cebula - 11518 przepisów (strona:76/768)

Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą ) 185

zupa jest dobra zawsze.  Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam ! Składniki: 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego 1 marchew 1 cebula 1 szkl. zielonej soczewicy 1/3 kapusty włoskiej 150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz ognista mieszanka przypraw KAMIS dodatkowo: 200 g dobrej kiełbasy 50 g sera(...)żółtego, np Bursztyn olej rzepakowy do podsmażenia cebuli Wykonanie: Wywar drobiowo-warzywny zagotować.  Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew. Gotować, aż soczewica będzie miękła. W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy. Kapustę poszatkować. Dodać do gotującej się zupy. Wlać

kolorowotorcikowo
Zupa - krem z białych szparagów 146

całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól, pieprz - śmietana Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać stwardniałe końce i pokroić na kawałki. 2. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie(...)Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zrumienionej cebuli, dobrze wymieszać i zalać gorącą wodą tak, by przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać. 6. Można udekorować ugotowanymi

Pasja Smaku
Dorsz na salsie pomidorowej 158

Inspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki(...)pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce, polać sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę

Pasja Smaku
Grillowany filet kurczaka z salsą arbuzowo-melonową 193

Kolejna inspiracja z Biedronki. Początkowo nie byłam do niej przekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól(...)pieprz Sałatka:  300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na mniejsze porcje.  Z przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, tymianku, chili i oliwy przygotować pastę.  Filety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć pastą i odstawić do lodówki na 30 minut.  Pierś kurczaka

Pasja Smaku
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 165

jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo.  Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl. kaszy/2 szkl. wody. Posolić(...)gotować do miękkości (ok. 20 minut). Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 182

dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka(...)słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju.  Do garnka wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę

Pasja Smaku
Jesienna kartoflanka 137

Lubię zupy, choć rzadko je robię. Dziś przepis z recenzowanej przez mnie książki "Łatwe zupy" .  Składniki: 350 g ziemniaków 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę(...)wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę, mieszać, aż cebula stanie się szklista. Dodać pokrojone ziemniaki i wlać bulion. Zagotować i dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut.  Garnek zdjąć z gazu, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Zupę

Pasja Smaku
Potrawka z parówek i soczewicy 139

Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie: Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać(...)pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki i przez 4-5 minut podsmażać na średnim ogniu. Do składników wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion i soczewicę. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawić do smaku.  Można podawać

Pasja Smaku
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 221

śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad.  Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina 300 ml śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić(...)kostkę, cebulę drobno posiekać, a kurki pokroić w mniejsze kawałki.  Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z patelni na talerz, a na patelni podsmażyć kurczaka. Gdy będzie już gotowy, dodać kurki i cebulę oraz wino. Smażyć przez chwilę, aż w większości odparuje i na koniec dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem

Pasja Smaku
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2350

chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki(...)posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki

Poezja smaku
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 253

jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy: - 60g oleju kokosowego bezzapachowego - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml wody - 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego) - sól i pieprz(...)dajemy tylko mleko. Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku do smaku (nie trzeba) W garneczku stopić olej kokosowy

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 272

Rodzinka wciągała resztę z sosem z pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki- pychotka ! Składniki: - 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki - 2 duże cebule - 1 jabłko - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - 2 łyżeczki majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli) - sól i pieprz do smaku(...)gładką masę, dodając do niej ok.1/4 szklanki zimnej wody. Miksowałam blenderem ręcznym. Dodać sos sojowy, majeranek i jeszcze raz zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę cebule oraz jabłko i podsmażyć do miękkości (kilka minut) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać do tego ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki

Smaczne Zdrowe
Zupa z cukini z jabłkiem 176

nadało charakterystyczne smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej kawałek kalafiora kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić(...)kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 326

taka, że zdobyłam pierwsze miejsce w konkursie i wygrałam pięknego robota i zestaw makaronów. :) Składniki: 100 g makaronu świderki Mamma Mia nr 57 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis(...)łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi oczyścić i umyć

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem 495

Zapiekanka z makaronu, pieczarek, kurczaka i cebuli. Wbrew pozorom szybka do zrobienia. Ale za to jaka smaczna. Składniki: 250 g makaronu drobne muszelki 300 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 szkl śmietanka 30% 2 żółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie(...)Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Podsmażone doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką

Ala piecze i gotuje