cała rodzinka jest najwierniejszym fanem posiłków makaronowych , to z wielką ochotą serwujemy sobie to danie :) Potrzebne Ci będą : - 300 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 opakowanie makaraonu spaghetti - 1 duża cebula - ser twardy typu parmezan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400g ) - sól , pieprz, bazylia , zióla prowansalskie - olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Czosnek drobno posiekac(...)dużej patelni rozgrzac łyżkę oleju, wsypac pokrojoną cebule i czosnek. Gdy się cebula zeszkli , dodajemy mięso. Należy to podsmażyc ok. 10 minut. Dodajemy pomidory i przyprawy do smaku. Całośc dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju na al dente. Na gorący makaron z sosem sypiemy drobno starty ser . Całośc dekorujemy listkiem bazylii
Słodkości i nie tylkoJedna z pyszniejszych sałatek jakie jadłam :) Sałatka Gyros - bardzo fajny smak kurczaka , plus dodatki w postaci kukurydzy , cebuli i ogóreczków , to wszystko powoduje , że jest pycha . Potrzebne składniki pierś z kurczaka 500 g piersi z kurczaka ogórki konserwowe 5 szt. mała puszka kukurydzy konserwowej cebula 3 szt. mała kapusta pekińska ketchup 4 łyżki majonez 4 łyżki przyprawa Gyros oliwa(...)łyżka sól , pieprz do smaku Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros , solimy , pieprzymy i podsmażamy mięso. Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dośc cienko. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo : -kurczak -cebula -ketchup -ogórki -majonez -kukurydza -kapusta Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkowarzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyzki(...)jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut
Słodkości i nie tylkoplastrow miesa z karczku 3 srednie cebule 3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki papryka sol 3 liscie laurowe maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy(...)mieso sie odstanie w lodowce wyjmujemy Na talerz wysykujemy troche maki i obtaczamy mieso podsmarzamy na rozgrzanej patelni Podsmarzone mieso wkladamy do rondla Na patelni rozgrzanej podsmarzamy cebule Podsmarzona cebule dorzucamy do miesa Wszystko razem zalewamy woda tak zeby lekko zakrylo mieso Dorzucamy pokrojony czosnek i 3 liscie laurowe Ok 40 min dusimy mieso
Klaudynkowa kuchniaFarsz 250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku 2 zabki czosnku 1 srednia cebula 100g boczku, moze byc w plastrach bekon sol pieprz Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule Kroimy w drobna kostke boczek Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo(...)dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem
Klaudynkowa kuchniaKilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka
Klaudynkowa kuchniaduza marchewka 1 mala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera Teraz dorzucamy ziemniaki
Klaudynkowa kuchniaBardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć(...)miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo
Monia miesza i gotujePyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący(...)się po domu aromat podczas pieczenia. Składniki na większą keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) - uwaga, ma tendencję do rośnięcia jak głupek i "uciekania" z blaszki :) 3 duże cebule - w oryginalnym przepisie były 2 szt., ale zaszalałam, użyłam więcej i tego będę się trzymać :) olej - do smażenia cebuli 500g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży
Grunt to przepis!łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy(...)mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafotki i przepisy czekają cierpliwie na publikacje... Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła(...)sosu. Mięso kroję w kostkę (2x2), obtaczam w mące i mocno obsmażam na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczasowych i smakowych - wybór należy do Was, ja zaś zachęcam do kulinarnych eksperymentów:) Soczysty schab duszony w leśnych grzybach Wariant ekspresowy Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić(...)rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;) Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) składniki marynaty: 2 łyżki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla . Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona(...)cebula: 1 szt. salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie) pomidory w zalewie : 0,5 słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka sól: szczypta pieprz: szczypta Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 listki laurowe Kamis kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki soku(...)cytryny uszka 60 g suszonych grzybkow 1 cebula olej do smażenia sól morska z pieprzem Kamis 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 20 g margaryny szczypta soli Warzywa obrać i dokładnie umyć. Do garnka włożyć pokrojone na plastry buraczki oraz całe warzywa: marchewkę, pieruszkę, cebule i kawałek selera oraz ząbki czosku. Wszystko zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko
Monia miesza i gotujekulinarne inspiracje Kamis- polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym. Troszkę się podanym przepisem zainspirowałam, troszkę składniki pozmieniałam i wyszło pysznie:) składniki: 700 g schabu 3 jabłka 3-4 małe cebule 150 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki mąki pszennej zestaw przypraw kulinarne inspiracje Kamis-polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym olej do smażenia Jabłka i cebulę(...)obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie
Monia miesza i gotuje