cebula - 11518 przepisów (strona:88/768)

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 259

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie(...)garnka dolewamy wodę na 2 -3 cm ponad fasolę. Gotujemy 1,5 h pod przykryciem co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. 2. Boczek kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem

My Culinary Art
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 287

połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Przygotowanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek(...)błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry, dodajemy mięso, marchew, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie usmażone, a z patelni wyparuje woda dodajemy mleko kokosowe i pozostałe warzywa. Papryczkę chilli niedbale kruszymy, Wszystkie składniki mieszamy

Taste Of My Day
Kajzerki zapiekane z jajkiem i pomidorem 194

Dzisiaj podzielę się z Wami bardzo fajnym pomysłem na nietypowe śniadanie tudzież kolację :) Składniki: - kajzerki (tyle, ile porcji szykujemy) - pomidor (albo i dwa, jeśli kajzerek jest więcej) - cebula (jak wyżej) - jajka (tyle, ile kajzerek) - starty żółty ser - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie jest bardzo proste. Jeszcze przed rozpoczęciem wszelkich działań proponuję zacząć rozgrzewać piekarnik(...)żeby potem nie musieć czekać ;) Pomidora kroimy w takie grubsze plasterki, cebulę w dość drobną kostkę, kajzerki natomiast pozbawiamy części wierzchniej i wydrążamy. Teraz ląduje w nich pomidorek, po plasterku na bułkę: Pomidorka posypujemy przyprawami, a następnie cebulą... ... i na to wbijamy po jajku. Fajnie by było, żeby żółtka pozostały w całości. Teraz nasze buły trafiają na blachę do pieczenia

Kulinarne zapędy Kokosa
Najprostsze spaghetti bolognese 237

prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne. Składniki: - 500g dowolnego mięsa mielonego - paczka makaronu spaghetti - dwie duże cebule - sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie - żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo(...)postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań, bo najczęściej jest kilka minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą

Kulinarne zapędy Kokosa
Spaghetti napoli 236

neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty ser do posypania - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia cebuli(...)drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to margaryna, masło, olej lub oliwa, to bez znaczenia ;) Gdy cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz nadchodzi czas na pomidory - oczywiście w sezonie

Kulinarne zapędy Kokosa
Leczo z mięsem mielonym 241

kąta smutno spoglądała zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :) Składniki: - 400 g mięsa mielonego - 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże - tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę(...)piórka cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość

Kulinarne zapędy Kokosa
Wołowina z woka z papryką na ostro 217

Beef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki wódki czystej lub sherry 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1/2 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie. Mięso pokroić w cienkie słupki, paseczki, skropić 3 łyżkami sosu sojowego, wymieszać i odstawić. Obraną cebulę pokroić w piórka, paprykę(...)kwadraty, a cukinię w półplasterki.. Nagrzać woka, na gorący wlać 1 łyżkę oleju i na bardzo gorącym obsmażyć najpierw cebulę, potem cukinię i na końcu paprykę. Warzywa zdjąć z patelni i wlać pozostały olej. Włożyć mięso i smażyć je mieszając, aż się zetnie, nie rumienić. Dodać usmażone warzywa, pozostały sos sojowy wymieszany z alkoholem, starty imbir i ostrą paprykę

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka pieczone w całości 176

Roast ribs Składniki. 1,5 kg. żeberka grube 2 cebule 6 ząbków czosnku przyprawa do dań Kucharek pieprz majeranek 100 ml śmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę(...)wymieszać, przesmarować żeberka, odstawić na 2 godziny, następnie obsmażyć z każdej strony. Na  pozostałym tłuszczu, przesmażyć pokrojoną w plasterki cebulę i ząbki czosnku. Mięso włożyć do brytfanny, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Patelnie zdeglasować i cały wytworzony podczas smażenia smak dodać do żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać

Kulinarny karnet Christophera
Penne z sosem z anchois 198

aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :)  Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową i wino. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy na bok. Cebulę i anchois kroimy w kostkę, czosnek i bazylię drobno siekamy.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy do zeszklenia. Dodajemy bazylię, anchois, igiełki rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem (mniej więcej po 1 łyżeczce). Całość dodajemy

My Culinary Art
Bigos po cygańsku 240

kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki(...)dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką). Odstawiamy na bok. 2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paski a następnie każdy pasek kroimy na 3 części, cebulę kroimy w pióra. W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy ocet i wrzucamy pieczarki. Gotujemy 3-4 minuty i odcedzamy.  3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię

My Culinary Art
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 490

dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA (3 min) Obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki) i szklimy ok. 2 min. Zestawiamy patelnię z palnika. 2. PIERŚ Z KURCZAKA(...)Oczyszczamy ją, kroimy w średnią kostkę, dodajemy trochę curry, pieprzu oraz soli i mieszamy. Dodajemy ją na patelnię z cebulą i smażymy na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając. Nie martwcie się, że pierś może być jeszcze w środku surowa– chodzi nam tylko o wstępne podsmażenie, gdyż będzie ona jeszcze podpiekana w piekarniku razem z cukinią. Jeśli przesadzicie z ilością

Nerds Kitchen
Gulasz rybny 223

niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana ...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić sokiem z cytryny(...)natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Leczo 210

sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i wytapiamy(...)suchej rozgrzanej patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w dużą kostkę papryki, pomidory i pieczarki. Ja leczo robię na dużej patelni, ale jeśli takowej nie posiadacie wszystkie składniki należny przełożyć do garnka. Zmniejszamy ogień, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy, aż papryki będą miękkie, około

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 202

żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa  Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany 18 % 1/2 cebuli sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 207

Tatter , oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "Chleb". Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem  Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody(...)chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych  drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity