wpływem soków z warzyw. Osobiście uważam, że najlepiej do tej sałatki nada się pszenny chleb na zakwasie, gdyż jego głęboki, lekko(...)wyprzedzeniem, ani nie powinno się pozwalać jej leżeć zbyt długo na stole. Panzanella sałatka chlebowa Przepis: panzanella – sałatka chlebowa Panzanella – sałatka chlebowa – składniki 3 kromki chleba na zakwasie (mogą być lekko obeschnięte) 2 średniej wielkości ogórki gruntowe ok. 400 g dojrzałych pomidorów (malinowe, bawole serca, różnokolorowe koktajlowe) pół cebuli garść liści bazylii kilkanaście listków świeżego oregano

okolicepalnika.pl
Bezglutenowy zakwas chlebowy 102

wielu lat piekę chleby na zakwasie i ciągle wymyślam różne propozycje pieczywa na co dzień i od święta. Postanowiłam spróbować z pieczywem bezglutenowym, bo coraz częściej słyszę od znajomych o przechodzeniu na dietę bezglutenową lub ograniczeniu jego spożycia. Jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie, więc zaczęłam 1,5 tygodnia temu od wykonania zakwasu. Podaję, co robić, krok po kroku. Zakwas chlebowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z gara 711

ostatnio fazę na pieczenie chleba… Piekę na drożdżach i nawet przeszłam etap hodowania zakwasu i kilka chlebów na zakwasie też już upiekłam :)! W kolejce na bloga czeka chyba z 5 chlebów, przy czym dzisiejszy chleb z gara już dwa razy robiłam… Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba? No może jeszcze ten moment kiedy

UgotujmyTo.pl
Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewkami 93

Majonezowa sałatka z tuńczykiem, rzodkiewkami, porem i koprem…Miło zacząć dzień od pysznych kanapek. Upiekłam levain, zrobiłam sałatkę. Levain to pyszny chleb na zakwasie. Bardzo lubię przygotowywać z levain smaczne kanapki. Świetnie pasuje do tuńczyka. Zawsze mam kilka puszek tuńczyka w spiżarni. W lodówce znajdzie się rzodkiewka, jakaś sałata, domowy majonez . Niewiele potrzeba aby zrobić pyszną i pożywną sałatkę(...)rzodkiewek 10 cm pora, młoda część pęczek kopru 150 g majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany, gęstej sól i czarny pieprz do smaku sałata do podania 6 kromek chleba na zakwasie Pokrój rzodkiewki w drobną kostkę. Przekrój por wzdłuż na pół i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli nie lubisz pora możesz go zamienić na szalotkę. Następnie posiekaj koper. Odciśnij tuńczyka

codojedzenia