cebula - 11518 przepisów (strona:68/768)

Sos jabłkowy do mięsa wieprzowego 162

Składniki sosu : 2 duże jabłka 1 cebula cukier do smaku, szczypta soli olej  Przygotowanie : Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa -   Łopatka pieczona w czerwonym winie

Proste Potrawy
Fasola z boczkiem 194

Składniki ; 20 - 30 dag suchej fasoli około 15 dag wędzonego boczku 2-3 ząbki  czosnku 1 duża cebula olej puszka krojonych pomidorów łyżka keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, majeranek, cukier Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, potem ugotować według przepisu wcześniej zamieszczonego w przepisie   "czerwona fasola w sosie na ostro " Cebulę pokroić drobno, czosnek również(...)przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli " Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę z czosnkiem, dołożyć pomidory, keczup i koncentrat  Doprawić do smaku cukrem, solą i ziołami Boczek pokroić i przesmażyć, dodać do fasoli

Proste Potrawy
Bigos staropolski 205

bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu(...)Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy

Proste Potrawy
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 278

kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć(...)grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu Cebulę pokroić i  przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski  Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i  paprykę pokrojoną w paski- wymieszać

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 189

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy  Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy

Proste Potrawy
Żołądki gęsie po siewiersku z kopytkami szpinakowymi 730

Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg  żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 150 gram mąki pszennej, 100 gram świeżego szpinaku, 20 gram masła, świeżego tymianku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny(...)Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, który drobno posiekałem. Całość zagotowałem

Wyprawy kulinarne
Sałatka gyros 366

absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje...  Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX, majonez dekoracyjny WINIARY, przyprawę do gyrosa(...)KAMIS. Kapustę starannie poszatkować, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso również pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawą do gyrosa (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki, ja daję trochę więcej dla bardziej wyrazistego smaku), smażyć do uzyskania złocistego koloru. Gdy mięso jest już usmażone układać warstwy sałatki w kolejności: mięso keczup ogórki cebula kukurydza majonez keczup

Praktyczna pl
Placki ziemniaczane z gulaszem 213

Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża  cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego mąka do zagęszczenia Mięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać(...)wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną

Praktyczna pl
Kotlety mielone z pieczarkami 144

rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko do namoczenia bułki bułka tarta tłuszcz do smażenia 1/2 kg pieczarek trochę masła(...)Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek

Praktyczna pl
Schab z serem i cebulką 276

bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do piekarnika i spokojnie można zająć się przygotowaniem innych pyszności. Składniki: schab - tyle porcji ile potrzebujemy tyle samo plastrów żółtego sera 2-3 cebule pokrojone w plasterki majonez ( ja zawsze używam dekoracyjnego Winiary ) - sól, pieprz. Kotlety rozbić, przyprawić pieprzem i solą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Cebulę pokroić w pół-plastry(...)wymieszać z majonezem. Na każdy kotlet nałożyć łyżką cebulę z majonezem, przykryć plastrem sera i ponownie przykryć cebulą z majonezem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż do zrumienienia. U mnie było to ok. 40 min. w temp.180 stopni bez termoobiegu

Praktyczna pl
Kurczak w stylu Chilindron 180

niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć(...)moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy  1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól i pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z cukinii 194

Składniki (1 porcja - 1,5 miseczki): 1 spora (485 g) cukinia 250 ml bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni(...)posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący) Przygotowanie: 1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką. 2. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek. 3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na  wolnym ogniu przynajmniej

Malowane smakiem
Wątróbka z drobiu po hiszpańsku 185

Niestety nie przepadam za wątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki(...)sól,pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki. Cebulę kroimy na plasterki i smażymy. Wyjmujemy wątróbkę z mleka , oczyszczamy z błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut

Gorący kąsek
Śmierdziel szpinakowy 200

makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć tą ilość) Opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron(...)ugotowanie go al dente.   Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki

Kolizje Smaków
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 206

więc dalej  jak smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:) Składniki na 4 kotlety/2 porcje: * ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej * spora cebula * 1 ząbek czosnku * jajko duże * przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek(...)wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i kminek (sł) i gotowałam do miękkości. Po odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną na oliwie cebulę (sł), wyciśnięty czosnek i szczyptę czosnku niedźwiedziego (o), trochę soli morskiej (sn), trochę soku z cytryny (k) i na koniec sporo lubczyku (g). Wymieszałam dokładnie i ulepiłam 4 kotleciki, które następnie obtoczyłam z lekka w mące

Zdrowa Kuchnia Sowy