cebula - 11518 przepisów (strona:87/768)

Propozycja na śniadanie 176

świeżych drożdży1 łyżeczka cukru150 ml letniego mleka150 ml letniej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli2 cebule100 g bekonu30 g masładodatkowo:3 łyżki mleka100 g żółtego seraBekon i cebulę pokroić w kostkę. Bekon podsmażyć tak, żeby był chrupiący. Zdjąć z patelni, do pozostałego tłuszczu dodać masło. Kiedy się rozpuści, wrzucić cebulę, zezłocić. Wymieszać z bekonem, ostudzić.Mąkę przesiać do miski(...)rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Następnie do miski wlać resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sezon na zupy uważam za otwarty 180

całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka pietruszkiGłówki czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z dynią i gruszką 182

różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie(...)wody, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek.Piec na kamieniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 175

prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki(...)łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki chilli w płatkach2 l bulionusólpieprzMarchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze. Cebulę przekroić na pół, ząbki czosnku lekko zgnieść, ułożyć razem z marchewką. Skropić oliwą, posypać tymiankiem, bazylią, estragonem, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Wyj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety mielone z cukinii 176

zewnątrz.A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.Zapraszam! Składniki:1 duża cukinia;100 g startego sera mozzarella;1 jajo;1 duża, zwykła bułka;2 średnie cebule;Sól;Pieprz;Olej;Bułka tarta.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć i odlać wodę.Cebule obrać, pokroić w drobną(...)kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.Do odciśniętej cukinii dodać podsmażoną cebulę (odsączoną z tłuszczu), odciśniętą bułkę, jajo i stratą na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. W przypadku gdyby masa była zbyt rzadka dodać bułkę tartą.Z masy formułować kotlety, obtaczać w bułce tartej

Gospodyni Miejska
Litewskie kartacze 250

szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy(...)przygotowania dania użyłem:500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej,2 jajek,500 gram kiełbasy czosnkowanej,1 cebuli,4 łyżeczek świeżego tymianku,,200 ml kwaśnej śmietany 18%,soli,czarnego świeżo zmielonego pieprzu.Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem

Wyprawy kulinarne
G... Gulasz! 330

oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki.Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut.Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki

Kitchens Alphabet
Risotto z kurkami 255

smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Zaczynamy od kurek, które najpierw należy dokładnie wypłukać z piasku, a następnie delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy kurki, odrobinę soli i pieprzu, chwilę smażymy.3. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie podlewamy zawartość patelni winem

W kuchni Katie
Schab duszony w śmietanie i pieczarkami 257

PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie kotlety (mi wyszło 7). Nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w ćwierć-krążki. 2. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, wrzucamy pieczarki, podlewamy je odrobiną wody i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła, cebulę i smażymy do zeszklenia. Przekładamy na talerzyk

My Culinary Art
Zupa cebulowa 175

Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku(...)bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy

Oryginalny smak
Indyjskie rybne curry 226

bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru (około 4 cm) 2 łyżeczki pasty tamaryndowej mała szczypta startej gałki(...)smażenia mała szczypta cukru sól Przygotowanie: W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel na pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Chwilkę podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę

Oryginalny smak
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 363

wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów  ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli  3 plasterki sera light  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka  majeranek pieprz czarny Pieczarki myjemy, obieramy(...)skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką. Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać

Parowar Faceta
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 284

wyszło, to dlaczego nie ma wyjść inny makaron pomyślałem i wziąłem się do pracy :) Składniki : 180g mięsa mielonego  4 płaty makaronu lasagne 1/2 puszki małej groszku zielonego 1/2 cebuli 4 suszone pomidory 150g startej mozzarelli  5 łyżek przecieru pomidorowego Przyprawy : bazylia oregano pieprz czarny czosnek w płatkach Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy(...)bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła się z wody. Wszystko mieszamy. Na tacce parowaru rozkładamy folię aluminiową tak jak na 1 zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się nie przykleił i żeby łatwiej można było wyjąć. Kładziemy 1 płat makaronu

Parowar Faceta
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 253

Niepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;) Składniki: dynia do 1 kg 3 małe marchwie cebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas  zapiekania cebul z farszem z tuńczyka ) 1/4 małej główki kapusty resztki kurczaka z obiadu 2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pasty sól, pieprz, olej Wykonanie: Warzywa kroimy niedbale

Taste Of My Day
Sałatka grecka 403

Klasyczna sałatka grecka: Składniki, na 2 miski: • 8 łyżek oliwy extra vergine • 3 łyżeczki suszonego oregano • 1 główka sałaty lodowej • 4 dojrzałe pomidory • 4 ogórki najlepiej gruntowe • 2 czerwone cebule • 1 szklanki czarnych oliwek • 300 g sera feta • sól morska Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając oliwę z 3 łyżeczkami suszonego oregano, oraz dużą szczyptą soli, odstawiamy. Dno misek skrapiamy 1/3 sosu(...)szklanych misek, sałatę delikatnie solimy. Pomidory kroimy w kostkę. Na umytych, osuszonych ogórkach wzdłuż pozostawiamy dla ozdoby cienkie paseczki ze skórki, następnie kroimy ogórki w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Pomidory, ogórki, cebulę oraz ¾ czarnych oliwek mieszamy i dodajemy do obu misek z sałatą, doprawiamy delikatnie solą, gdyż oliwki są same w sobie słone. Posypujemy wierzch sałatki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię