chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:27/261)

Zakwas buraczany 115

duży słój lub naczynie kamionkowe 2 kg buraków spory kawałek obranego chrzanu kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać ładne, jędrne i bez uszkodzonej skórki(...)około 5 dniach, zdejmujemy wtedy pianę, która się wytworzyła, przecedzamy i przelewamy zakwas do czystych butelek. Trzymamy około 2-3 tygodnie w ciemnym i przewiewnym miejscu. Gdy kisimy bez chleba, zakwas będzie gotowy po około 8 dniach. Spróbujcie koniecznie lemoniady z zakwasu buraczanego, soku z ananasa i wody mineralnej. Zakochacie się! Post Zakwas buraczany pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Chleb wiejski 128

Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak w tym przepisie użyję zakwasu instant dlatego wzbogacę chleb odrobiną drożdży, aby znacznie lepiej wyrósł i w środku porobiły się charakterystyczne dziury. Od razu uprzedzam, że chleb wymaga czasu, jest to chleb(...)świeżych drożdżach. Mój wypiek chleba wiejskiego jest bardzo podobny do chleba baltonowskiego jednak różni się proporcjami mąki. Jest to bardzo prosty przepis i jestem pewny, że z przygotowaniem poradzi sobie każdy. Poniżej znajdziecie listę składników oraz dokładny przepis. Zapraszam po przepis na chleb wiejski. Chleb wiejski składniki 500g mąki pszennej 100g mąki żytniej 15g zakwasu instant 3g drożdży instant

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krótka wielkanocna przypominajka 173

kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno(...)orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno

Kulinarne przygody Gatity
Chleb rustykalny 63

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)przesadzić z parą, 6 pryśnięć w zupełności wystarczy. Para opóźnia mam formowanie się twardej skórki, a co za tym idzie, chleb może dłużej wyrastać. Ważne przy chlebach na zakwasie. Drugie spryskanie robimy wtedy, kiedy chleb jest już w piekarniku, możemy spryskać wierzch chleba (jeśli nie posypujemy go mąką), wtedy uzyskamy błyszczącą skórkę. Parę wypuszczamy po 10 minutach od włożenia chleba

SprawdzonaKuchnia.pl
Zakwas na chleb - krok po kroku 152

drożdży wyrósł fenomenalnie. Wczoraj podczas Pikniku Smakosza chleb cieszył się powodzeniem i podbił niejedno podniebienie;) Wiele osób pytało, czy na blogu znajdą przepis na ten chleb. A jakże! chlebów na zakwasie mam już dość pokaźną kolekcję:) Jest w czym wybierać. Jeśli więc i Wy chcecie piec swój własny chleb na naturalnym zakwasie, ten post będzie dobrym początkiem. Do nastawienia zakwasu(...)kolejne 24h w ciepłe miejsce. Dzień 4 i 5: Zakwas rośnie bardzo mocno, zapach ma kwaśny, intensywny. Dokarmiamy jak poprzednio i już 5 dnia możemy nawet piec chleb. Jeśli wydaje się, że zakwas jednak jest za słaby, bo np. mało wyrastał i miał mało bąbelków, do ciasta chlebowego można asekuracyjnie dodać odrobinę drożdży (kulka wielkości groszku wystarczy). Pamiętajcie, by gotowy

Obiad gotowy
Zakwas żytni - starter 117

powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Zakwas to naturalne drożdże więc ich działanie jest o wiele słabsze niż ich kupnych odpowiedników, jednak smak jest niezastąpiony. Wypiekanie chleba na zakwasie jest czasochłonne, ale nie pracochłonne, musimy jedynie zaplanować cały ten proces. Wyróżnia się dwa rodzaje zakwasów: żytni oraz pszenny (levain) znany głównie we Francji, do którego wciąż wzdycham z utęsknieniem(...)lodówki, proces ten należy powtarzać ok 2 razy na tydzień. Jeśli jednak pieczemy często dokarmianie jest zbędne, proces ten zachodzi samoistnie w czasie tworzenia zakwasu właściwego na chleb. Dopóki zakwas pachnie przyjemnie, ale dość "kwaśno", wszystko jest w porządku, zakwas nie może: się rozwarstwić, mieć pleśni, zmienić koloru na różowy bądź zielony, okrutnie śmierdzieć.  Składniki Czas przygotowania

Słodki Kompromis
Zakwas na żurek 148

kuchni. A jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych:)   Składniki: 400 ml letniej wody kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie lub 50 g zakwasu na chleb 100 g mąki żytniej typ 2000 2 ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki laurowe 6-8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku Przygotowanie: Kromkę(...)chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza do żurku będzie gotowa już po 2 dniach

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z płatkami owsianymi 71

jest lekko kwaśny, a konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna. Wykonanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do ręcznego wymieszania składników, jak zwykle najdłuższy etap w przygotowaniu chleba na zakwasie, to etap przygotowania zaczynu. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać, przez noc zaczyn nabierze mocy, a rano będzie można przystąpić do mieszania ciasta właściwego. Czyli następnego dnia rano(...)południu będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżego i pachnącego chleba. Print Chleb z płatkami owsianymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Miękki, wilgotny, pyszny chleb na zakwasie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword zakwas Prep Time 30 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 178

Kluczem do przygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do  przepisu na zakwas ) lub od kogoś(...)się do kolejnego pieczenia). Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki na ciasto właściwe i mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin do tzw. pierwszego wyrastania. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, smarujemy masłem keksówkę o długości około 20 cm iprzekładamy do niej ciasto na chleb. Zwilżoną dłonią dociskamy i delikatnie wyrównujemy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na chleb - krok po kroku 40

czasu i systematyczności. Do jego produkcji potrzebujemy tylko dwóch składników: mąkę i wodę. Przez pięć dni musimy dokarmiać zakwas, żeby nie był głodny i mógł się wzmacniać. W tym czasie w zakwasie będą się wytwarzać bakterie i dzikie drożdże, dzięki którym chleb będzie wspaniale rósł. Po tych pięciu dniach nasz zakwas dalej będzie młody(...)będzie tak mocny, jak ten kilkuletni. Natomiast każde kolejne dokarmianie czy robienie zaczynu będzie go wzmacniać. Na początek Twojej przygody z pieczeniem chleba polecam Ci ten prosty przepis na → chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w foremce. Nie wymaga on zbyt długiego wyrabiana, ani też formowania. Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 159

ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki(...)ostygnięcia. Kroić, gdy ostygnie. Chleb pachnie mocno ogórkowo. Do tego stopnia, że gdy jecie kanapkę z nim, ludzie myślą, że macie wewnątrz kiszone ogórki ;) ----------- Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb z dynią i chili Chleb toskański

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 141

październikowej piekarni Amber wybrała mój chleb marchwiowy na zakwasie 😊 Aniu, bardzo dziękuję 😊 Bardzo lubię ten chleb i piekę go od czasu do czasu, szczególnie wówczas gdy potrzeba poprawić humor ciepłym i intensywnym kolorem. Tym razem planowałam upiec chleb na fioletowych marchewkach, ale w sobotę po zakupach nadrabiałam różne domowe obowiązki i już czasu zabrakło na wyciskanie soku przed ciszą nocną(...)wyrabiania ciasta Tym razem razem z chlebem piekłam buraki, więc pieczywo upiekło mi się jak z parą i musiałam potem (po wypuszczeniu pary) jeszcze dopiekać ok. 10 minut. Chleb marchwiowy na zakwasie wypiekali autorzy blogów: Ostatnie dni spędziłam na lekturze książki Amy Harmon pt. "Biegając boso" . To książka, która porusza różne zmysły. Josie Jensen szybko przestała być dzieckiem. Jej mama

Weekendy w domu i ogrodzie
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻELIWNEGO GARA- GENIALNY 140

Chleb orkiszowy na zakwasie, pieczony w żeliwnym garze, to ostatnio najczęściej pieczony przeze mnie chleb. Moja Rodzinka go uwielbia. Ma wszystko to, co dobry chleb mieć powinien. Meeega chrupiącą (cudną) skórkę i pełen- zwarty, elastyczny i wilgotny miąższ. Takiego chleba nie uświadczymy w sklepie. Ale nic trudnego przygotować go samemu w domu. A zapach tak pieczonego chleba, jest po prostu(...)chleb wypieczony, ale nie spalony. Tak upieczony chleb ma super chrupiącą skórkę, nie tylko zaraz po upieczeniu, ale także w kolejnych dniach. I tak jak pozostałe chleby na zakwasie zjadamy go do ostatniego okruszka, nawet taki 5-6 dniowy jest cudny. W obsuszonych, cienkich kanapkach jest cały smak... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie 97

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas(...)wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba). Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni (przykryć np. folią aluminiową, ale nie zakręcać). Ciasto wyrobić. Nałożyć do dwóch wysmarowanych oliwą podłużnych foremek. Formy wypełniać do około 3/4 wysokości

Bullio