Sezon na dynie się już zaczął, dzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku. Składniki: 1200 g dyni (zważonej przed obraniem) 1/2 cebuli z łupiną 4 ząbki czosnku z łupiną 5 pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 60 ml śmietany 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól kurkuma, papryka ostra, oregano suszone Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić(...)poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut. Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra sól, pieprz słodka papryka 1 łyżeczka cukru kilka listków świeżej kolendry Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przekroić na pół. W garnku rozgrzać oliwę podsmażyć cebule z czosnkiem. Dodać sproszkowaną kolendrę, listek laurowy
Moja Galeria Smakułyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki kurkumy Sos: 3 łyżki powideł śliwkowych 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, natrzeć udka. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez(...)minut w 200stu stopniach. Pierwsze 60 minut z pokrywka, następne 30 bez przykrycia. Gdy udka się pieką przygotować sos. Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ocet ryżowy, pogotować 1 minutę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i smażyć 3 minuty. Na koniec zmiksować. Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe cukinie 1 cebula 4 ząbki czosnku puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku Cukinię pokroić na słupki o długości około 4 cm. Czosnek pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej, dodać(...)cebulę, zeszklić. Dodać czosnek oraz mięso mielone. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, koncentrat, cukinię i około 1 szklankę wody, tak, aby wszystkie składniki były pokryte. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem. Źródło
Moja Galeria SmakuDodatek do dań lub samodzielna przekąska Składniki: 4 marchewki 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy świeży tymianek sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w pióra. Do naczynia włożyć marchewkę z cebulą, polać oliwą, posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w 190 stopniach. W tej wersji marchewka jest al dente. Jeżeli chcemy, żeby
Moja Galeria Smakukolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków pinii suszony tymianek suszona bazylia sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę(...)brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać na ciepło z orzeszkami pinii
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 150 g ryżu Arborio 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Seler naciowy, cebulę, czosnek posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem
Moja Galeria SmakuMoje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać(...)Uważamy też, żeby w garnku makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu kroimy go na pół. Jeżeli chcemy makaron zapiekać tradycyjnie w naczyniu żaroodpornym rezygnujemy z gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 120 g ryżu Arborio 130 g krewetek 1 szklanka zielonego groszku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili
Moja Galeria SmakuWegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią. Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody(...)łyżeczkę oliwy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż wchłonie całą wodę. 2. W tym czasie odsączyć kukurydzę i białą fasolę. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Bazylię porwać. 3. Przygotować winegret. W miseczce wymieszać oliwę z octem balsamicznym, dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. 4. Do miski włożyć ugotowaną quinoa, dodać kukurydzę
Moja Galeria SmakuRewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l: 2 kg cukinii 3 cebule 2 marchewki 1/2 kg różnokolorowej papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na 2h. Cebulę pokroić w pióra, zasypać 1 łyżką soli. Odstawić(...)Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę i papryczkę chilli drobno posiekać. Cukinię i cebulę odcisnąć z soku, wymieszać z marchewką i papryką. Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki gorczycy 8 ziarenek ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę z warzywami. Odstawić
Moja Galeria Smakuwołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem
Moja Galeria Smakużółtym serem. Może macie ochotę na trochę odmiany i skusicie się na taką wersję? Składniki: 1 kg pomidorów 1 szklanka soku z pomarańczy (około 3 pomarańcze) 1 czerwona cebula 4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka listków tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny sól Grzanki: 4 kromki ulubionego chleba 50-80 g żółtego sera 1. Pomidory, sparzyć, zdjąć(...)skórkę. Przekroić na pół i wydrążyć pestki. Umieścić w garnku i dusić, aż się rozpadną (około 15-20 min). 2. Czerwoną cebulę oraz czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę przez 5 minut. Dodać czosnek, tymianek i cynamon. Dusić przez 1 minutę. 3. Dodać rozgotowane pomidory razem z sokiem, który puściły. Dolać sok z pomarańczy. Dusić przez 20 minut
Moja Galeria Smakudodatkiem ziemniaków, pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Cytryna oraz czosnek włożone do środka kurczaka nadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć(...)oliwą, posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć ząbki czosnku oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni
Moja Galeria Smaku