popłochu. Każdy nadstawia ucha. O, już? Nareszcie coś pysznego! Gorący obiad podano na stół. KARKÓWKA DUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki 12% 1/2 szklanki wody Mięso umyłam. Czosnek przepuściłam przez praskę, wymieszałam z solą, pieprzem(...)minut, po czym zalałam piwem i zostawiłam na 12h (całą noc) w lodówce, w misce zakrytej folią spożywczą. Rankiem na odrobinie masła zeszkliłam na patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso
W kuchni Karmel-itkizłotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz, 1 czerstwa bułka ew. odrobina bułki tartej Bułkę, uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą, rozdrobniłam. Dodałam mięso, jajko, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszałam - jeśli(...)mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz do smaku Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki, rozdzieliłam, zeszkliłam na maśle. Wrzuciłam musztardę, dolałam wody i zamieszałam. Cały czas mieszając, dodałam miód
W kuchni Karmel-itkiDYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję(...)plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa
W kuchni Karmel-itkiPIWNYM W OCCIE. / przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa (ogólna proporcja, zwiększyłam ją dwukrotnie): szklanka octu(...)szklanki wody 1/3 szklanka oleju 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 4 ziela angielskie Pieczarki oczyszczam, cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Składniki zalewy zagotowuję, wrzucam cebulę, gotuję razem 2 minuty i wyłączam, pozostawiam do wystudzenia. Z piwa, mąki, jajek przyrządzam ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego, dość gęstego i treściwego. Doprawiam solą, pieprzem i mieloną paprką, po czym
W kuchni Karmel-itkiteż nie wiedziała, gdy odszedł bez słowa. ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". /własny; współpraca z Winiary;/ na 4 porcje 2 sosy cztery sery Winiary 400g szynki 2 duże cebule 2 pęczki natki pietruszki 400g makaronu tagliatelle 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 trójkąty sera typu brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie(...)dente, odcedzam i odstawiam na bok. Cebulę obieram, siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju. Szynkę kroję w drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem. Natkę pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę
W kuchni Karmel-itkiprzypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek(...)pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego
W kuchni Karmel-itkizachodzące słońce września, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram(...)siekam, szklę na rozgrzanym oleju. Następnie kroję por w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli z porem i smażę razem. Wsypuję soczewicę, wlewam około 1/2 szklanki przegotowanej wody, zakrywam pokrywkę i duszę. W tym czasie dzielę brokuła na małe różyczki. W garnku soczewica wchłonie płyn
W kuchni Karmel-itkiryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy'; document.write(" "); Przygotowania: Pierś z kurczaka
Poezja smakusezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo dodatkowo: wędzony łosoś dodatkowo(...)odcinamy główki (zostawiamy je na później) obieramy skórkę obieraczką do warzyw i odłamujemy końce (szparag sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy
Poezja smakużeby komukolwiek nie wyszła. W smaku bardzo dobra - uwielbiam wszystko co ma smak serowy. Na pierwsze danie w sam. Składniki: 1 litr bulionu 250 g serka topionego śmietankowego 2 cebule pokrojone w kosteczkę 2 ząbki czosnku posiekanego 1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej sól biały pieprz grzanki Wykonanie: N a rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy(...)podgrzewamy bulion, do którego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy, cały czas gotując, aż rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Z upę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką. G rzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego
Blondynka Gotujeskrzydełka lub 1 udko z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna kawałek masła do usmażenia cebuli 2 listki laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Skrzydełka zalewam zimną wodą(...)obieram warzywa. Marchewkę kroję w cienkie plasterki, pietruszkę i seler w kostkę. Kalafior dzielę na małe różyczki. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w małym rondelku na pół twardo. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucam na rozgrzane masło i smażę, do momentu aż będzie szklista. Sukcesywnie wrzucam warzywa do wywaru mięsnego. Najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, potem kalafior, por i ziemniaki
Blondynka Gotujesosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie(...)duże łyżki startego parmezanu 50 g masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki Czosnek drobno posiekać. Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części
coolinarnastrefa.blogspot.comcała rodzinka jest najwierniejszym fanem posiłków makaronowych , to z wielką ochotą serwujemy sobie to danie :) Potrzebne Ci będą : - 300 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 opakowanie makaraonu spaghetti - 1 duża cebula - ser twardy typu parmezan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400g ) - sól , pieprz, bazylia , zióla prowansalskie - olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Czosnek drobno posiekac(...)dużej patelni rozgrzac łyżkę oleju, wsypac pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się cebula zeszkli , dodajemy mięso. Należy to podsmażyc ok. 10 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy do smaku. Całośc dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju na al dente. Na gorący makaron z sosem sypiemy drobno starty ser . Całośc dekorujemy listkiem bazylii
Słodkości i nie tylkoJedna z pyszniejszych sałatek jakie jadłam :) Sałatka Gyros - bardzo fajny smak kurczaka , plus dodatki w postaci kukurydzy , cebuli i ogóreczków , to wszystko powoduje , że jest pycha . Potrzebne składniki pierś z kurczaka 500 g piersi z kurczaka ogórki konserwowe 5 szt. mała puszka kukurydzy konserwowej cebula 3 szt. mała kapusta pekińska ketchup 4 łyżki majonez 4 łyżki przyprawa Gyros oliwa(...)łyżka sól , pieprz do smaku Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros , solimy , pieprzymy i podsmażamy mięso. Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dośc cienko. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo : -kurczak -cebula -ketchup -ogórki -majonez -kukurydza -kapusta Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkowarzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyzki(...)jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut
Słodkości i nie tylko